Blog

Mâine, când voi încă dormiți, voi discuta la Publika „Viitorul libertății” de Zakaria.
Doar niște cifre. Pentru azi.
Atunci când o țară devine democratică fără a fi dezvoltată, democrația dispare. S-a calculat că într-o țară democratică cu un venit pe cap de locuitor mai mic de 1500 $ regimul are o speranță de viață de 8 ani, la venitul de până la 3000 $ speranța de viața a regimului ajunge la 18 ani, iar la venitul de peste 6000$ regimul devine foarte durabil.
Venitul mediu pe cap de locuitor pentru Republica Moldova constituie 1600 $, conform datelor Fondului Monetar Internațional pentru 2010. CIA vorbește de 1200 $.

Comentarii(17)

  1. EXACT despre asta vroiam sa scriu si eu, dar am zis ca, dupa ce termin cartea :).
    marea crapatura in cifrele astea – nu socoate nimeni veniturile neoficiale: remitentse, mite, salarii negre, in plic :). asa ca democratia e la ea acasa :).

    1. @alaiba: Să înțeleg că salvarea democrației în RM ține de mite, salarii la negru și remitențe? Birocrația coruptă este salvarea democrației în RM? Discutăm mâine.

  2. Stiti, Dl Erizanu, nu intrevad vreo speranta pentru R. Moldova. Cred ca aceasta stare de letargie se va prelungi la nesfarsit. Nici in zece ani nu vom intra in UE,nu avem cum. Cine sa te primeasca acolo cu un teritoriu pe care nu il controlezi? Nu cred ca voi mai iesi vreodata la vot. E dezamagitor. Si in Ro e greu, lumea se plange de una de alta, dar parca e un pic altfel, o alta atitudine, o alta atmosfera, ceva mai optimiste.

    1. @talex: Totul trece. Și regimurile. Și imperiile. Și crizele. Și abundențele. Și fericirea. Și tristețea. Și viața noastră. Și votul nostru. E bine, totuși, de o plimbare să ieșiți la vot. Și să votați conștient. Avem destui inconștienți. Totul trece.

  3. De fapt, e o realitate empirica – democratiile cu PIB per capita mai mic de 6000 nu au rezistat. Cele peste – da…
    Noi mai avem pana acolo.

  4. nu, nu asta zic. doar ca, daca e sa aducem un argument statistic, adica legatura dintre veniturile ale populatiei si stabilitatea regimului (care dealtfel poate fi si unul totalitar) e important sa tinem cont de veniturile reale ale populatiei. Altfel vom ajunge la concluzia ca statul asta e de azi pe maine.
    Iar democratia si libertatile in moldova doar se vor dezvolta – alta cale nu exista…

    • nicu

    • 13 ani în urmă

    dar ce facem cu tarile care au (mult) peste 6000 si nu sunt democratice (singapore, ca sa nu mai zic de libia si arabia saudita cu kuwait si brunei)? dar cum ramanem cu faptul ca aproape tot CSI-ul e mai bogat decat MD, dar cu mult mai nedemocratic? explicatiile astea economice – sunt prea simple…
    sigur, democratia e un fenomen mult mai complex. PIB joaca un rol, dar multi alti factori ca istoria, religia, georgrafia, institutiile, nivelul de educatie, chiar si din ce imperiu ai facut parte (britanic vs francez vs italian vs rusesc) etc etc. sunt sigur ca poti genera corelatii directe si simple dintre PIB si democratie, dar conteaza mult si structura prosperitatii (de exemplu tarile cu PIB/per capita mare, dar generat din resurse naturale, sau cu economie concentrata/oligopolizata – sunt o situatie, iar tarile chiar si mai sarace dar cu PIB generat de micul business – pot fi de fapt mai pluraliste etc… de aia botswana e mai pluralista decat arabia saudita, si moldova decat rusia sau azerbaijan, chiar daca si botswana si moldova sunt de cateva ori mai sarace.

    1. @nicu: De acord. Venitul pe cap de locuitor este unul dintre indicii. „Cu cât o țară este mai bogată, cu atât are șanse mai mari să rămână democratică”, (sociologul Seymour Martin Lipset, 1959). Dictaturile sau regimurile autoritare care urmăresc dezvoltarea, practic, își pregătesc propriul sfârșit.
      Despre țările arabe, Rusia, Venezuela ș.a.m.d.: venitul pe cap de locuitor se datorează dolarilor care ies din puțurile de petrol sau alte zăcăminte naturale. Dolarii sunt obținuți de un număr foarte restrâns de oameni. Dependența lor de stat și a restului populației este imensă. Libertatea individuală este neinsignifiantă. Statul își plătește incompetența prin anumite facilități care le crează populației. În Arabia Saudită nivelul alfabetizării printre adulți constituie 62 la sută. Căci educația e o altă componentă a democrației. Dacă mai vorbesc și despre libertatea care a depins de fostele metropole, de geografie, de religii, atunci voi fi nevoit sa descriu integral cartea lui Zakaria.

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    foarte interesanta discutie.insa dupa marele democratii se ascunde un trecut imperialist,colonial,are oare vreo legatura cu bunastarea actuala in aceste tari.

    1. @catalin codru: Este. Fostele colonii engleze o duc mai bine decât fostele colonii franceze sau ruse. Cartea lui Zakaria are explicații și în acest sens. Lupta pentru libertate a fost permanentă. Obținerea unui segment de libertate individuală a fost diferit.

  5. @nicu: e vorba de durabilitatea sistemului. Desi, vorba cartii, cand cineva vrea sa demonstreze ca o tara nu are nevoie sa se dezvolte economic pentru a deveni democratica, foloseste un singur exemplu – India :).
    cifrele vin doar drept confirmare/reflectare la alte procese, gen middle class, care si este promotorul valorilor democratice in marea sa parte.

  6. eu cred ca noua ne lipseste mandria…daca am avea mandrie fata de ceea ce avem am merge mult mai bine. Toate trebuiesc schimbate din sanul familiei….iar daca asta s’ar intampla incepand de astazi…va trebui sa asteptam schimbarea cam 20-30 ani pana copii “educati in spiritul mandriei si corectitudinii sociale” ar ajunge membri cu drepturi depline ai socieitatii…

  7. găsesc că moldovenii sunt destul de mîndri! chiar fudui peste măsură, nu asta le lipseşte…ci demnitatea! ucrainenii învaţă asta deja, moldovenii experimentează aiurea (italia, spania, portugalia etc.) de a deveni altcineva. qui prodest?

    • catalin codru

    • 13 ani în urmă

    s-ar putea ca vladimir b.are dreptate,insa demnitatea e o mostenire,pentru ea muncesc si lupta din greu mai multe generatii,pentru moment siuntem un rod al innaintasilor nostri/din punct de vedere regional/care la randul lor au activat in conditii putin prielnice,sau chiar ostile,ce au condribuit la dibusolarea identitara profunda.

    • Virgil Pâslariuc

    • 13 ani în urmă

    Prin urmare, conform calculelor CIA în R. Moldova democraţia n-avea speranţă de viaţă de prin 1999-2000 (oare de ce?), iar conform datelor FMI de prin 2009 (oare de ce?). Interesant…

    1. @Virgil Pâslariuc: Aproape îmi pare rău că nu m-am făcut istoric. Mai are Zakaria un enunț despre respectul cetățeanului vizavi de propriul stat. El este direct proporțional cu colectarea impozitelor. În URSS parcă nu prea existau impozite.

    • Mircea

    • 13 ani în urmă

    Democratia se bazeaza pe responsabilitate. Si atunci cand salariul nu-ti ajunge sa platesti nici macar consumul de energie si chiria de ce democratie mai poate fi vorba? În asemenea conditii coruptia e iesirea din situatie si le convine la multi, poate chear la prea multi pentru a schimba ceva. Dar în primul rînd le convine demnitarilor. Georgienii au reusit, însa au platit scump…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt