Ion Luca Caragiale
Ion Luca CARAGIALE s-a născut la 1 februarie 1852, în satul Haimanale (astăzi I. L.Caragiale), judeţul Dâmboviţa, România. A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. Alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici și Ion Creangă, este văzut ca unul dintre principalii reprezentanți ai Junimii, o societate literară influentă de care s-a despărțit însă în a doua jumătate a vieții sale. Opera sa, care se întinde pe parcursul a patru decenii, acoperă terenul dintre neoclasicism, realism și naturalism, bazându-se pe o sinteză originală de influențe străine și locale.
Deși puține la număr, piesele lui Caragiale constituie cea mai desăvârșită expresie a teatrului românesc, dar și un important spațiu de critică a societății românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Printre acestea se numără comediile O noapte furtunoasă, Conu Leonida față cu reacțiunea, O scrisoare pierdută și tragedia Năpasta. Pe lângă acestea, Caragiale este autorul unui număr mare de eseuri, articole, povestiri, nuvele și schițe, precum și al unor lucrări ocazionale de poezie și texte autobiografice, cum ar fi Din carnetul unui vechi sufleur. În multe cazuri, creațiile sale au fost publicate pentru prima dată într-una dintre cele câteva reviste pe care le-a editat - Claponul, Vatra și Epoca. În unele dintre scrierile sale ulterioare de ficțiune, printre care La hanul lui Mânjoală, Kir Ianulea, Abu-Hasan, Pastramă trufanda și Calul dracului, Caragiale a adoptat genul fantastic sau s-a orientat spre ficțiunea istorică.
A fost atât prieten, cât și rival al unor scriitori precum Mihai Eminescu, Titu Maiorescu și Barbu S. Delavrancea, păstrând totodată contacte, printre alții, cu eseistul junimist Iacob Negruzzi, filosoful socialist Constantin Dobrogeanu-Gherea, criticul literar Paul Zarifopol, poeții George Coșbuc și Mite Kremnitz, psihologul Constantin Rădulescu-Motru și poetul și activistul transilvănean Octavian Goga. Ion Luca a fost nepotul lui Costache și Costache Caragiale, care au fost figuri majore ale teatrului românesc din secolul al XIX-lea. Fiii săi, Mateiu și Luca, au fost amândoi scriitori moderniști.