27 mai

Lansarea volumului „Aicea-i și raiul, și iadul. Republica Moldova: un veac de istorie trăită” de Paula Erizanu

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 126
Chișinău, 2060 Moldova, Republic of
27 mai 2025
18:15 - 19:00

Marți, 27 mai, la ora 18.15, vă invit la lansarea volumului meu „Aicea-i și raiul, și iadul. Republica Moldova: un veac de istorie trăită”, care va avea loc la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare 126). Voi țese, în dialog, împreună cu trei dintre cei care au devenit personaje în carte, dar și cu ajutorul publicului, o istorie a Republicii Moldova, așa cum a fost ea simțită la firul ierbii.
Iosif Zambilovici a fost inginer și om de afaceri, iar în volum împărtășește istorii de familie despre pogromul din 1903-1904, despre serviciul său militar în Orientul Mijlociu, despre violență, despre primul milion făcut în perioada lui Gorbaciov, cu nasturi, despre atacul raider prin care i s-ar fi furat compania, pe care ar fi găsit-o în raportul Kroll.
Aurel Matei este veteran de război. Vine dintr-o familie de deportați, a luptat în Afghanistan, a lucrat în structura sovietică de forță OMON încă de la înființarea sa, pentru ca apoi să participe în războiul ruso-moldovenesc din Transnistria de partea Moldovei. În aprilie 2009, spune că a încercat să împace protestatarii cu poliția la demonstrații, pentru a evita vărsarea de sânge. În 2022, s-a alăturat armatei ucrainene, unde a înființat unitatea de români și basarabeni Getica.
Gabriel Istratii este cercetător și traducător. Face parte din generația copiilor crescuți de frați și de surori, în timp ce mama sa lucra în Rusia. În volum, Gabriel împărtășește din experiențele sale, vorbind despre sărăcie, despre viața muncitorilor ilegali în Moscova, despre ruperea ciclului violenței, despre naționalism, despre cum a început să își cunoască mama abia pe la 25 de ani, când ea a revenit acasă, la o săptămână de la marea invazie a Rusiei în Ucraina.
De asemenea, vom asculta în premieră piesa Vers pervers, compusă de BORȘ (Mădălina Ciocanu), pornind de la Cartea Foametei, de Larisa Turea.
Despre volum au scris autoarele Tatiana Țîbuleac (R. Moldova) și Gabriela Adameșteanu (România), precum și criticul literar Carmen Mușat:
„Reconfirmându-și talentul de prozatoare și interesul pentru inovație, Paula Erizanu vine cu un surprinzător docu-fiction, un adevărat roman istoric, alcătuit dintr-un uriaș puzzle de mărturii. Vocile, fermecător de autentice, ale supraviețuitorilor unei lumi măturată de abuzuri, deportări, jafuri, prinsă între războaie (inclusiv cel din Ucraina) transmit un paradoxal și reconfortant sentiment al vieții care răzbește prin încercările istoriei, luând-o mereu de la capăt. Cu multă discreție, autoarea arată saltul cultural și civic făcut de copii crescuți în sărăcia și violența unei societăți tradiționale pe care o schimbă treptat.

„Aicea-i și raiul, și iadul” este o carte esențială pentru a înțelege nu doar ultima sută de ani de singurătate ai Republicii Moldova, aflată la confluența între culturi și etniii, ci și identitatea și deschiderea spre lume a moldovenilor, statornici și în același timp, migratori, cosmopoliți și legați de teritoriul lor.” (Gabriela Adameșteanu)

„„Aicea-i și raiul, și iadul” nu e doar un titlu de carte, ci adevărul in nuce cu privire la condiția umană. Ca o Șeherezadă contemporană, Paula Erizanu colecționează poveștile emoționante ale celor din jurul ei și le spune mai departe, pentru a le salva. Densă, articulată pe mai multe voci, care se împletesc într-o țesătură narativă de mare diversitate umană, această docudramă istorică și socială, încadrată într-o ramă autobiografică, impresionează prin autenticitate. Nu doar roman și nu doar confesiune autobiografică, ci și una, și alta, în proporții bine dozate, cartea Paulei Erizanu oferă o secțiune transversală prin întregul secol XX, răsfrânt în destinele unor oameni obișnuiți, condamnați să suporte Istoria ale cărei victime devin. Un caleidoscop tulburător al demnității și ticăloșiei umane, în care lumina și întunericul nu sunt niciodată absolute, ci desfăcute în nenumărate stadii intermediare.” (Carmen Mușat)

„Mărturiile culese de Paula Erizanu ne demonstrează încă o dată că moldovenii știu despre trecutul lor mai mult de la alții și mai puțin de la oamenii locului. Pentru prima dată vocile minorităților, ale marginalilor, ale refugiaților și ale emigranților se împletesc într-o poveste comună care vine să umple găurile albe ale unui secol basarabean. „O carte care crește”, spune Paula Erizanu, și chiar asta este, o carte care ne face mai conștienți.” (Tatiana Țîbuleac)

Detalii: https://cartier.md/libraria/istorie/aicea-i-si-raiul-si-iadul/

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt