1815. Europa. Au fost douăzeci de ani de revoluții și expansiuni liberale. Rusia, care își pierde capitala în 1812 și risca să dispară ca stat de pe harta lumii, revine ca un salvator al Europei. Era salvată Europa veche.
Pentru pacea vechii Europe „ţarul Alexandru I propune o Sfântă Alianţă a suveranilor şi popoarelor creştine. El îi încredinţează consilierului său Alexandru Sturdza (1791-1854) misiunea de a redacta această surprinzătoare proclamaţie politico-mistică, în curând ratificată de către toate ţările de pe continent. După zăngănitul armelor, destinul Europei se joacă de-acum înainte în cancelarii, în presă şi în opinia publică.”
În Rusia acelor ani apar „slavonofilii” și „pro-occidentalii”, apar primele loji masonice. În Franța acelor vremuri apar „bistrourile”. Chișinăul, oraș ajuns la periferia Imperiului Rus, devine capitala și creierul viitorului stat grec. La un moment dat Chișinăul avea mai mulți prinți europeni adunați la un loc decât orice capitală imperială. Se croiau țări, se făceau revoluții, se comiteau trădări și se legau prietenii în târgul gubernial Chișinău.
Iar basarabeanul Alexandru Sturdza era personajul care unea o Europă a regilor și visa la o Europa a statelor. Făcea rapoarte diplomatice de pace și planifica răzmerițe, întărea imperii și destrăma imperii. Era, mai degrabă, un personaj din romanele lui B.Akunin. Dar a devenit personajul central din studiul Reinventarea tradiției de Stella Ghervas. Cartea a apărut inițial în franceză. A fost distinsă cu cel mai important premiu francez printre istorici. Academia Română a premiat și ea volumul.
Este ultima traducere din franceză a Gabrielei Șiclovan. Traducerea a fost încheiată de Alexandru Șiclovan, fiul.
Ion
Îmi pare rău că nu e la tema acestei postări, dar aţi putea domnule Erizanu să organizaţi un blogroll al tuturor deţinătorilor de bloguri legaţi de Cartier chiar pe sit-ul iniţial al editurii. Am vrut să dau de Vitalie şi doar aici l-am găsit. Ceea ce apare sus sunt ultimii editaţi. Mulţumesc.
Printre altele, Felicitări pentru Atlas.
Gheorghe Erizanu
@Ion: Mulțumesc de sugestie. Vom căuta o soluție.
Grigore Grigorescu
Poate Ion Sturza reeditează și valorifică șansa străbunului?
Gheorghe Erizanu
@Grigore Grigorescu: Vedem. Vom constata. Parcă a fugit din fața altarului.