În 2006, în Sankt-Petersburg, la Editura Limbus Press, apărea utopia lui Mihail Iuriev Al Treilea Imperiu: Rusia care trebuie să fie.
După anexarea Crimeei cartea lui Iuriev a devenit bestseller în coridoarele Kremlinului. Autorul era perceput ca un proroc. Iar locatarii Kremlinului au început să viseze. Mult. Mesianic. Mai ales cei care erau deja personaje în carte.
Subiectul este povestit de un istoric din America Latină din 2054.
Al Treilea Imperiu (după cel Roman și Bizantin), a început cu revoltele din sudul și estul Ucrainei, regiuni care erau împotriva apropierii de Occident, formând Republica Donețk și Marea Neagră. Rusia era condusă de Vladimir al II-lea, Întemeietorul, urmat de Gavriil cel Mare.
Gavriil avea o poziție categorică și fără compromisuri: ucrainenii și bielorușii nu sunt decât ruși.
În 2008, la cererea poporului din Ucraina de Vest, Kremlinul a introdus 80 de mii de soldați și întreaga sa flotă pentru a instaura pacea. Liderii americani nu au intervenit din cauza că Rusia a arătat că poate merge până la capăt cu declanșarea războiului nuclear. Occidentul a fost nevoit să cedeze și să semneze Armistițiul de la Dnipropetrovsk, care recunoștea alipirea la Rusia a Republicii Donețk și Marea Neagră.
După Iuriev, a fost doar începutl celui de Al Treilea Imperiu. Au urmat Kazahstanul și Turkmenistanul. Apoi Crimeea, Transnistria, Abhazia și Osetia.
Când occidentalii și-au dat seama că nu mai pot evita războiul, atunci a început conflictul direct dintre Al Treilea Imperiu și NATO. Dar Imperiul avea arma secretă, care în roman nu se numește Avangard, dar are aceleași calități ca și Avangarul lui Putin: nu poate fi detectat.
Au fost cucerite Polonia, Țările Baltice, Balcanii, Germania, Franța, Portugalia, Marea Britanie, Azorele, Groenlanda.
În 2019 președintele american Bush al III-lea, care a vrut să negocieze un armistițiu, a fost pus, de fapt, în fața unui ultimatum. Nevoit să-l semneze.
Rusia a luptat nu pentru a învinge armata americană, ci civilizația occidentală. În utopia lui Iuriev, Rusia nu e privită ca națiune, ci ca civilizație. Popoarele cucerite erau nimicite sau deportate, fără dreptul de a-și alege munca. Dreptul de a alege rămâne doar pentru ruși.
Civilizația rusă, după Iuriev, este o dictatură dură și cu cenzură totală. Scopul suprem este eliminarea democrației occidentale.
Cultura celui de Al Treilea Imperiu este obligatorie pentru toți supușii:
- „bețiile frățești”, care, numaidecât, se încheie cu bătăi, dar fără răutate, ca să unească supușii;
- luptele cu pumni dintre comunități, fără niciun motiv.
Toată puterea politică în Al Treilea Imperiu aparține „opricinicilor” (poliția secretă), singurii care au drepturi să aleagă, să fie aleși. Sunt scutiți de impozite. Au dreptul să condamne și să ucidă oameni fără judecată. Judecătoriile există doar pentru neînțelegerile mărunte dintre supuși. Orice revoltă este înăbușită în sânge cu entuziasm, deoarece pentru opricinici asta e lupta cu răul.
În ierarhia socială, după opricinici vine preoțimea. Care nu se uită cu ochi buni la cultura „civilizației ruse”, dar este nevoită să accepte cele două puncte culturale.
Poporul e transformat într-o simplă masă, care contează doar pentru binele opricinicilor și preoțimii.
Mihail Iuriev a fost vice speaker al Dumei ruse. A murit în 2019.
(După Novaia Gazeta)