Blog

Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, a participat la o conferință de presă, organizată la Bruxelles. Evenimentul a fost organizat de un ONG, care se ocupă de studierea democrației europene, aflat în adormire din 2019 până pe 19 decembrie curent. Conferința de presă, organizată într-un cerc media intim, ar fi fost trecută cu vederea la Chișinău, dacă nu participa la ea și Dumitru Garcaliuc, reporter Jurnal TV.

Evghenia Guțul s-a plâns pe puterea centrală de la Chișinău, care, „de 30 de ani, încearcă să diminueze din autonomia și drepturile poporului găgăuz”. „Aceste procese au început să capete amploare odată cu venirea la putere a președintelui Maia Sandu și a partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate.”

Drepturile poporului găgăuz au fost, de fapt, eliminate:

  1. după Al Doilea Război Mondial, când gramatica limbii găgăuze a fost trecută la chirilică, iar sintaxa firească a limbii a fost violată și făcută după sintaxa limbii ruse;
  2. când școlile din reginea Bugeacului, locuită de găgăuzi, au trecut otova la limba rusă;
  3. iar lovitura de grație a fost dată de găgăuzul Furmuzal, bașcan al regiunii în anii 90, când a trecut și grădinițele de la comunicare în găgăuză la limba rusă.

Găgăuzii, care după ucraineni, sunt a doua minoritate națională ca număr, au rămas fără limbă și fără memorie (foametea și deportările staliniste n-au ocolit regiunea). Găgăuzii din Bugeacul ucrainean luptă acum alături de ucraineni împotriva agresorului rus. Evghenia Guțul caută viitorul găgăuzilor în „lumea rusă”. Asta a fost diversiunea Guțul la Bruxelles. Nici vorbă de salvarea autonomiei, limbii sau culturii găgăuze.

Unicul element găgăuz la Bruxelles a fost doar bundița bașcanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt