Blog

Panait Istrati a avut un debut literar excelent. „…după ce am devorat Chira Chiralina … Trebuie să-ți spun numaidecât: e formidabilă! Nu există nimic în literatura de azi, care să aibă tăria aceasta”, îi scria Romain Rolland. A fost un militant socialist. Promovat de cercurile stângiste. După vizita în URSS scrie „Spovedania unui învins”, dezamăgit de realitățile statului condus de comuniști. Comuniștii nu i-au iertat sinceritatea. Iar dreapta nu i-a iertat militantismul stângist din tinerețe. A fost un scriitor tabu în perioada comunistă. Nu a intrat la marile recuperări culturale nici după 89.
Bolnav de tuberculoză, își aștepta moartea la sanatoriul pentru nevoiași Filaret. Medicul Ștefan Irimescu, bunelul lui Ion Vianu, îi spunea: „… orice zi pe care o trăiești este o zi furată morții”. A trăit 51 de ani.
Am o listă cu învinșii literaturii române. Sunt oameni cu caracter. E o curvă atât de mare literatura?
În Librăriile Cartier mai găsiți „Singur împotriva tuturor” de Constantin Stere și tăcerea din ultimii ani ai lui Ion Luca Caragiale.

Comentarii(4)

    • v.ernu

    • 14 ani în urmă

    corect
    o observatie la care merita sa meditam putin…
    Mai toti scriitorii romani importanti, care au avut verticalitate si nu au intrat in gasti au fost marginalizati.. oare de ce? exista o cirdasie foarte stranie intre gastile de critici si cea a scriitorilor in care daca nu intri au grija baietii sa te scoata din “istoria lor literara”, sau in cel mai bun caz sa te teraca la “minori”,,, Istrati face parte din aceasta categorie…vertical dar marginalizat

    1. @v.ernu: Și atunci cine stabilește sistemul de valori? Și care sunt valorile? Și ce facem cu ele? Ce facem cu boierii minții? Și ce fac boierii minții cu noi? Și tot așa mai departe. Până ajung la ridicol.

  1. imi plac recomandarile. imi fac liste, cind ajung in tara trec neaparat la cartier sa ma aprovizionez cu carte.
    azi am avut o surpriza, mi-a fost dezvaluita constelatia Paula-Angela-Gheorghe, trei oameni frumosi, pe care ii respectam separat, insa nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca stau sub acelasi acoperis 🙂 Frumoasa familie!

    1. @carpediem: și pentru noi a fost o surpriză. Era un Erizanu, un Erizeanu, un Brașoveanu. Și a mai fost un Ierizanu. O întreagă familie Bandy de Schinoassssa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt