În 2009 în Republica Moldova s-au importat 23 000 de titluri de carte din România.
În 2009 în Republica Moldova s-au importat 93 000 de titluri de carte din Rusia.
Informația nu e oficială și nu este publică. Sper că nu e secret de stat.
Luni seara în curtea Uniunii Scriitorilor a fost spectacolul Nicoletei Esinencu „Radical.md”. Biletele de intrare arătau așa:
Spectacolu arăta altfel.
Marin
Da, un exemplu bun ,, DISCRIMINARE”
Gheorghe Erizanu
@Marin: E o caracteristică și o atitudine.
Domnishoara FM
intrebarea la care asi vrea eu un raspuns e cate din aceste carti sunt citite?:)
Gheorghe Erizanu
@Domnishoara FM: Statistica ar fi și mai catastrofală pentru bravii noștri moldoveni. Bine că nu e și nu știm pe ce lume trăim. Așa mai avem niște iluzii.
Nicu Calcea
@Gheorghe: Una nefondată şi stupidă.
Gheorghe Erizanu
@Nicu Calcea: Cifrele sunt fondate. E adevărat, sună stupid pentru noi.
Robert Hanolli
eu vad asta asa: cine se socoate moldovan, plateste 30 lei, cine se socoate roman sau rus – 40 si cine se socoate de alta nationalitate – 50 lei …. eu as plati 40 lei ….. moldoveni se socot mai multi (prosti dar multi) de aceea si pretul e mai mic 🙂 …. pacat ca n-am stiut de spectacol, as fi mers sa vad despre ce-i … despre ce-i?
Gheorghe Erizanu
@Robert Hanolli: De obicei, spectacolele sunt luni. În curtea Uniunii Scriitorilor. La 8.30 seara. Vă anunț: au nevoie de români.
Igor
@ Marin & Nicul Calcea – nu e vorba de discriminare, gaselnita Nicoletei Esinencu este geniala, mai ales pentru a verifica atitudinea celor care-si poarta nationalitatea-n piept, ca evreii circumcizia, vorba lui Leonard Cohen. Daca as fi venit la spectacol as fi dat 50 de lei pe bilet, ma consider apatrid. Voi cit ati fi dat? Ce va considerati ca sunteti?
Gheorghe Erizanu
@Igor: Calm. Noi suntem români cu lei moldovenești.
Mircea
Avem noi o problema cu identitatea. Suntem prostiti… si de noi insine inclusiv. Umorul ne ajuta si e necesar pentru a nu cadea in depresie. Moldovenii nu citesc. Ori citesc ceva in rusa. Moldovenii muncesc fizic. Cine sunt acesti moldoveni, suntem chear noi, ori sunt niste fantome care devin rusi sau romani peste noapte. Chestiunea merita lucrata. Francezii au hotarat, intr-o anumita masura, aceasta problema. Ai nationalitatea, esti francez. Ce-ar fi sa le spunem la toti cei ce au nationalitatea moldoveneasca ca sunt moldoveni? Belgienii francofoni se mai numesc wallonnes si ceilalti flamandes. Si sunt cu totii belgieni (poate nu e cel mai bun exemplu, tinand cont de situatia lor actuala).
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Mai nou, rubrica „naționalitatea” va fi exclusă din pașapoartele RM.
Mircea
Sunt deci progrese.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Așa se pare.
Vladul
MoldoVanii sunt o populatie subNationala, mai concret – subRuseasca.
Desi citesc putin, luteratura (cultura TV) rusa le este mai familiara.
ModoVanizarea continua prin filme in rusa, cu limba romana la subsol (subtitrata). Prin aceasta se mentine complexul inferioritatii fata de tot ce e rusesc.
Gheorghe Erizanu
@Vladul: Moldovenii sunt diferiți. Complexele se depășesc. Problema e în cât timp?
Vladul
As spune: DE CE MOLDOVANII SINT RUSOIZI (de la RUSOID)
Gheorghe Erizanu
@Vladul: Nu-mi permit. E ofensator.
pleiade
pe de alta parte cartile in limba rusa costa sub 50 lei, iar cele in romana peste 100, atunci mi se pare firesc ca cererea la carti in rusa sa fie mai mare, iar atunci cand aceeasi carte in romana costa mai mult decat in rusa moldoveanul se gandeste de doua ori inainte sa o procure pe prima, din cauza veniturilor modeste
Gheorghe Erizanu
@pleiade: „Alice în Țara Minunilor”, ediția Cartier din 2010 (în română, traducere nouă, ilustrații de Violeta Zabulica, condiții grafice bune) costă 99 de lei. Ediția în rusă de vreo patru ani pe piață costă 95 de lei. Dacă rupem cercul vicios și reușim să stimulăm creșterea tirajelor, atunci, fiți siguri, prețul la cartea românească va fi mai mic decât la cea în rusă.
carpediem
Moldovenii citesc mai putin decat rusii, dovedit statistic.
Multi moldoveni mai continua sa citeasca in rusa, pentru ca nu au avut timp sa invete grafia latina, nu inteleg frazele complexe din romana, caci au invatat pe timpul lor in rusa. Iar tineretul nu ca nu poate citi, dar nici sa scrie nu poate.
Gheorghe Erizanu
@carpediem: Sunt nevoit să mă repet. Moldovenii sunt diferiți. Tinerii care citesc se îndreaptă mai degrabă spre română, engleză, franceză. Și apoi rusa. Tinerii care nu citesc, nu citesc nici în română, nici în rusă, nici în engleză.
vitalie sprinceana
indraznesc sa zic cateva ipoteze/ganduri proprii:
– titlurile de carte in rusa domina zdrobitor sectorul: Arlequin, romane de dragoste, romane-detective, romane de aventuri, dulcegarii, Dale Carnegie, biografii, carti de gandire pozitiva, carti de bucate si alte categorii din zona cartii de masa…
– titlurile in limba romana ar trebui sa fie preponderent literatura romaneasca contemporana, critica literara, stiinte socio-umane, calculatoare,literatura pentru copii, economie, poate carte didactica (intrucat o parte din operele incluse in orele de literatura sunt ale unor autori de dincolo de Prut)…
as indrazni sa presupun ca diferentele lingvistice acopera diferente de clasa si gust…si ca, cartea romaneasca trebuie sa cucereasca zona consumului cultural de masa..altfel nu prea sunt sanse
Gheorghe Erizanu
@Vitalie: Despre titlurile în rusă. Piața de carte rusă din Chișinău, într-adevăr, este dominată de cartea pop. Cartea românească, cel puțin în Librăriile Cartier, poate fi învinuită de elitism. Vom merge încet și spre mase. Abia-abia. Să nu le stresăm.
Vlad
Traim inca in URSS? Am impresia ca atunci aveam cam aceeasi statistica. In conditiile cand romanii consituie aproape 80% din populatia RM, situatia e grava de tot!
Gheorghe Erizanu
@Vlad: Trăim în Republica Moldova. Dar suntem încă în URSS.
,,,Ieseanul"
Pentru ca sunt niste,barane fricoase.Nu trebuie sa supere pe nimeni faptul acesta;Eu locuiesc in Iasi si mi-a fost dat sa vad in anul 1995 dupa ce s-a stabilit nu stiu cite,,Poduri de flori,de pamint,de piatra,de numai stiu nici eu ce fel de poduri or fi fost.faptul ca in R.M.se ducea o lupta surda pentru a ser asigura invatamintul in limba romina am intilnit in bazarul din Iasi,aduse spre vinzare carti rominesti aduse de la Chisinau,dupa ce au fost date din Romania spre folosul poulatiei moldovenesti; iar dumneavoastra va mirati si va intrebati ce sunt (maldavanii)? ei bine va spun eu sunt niste nenorociti pe care nu-i duce mintea si capul la nimic.Iar despre costul biletelor nu ar trebui sa existe diferente de pret;ar trebui sa se faca totul ca sala de spectacol sa fie arhiplina iar spectacolele sa se tina cu casa (Inchisa).In rest tot o apa si-un pamint.
Gheorghe Erizanu
@ieșeanul: Ooooooo! Am intrat în gura revoltaților. Dacă ne dăm în cap cu vorbe, atunci cu vorbe rămânem. Dacă avem puterea să ne autoironizăm, atunci poate avem șanse să mai schimbăm ceva. Dacă ne dăm în cap cu statistici, atunci poate reușim să depunem un efort să depășim situația. Dacă ne dăm în cap cu insulte, atunci cu insulte rămânem. E grav doar dacă ne facem că totu-i bine.
ingerdemon
mda.. moldovenismul costă ieftin
ingerdemon
mda.. moldovenismul este ieftin 🙂
Gheorghe Erizanu
@ingerdemon: Moldovenismul costă 30 de lei. Kilogramul de mușchi de bovină costă 70 de lei. Prețul mediu al unei cărți e 120 de lei. Un ar de pământ în Chișinău costă până la 350 000 lei. „Votul de aur” costa pe 3 iunie 2009, după cum spune Urechean, 175 milioane de lei.
carpediem
am acasa aproape toata colectia Eliade pe care am reusit s-o gasesc in librariile din Chisinau, insa e mica, caci Eliade in Chisinau nu se aduce/tipareste. Am ramas stupefiata sa gasesc o colectie uriasa cu Eliade, carti despre existenta carora nici nu banuiam, in biblioteca din Montreal, atat in romana, cat si in engleza sau franceza.
daca e sa ne conducem dupa principiile cerere/oferta. eu cred ca cerere exista, insa oferta e prea mica si prea putin diversa. cind mergeam in Romania, ma napusteam asupra primelor librarii sa cumpar carti romanesti, carti pentru copii, caci din pacate, in Moldova, in special pentru copii, nu prea gasesti multe carti, de colorat, de cintat, etc.
cand o mamica va avea de ales din 10 carti, dintre care 8 sunt in rusa si 2 in romana, sigur ca se va opri la cele in rusa.
Gheorghe Erizanu
@carpediem: În Librăriile Cartier sunt vreo 20 000 de titluri. 80-90 la sută sunt în română. Când veniți din Canada puteți trece prin librăriile noastre. Atenție la greutatea bagajelor.
carpediem
voi trece neaparat! 🙂
Gheorghe Erizanu
@carpediem: Tamara, Ala, Nina, Nina, Rodica, Anișoara, Anișoara vă așteaptă. Sunt librarii Cartier. Apropo, dacă citește vreun înțelept dintre factorii de decizie, introduceți, vă rog, în nomenclatorul profesiilor din Republica Moldova și pe cea a librarului.
Vladul
Dle Erizanu
Si totusi, estMOLDOVENII (inclusiv MoldoVanii) NU SUNT RUSI, dar RUSOIZI pot fi. Ofensator sau nu – aceasta e realitatea.
A-l declara rus pe un nerus e mai ofensator, decat a-l numi rusoid (cu comportament rusesc). Parerea mea.
Gheorghe Erizanu
@Vladul: Cred că e vorba de nuanțe.
IM
Oare in engleza, germana si franceza cate carti se importa …? Zero? Cunosc doar o librarie in Chisinau, unde se gasesc carti in limba engleza. Pacat.
Gheorghe Erizanu
@IM: În Chișinău există o librărie de carte engleză, pe strada Eminescu. Și o librărie de carte franceză. Pe strada Sfatul Țării. De asemenea, sunt biblioteci sau centre culturale care au carte în franceză, germană, spaniolă, italiană. Poate îmi scapă engleza. Nu sunt la curent.
Vladimir B.
