Blog

FullSizeRenderEditura Cartier, neforțată de nimeni, indică prețul cărții pe copertă. De ani buni. În lei românești și lei moldovenești. Din respect față de cumpărătorul Cartier. Din respect față de autorul Cartier. Cumpărătorul trebuie să știe că  o carte Cartier la prețul de 28 RON e la 28 RON și în Cărturești, și în Humanitas, și în Librăria „Eminescu” din București, și în Librăria „Junimea” din Iași. Autorul trebuie să știe că drepturile de autor se plătesc din prețul indicat pe copertă. Și din tirajul indicat pe pagina tehnică.
Problema inflației galopante din anii 90 au scos prețul cărții de pe copertă. Și tirajele imperiale. Astăzi viața de raft în librărie a unei cărți e de o juma de an sau, în varianta fericită, un an. Tirajele sunt scurte. O carte care rămâne mai mult de un an în librării nu mai are valoare economică. Ea devine un balast pentru editor.
Indiferent, dacă are prețul indicat au ba.
Addendă: editorii basarabeni au obținut în 1998 scutirea cărților de TVA. TVA-ul la carte în România este de 5 la sută din 1 ianuarie 2016. Și de 9 la sută până în acest an.
Salvează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt