Blog

Premiile USM pentru anul literar 2023 au fost decernate ieri, 28 august.

Pentru prima dată premiile au fost însoțite de trofee, realizate de sculptorul Valentin Vârtosu.

Juriul a fost alcătuit din scriitorii și criticii literari Alexandru Burlacu, Viorica-Ela Caraman, Nina Corcinschi, Maria Ivanov, Nadejda Ivanov, Nicolae Negru și Vitalie Ciobanu (președinte).

Cu o lună înainte de decernare s-au făcut nominalizările.

Premiile juriului au fost repartizate astfel:

Cartea de proză: Lorina Bălteanu pentru romanul Legată cu funia de pământ, Editura Cartier și Grigore Chiper pentru Cu romanul în vacanță, Editura Prut (Ex-aequo)

Cartea de poezie: Liliana Armași pentru Cât mai avem mâinile libere, Editura Arc.

Cartea de eseu: Iurie Colesnic pentru Constantin Stere. O biografie, Editura Cartier.

Cartea pentru copii și tineret: Maria Pilchin pentru Doggy și Andrei Țurcanu pentru Pegași, cai mici de lemn, ambele la Editura Arc (Ex-aequo).

Cartea pentru debut: Dumitra Râșnoveanu pentru romanul Daphnia și Vasile Gribincea pentru cartea de poeme Coerența labirintică: volum alternativ/continuu, ambele apărute la Editura Cartier.

Cartea de traduceri: Leo Butnaru pentru Doamnele avangardei ruse: poezie, Editura Alfa.

Juriul a mai suplimentat premiile cu două categorii.

Cartea de dramaturgie: Lucreția Bârlădeanu pentru Crimă la Paris, Editura Arc.

Cartea de publicistică: Ștefan Hostiuc pentru Dialoguri septentrionale. Interviuri, Editura DrukArt din Cernăuți și textele egoiste de aici, adunate în Și-am să devin erou, Editura Cartier, ex-aequa.

Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România a acordat premiul pentru Cartea anului 2023 romanului Spinoza. Capricii de Val Butnaru, Editura Arc.

Cărțile Cartier care au fost nominalizate:

Din cei 5000 de lei (premiul meu și al Dumitrei Râșnoveanu, cu mulțumirile mele) vor fi cumpărate cărți pentru biblioteca fostului Gimnaziu „Grigore Vieru” din Pererita, Briceni. Consiliul Raional Briceni, prin votul socialiștilor, au decis transformarea Gimnaziului Grigore Vieru în Filiala Pererita a Gimnaziului Victor Ciutac din Șirăuți. Același lucru s-a întâmplat și cu Gimnaziul din Coteala și alte încă opt gimnazii. În Pererita la 1 septembrie vor fi 107 elevi, la Coteala vor fi 97 de elevi. Consiliile locale pot decide închiderea sau reorganizarea școlilor atunci când ele au 91 sau mai puțini elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt