22 decembrie

Lansarea volumului Viața mea așa cum a fost să fie: Eugen Doga și Em. Galaicu-Păun

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 126
Chișinău, 2060 Moldova, Republic of
22 decembrie 2021
18:15 - 19:30


Lansarea volumului Viața mea așa cum a fost să fie: Eugen Doga și Em. Galaicu-Păun în dialog la Librăria din Centru
Miercuri, 22 decembrie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului autobiografic Viața mea așa cum a fost să fie, printr-un dialog dintre maestrul Eugen Doga și Emilian Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier. Cuvânt de salut: Valentina Volontir, șef Direcția Cultură Chișinău. Volumul a apărut la Editura Cartier, în colecția Cartier popular. Volumul a apărut cu sprijinul Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău și a Societății Comerciale Creator.
Preț promoțional în ziua lansării. Sesiune de autografe.
„Sper că, după ce veți citi această carte, veți putea să vă plimbați mai liniștit prin cronica virtuală a vieții voastre, care cred că vă va invita în copilărie, la bunii prieteni de demult, în locurile tainice și romantice ale primelor sărutări în care întâmpinați odinioară zorii și primăverile. M-am străduit, în măsura în care e cu putință, să fiu obiectiv, să reproduc multe momente prin negura vremii, care nu se limitează la întorsul filelor calendarului, ci ne mai și atrage în vâltoarea ei și ne revine o luptă grea pentru a ne menține în zona ei de atracție, ca să nu fim aruncați în niciunde. Sper foarte mult că în timpul acestei plimbări o să vă scoateți ochelarii fumurii de pe ochi și căștile din urechi și o să le oferiți receptorilor ființei voastre să capteze informațiile care sunt produsul vieții mele imperfecte, dar foarte interesante și bogate în evenimente.” (Eugen Doga)
EUGEN DOGA s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbnița, RASSM (astăzi Republica Moldova). Copilărie pe timp de război și foame, cu tată ucis în Al Doilea Război Mondial. După absolvirea școlii din sat este admis la Școala de muzică “Ștefan Neaga” (1951-1955) din Chișinău. Urmează apoi Colegiul muzical la violoncel, avându-l profesor pe italianul Pablo Baccini.
După ce a fost paralizată mâna stângă nu a mai putut reveni la violoncel. A început să facă compoziție. Prima piesă, Floare dalbă de livadă (1957), o scrie pentru Maria Bieșu. Urmează Institutul de Arte “Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), profesor Solomon Lobel.
Debut oficial în 1963 cu un cvartet de coarde. Preocupări vaste, scrie muzică ușoară, pentru film, lucrări camerale, balet, simfonii, piese instrumentale de cameră, romanțe, cvartete de coarde, cântece pentru copii.

Eugen Doga face muzică de film, devenind unul dintre cei mai cunoscuți compozitori din spațiul sovietic și post-sovietic. A scris muzică la peste 200 de filme: Se caută un paznic (Ivan Turbincă), Nunta la palat, Singur în fața dragostei, Zece ierni pe o vară, Explozie cu efect întârziat, Durata zilei, Casă pentru Serafim, Lăutarii, O șatră urcă la cer, Gingașa și tandra mea fiară, , Anna Pavlova, Patul lui Procust ș.a..

Realizează coloana sonoră a peliculelor pentru copii: Capra cu trei iezi, Maria Mirabela , serialul Guguță ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele: Radu Ștefan, întâiul și ultimul, Pe un picior de plai, Păsările tinereții noastre, Sfânta sfintelor, baletele Luceafărul și Venancia ș.a.
În 1973, cu piesa sa ”Orașul meu” (Cîntec despre orașul meu), Eugen Doga a lansat-o pe Sofia Rotaru. Anastasia Lazariuc și Nadejda Cepraga s-au lansat, de asemenea, cu piesele lui Doga.
În anul 1972 a primit Scoica de Argint la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, Scoica de Aur, pentru coloana sonoră a filmului O șatră urcă la cer (Șatra).

Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova, României, URSS, Federației Ruse, SUA.

Viața mea așa cum a fost să fie (memorii), de Eugen Doga (Cartier popular). Legată, 400 pag. Preț: 49 RON/199 MDL
Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
De asemenea, poate fi comandată și online pe cartier.md, libris.ro, carturesti.ro, humanitas.ro, librarie.net.
Rugăm să respectați condițiile impuse de starea de urgență în sănătate pentru a putea intra în librărie (certificat vaccinare, test, dovadă anticorpi). Masca este obligatorie. Aveți grijă de sănătatea Dvs și a celor dragi.

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt