
- Acest eveniment a trecut.
Despre eveniment
Noutăți și lansări Cartier la Bookfest 2025
Dragi prieteni,
Editura Cartier revine cu noutăți, dezbateri și lansări de carte pe toate gusturile și pentru toate vârstele la Bookfest.
Din ficțiune, vă recomandăm romanul cu haz despre copilărie în comunismul târziu Tot ce rămâne, de George C. Dumitru, romanul erotic Splendida poveste accident, de Dumitra Râșnoveanu sau romanul politic Frica, de Daniela Rațiu, despre destinul uneia dintre cele mai controversate figuri din istoria română, Ana Pauker. La granița dintre ficțiune și nonficțiune găsiți Aicea-i și raiul, și iadul. Republica Moldova: un veac de istorie trăită, de Paula Erizanu.
Din nonficțiune, vă recomandăm Ceaușescu. Dictatorul ambiguu, de Traian Sandu, Tzara mea. Capcanele identității, de Tamara Cărăuș, Viața lui Céline, de Frédéric Vitoux.
Memorii, jurnale, amintiri fără perdea găsiți în M-a făcut mama existențialist, de Constantin Cheianu, O autobiografie graffiti de Ruxandra Cesereanu, Fantoma blondă, de Boris Cremene, De la Toulouse-Lautrec în port la Rotterdam. Interviuri cu Nora Iuga, 2014–2024, de Angela Baciu.
Din poezie, nu ratați antologiile de colecție de Ioan Es. Pop, Angela Marinescu, Ion Caraion, Octavian Soviany, Răzvan Țupa, precum și volumele Piciorul meu de trandafir, de Clara Caradimu și tot ce-i suav produce tăieturi, de Codruța Simina.
Dintre albumele de artă, vă recomandăm Arta covoarelor vechi basarabene, de Gheorghe Mardare, Chișinău, Mon Amour, de Veronique North-Minca, precum și a doua ediție a volumului colectiv de fotografie contemporană tânără Raw Moldova.
Dintre cărțile pentru copii, vă puteți delecta cu Frunzulița și Andalunda, de Péter Demény, sau cu seria dedicată labradorului Goldie, de Cristian Fulaș.
Iar ca să vorbiți românește corect, luați Dicționarul greșelilor de limbă, de Valentin Guțu.
Scriitorul portughez Gonçalo M. Tavares, despre care José Saramago spunea că ar putea câștiga cândva Nobelul literar, iar Alberto Manguel îl consideră unul din marile nume ale literaturii universale, se va întâlni cu cititorii români la ediția din acest an a Salonului Internațional de carte Bookfest. La Editura Cartier a apărut volumul Jurnalul pandemiei, de Gonçalo M. Tavares, în traducerea Siminei Popa.
Vă așteptăm și la evenimentele noastre:
Sâmbătă, 31 mai, 2025
15.30-15.55. Scena Agora
Dezbatere: Cărțile, fețele și amintirile comunismului, pornind de la
volumele Frica de Daniela Rațiu, Tot ce rămâne, de George C.Dumitru. Participă: Daniela Rațiu, George C.Dumitru, Cristian Fulaș, Vasile Bănescu, Clara Mareș. Moderează Paula Erizanu.
16.00-16.25. Scena Agora
Lansarea volumului de poeme Tot ce-i suav produce tăieturi, de
Codruța Simina. Participă: Codruța Simina, Cosmin Perța, Raluca Feher, Diana Popescu. Moderează: Răzvan Țupa.
16.30-16.55. Scena Agora
Lansarea volumului de poeme Piciorul meu de trandafir, de Clara
Caradimu. Participă: Clara Caradimu, Irina Francesca Ion. Moderează Răzvan Țupa.
18.00-18.25. Scena Agora
Lansarea volumului Aicea-i și raiul, și iadul. Republica Moldova: un veac de istorie trăită, de Paula Erizanu. Participă: Paula Erizanu, Carmen Mușat, Gabriela Adameșteanu. Moderează: Ioana Pelehatăi.
18.30-19.25. Scena Agora
Dezbatere: Scrisul de plăcere, pornind de la volumele Splendida
poveste accident, de Dumitra Râșnoveanu, De la Toulouse-Lautrec în port la Rotterdam, Interviuri cu Nora Iuga, de Angela Baciu. Participă: Dumitra Râșnoveanu, Nora Iuga. Moderează: Angela Baciu.
Duminică, 1 iunie
13.00-13.25. Scena Agora
Lansarea volumului Frunzulița și Andalunda, de Peter Demeny. Ilustrații de Anca Smărăndache. Participă: Peter Demeny, Adina Popescu, Anca Smărăndache. Moderează: Ema Cojocaru.