Nasol că s-a ajuns aici, mă refer la afişul cu piesa Nicoletei! mai concret, la preţul diferenţial al biletelor. Încă mai cred că o glumă nu tocmai inspirată.
Gheorghe Erizanu
@Vladimir B.: Eu am văzut piesa. Bănuiesc că sunt de pe timpul dinozaurilor. Iar Nigeria se numea Rusia. Și Rusia era Imperiul Nigerian. Africa era sub zăpada. Phaeton încă nu ieșise la plimbarea sa celebră. Iar domnișoarele bronzate și îmbrăcate sumar se plimbau pe Tundra Bich din Taimâr. Dar asta e doar din cauza mea. Am îmbătrânit subit.
carpediem
Dle Erizeanu, puneti un subscribe la blogul Dvs. Este in wordpress o asemenea optiune, foarte utila pt cititori fideli 🙂
Gheorghe Erizanu
@carpediem: Administratorii înțelepți ai acestui blog mi-au spus că subscribe RSS este. Dacă doriți altul, atunci spuneți în termeni tehnici ce doriți și ei vor pune la contribuție toată înțelepciunea lor pentru soluționarea problemei. Partea asta eu nu sunt bun la nimic. Totu-i e și totu-i i pentru mine.
vitalie sprinceana
confirm, ca ne-administrator, blogul are rss… eu il citesc prin google reader si merge perfect…
carpediem
hmm, ok, voi incerca sa trec la rss… ma obisnuisem cu subscribe. mersi.
Gheorghe Erizanu
@carpediem: Voi încerca. Vedem.
Valeriu Tihai
@carpediem
Pentru subscribe avem 2 formate le alegi după plac, recomand primul RSS2
rss 2 – http://erizanu.cartier.md/feed
atom – http://erizanu.cartier.md/feed/atom
De asemeni poţi să te abonezi şi la comentarii pentru anumite însemnări, pentru postul dat ai url mai jos.
http://erizanu.cartier.md/de-ce-moldovenii-sunt-rus-1620.html/feed
Wordpress.com şi un blog standlone bazat pe wordpress au şi unele deosebiri.
Apropo, poate te-ai referit la înștiințare prin email, în caz că cineva a scris un comentariu la un post în care ai comentat şi tu?
carpediem
Subscribe to this blog, ar insemna, ca eu ma abonez sa primesc prin email toate articolele noi care apar pe blog. Asta ma intereseaza la moment.
Pentru rss, trebuie sa fii contectata la acelasi calculator, nu? In cazul meu, ar fi mai simplu sa fiu instiintata prin email, pe care il deschid de oriunde.
Valeriu Tihai
@carpediem în acest caz îţi recomand cu căldură Google Reader http://www.google.com/reader/ Din câte știu ai un cont google îţi rămâne numai să activezi serviciul dat. GReader e ca şi Gmail îl accesezi de la orice calculator (şi de pe mobil), din orice colț al lumii.
carpediem
@Valeriu, mersi. Se pare ca GReader este ceea de ce aveam nevoie 🙂
Gheorghe Erizanu
@Valeriu & Carpediem: E bine când e arătată o problemă și este excelent când ea e soluționată. Mulțumim. Mulțumim it-lor, care sunt deștepți, dar nu o arată cu aroganță.
√.md
19 iulie, 20.30
√.md*
un performance de nicoleta esinencu
cu: ghenadie gâlcă
alexandru pleșca
doriana talmazan
video concept: victor grușevan
intrare: 30 lei
str. 31 august 98, terasa ”Orpheus” (Uniunea Scriitorilor)
nerecomandat sub 16 ani
*verbatim: formă de teatru documentar.
Afirmațiile rostite în spectacol au existat în realitate, iar autorii lor sînt persoane concrete.
Transformarea lor într-un text de teatru respectă întru totul modul în care au fost spuse sau scrise.
Gheorghe Erizanu
Se poate și așa, Radicalule.