Până la bac avem copii. Copiii visează și cred într-o lume aproape biblică.
După bac, maturii complexați și frustrați, deștepți și unici, îi transformă pe visătorii de ieri în prunci schilodiți sau în juni corupți.
Un licean care știe engleza și româna pe 10 ia un 7. Iar alt licean care știe română și engleza pe 6 sau 3 ia 10. Fiți siguri, Dumnezeu n-a schimbat hardul din creierul ultimului înainte de bac. Părinții au preferat să plătească o singură dată în anii de studii pentru pruncul iubit. La bac. Ceilalți părinți au plătit cursuri, meditații pe parcursul anilor.
Investițiile de lungă durată nu sunt profitabile într-o țară coruptă.
vitalie sprinceana
…da. si mai vine si ministerul educatiei care legifereaza furtul si-i confera o aura de naturalete…anul asta, ca si in cel trecut – formula e “metodologia incercata pe parcursul anilor precedenti” admiterea se face in baza notelor obtinute la examenele de bacalaureat…sa se stie in targ cand e ziua de plata…
Gheorghe Erizanu
@vitalie sprinceana: Bine, anul trecut a fost unul de război. După evenimentele din aprilie la Bac ministra de atunci a trimis câte un polițist în spatele fiecărui licean. Anul ăsta a fost lax și uman. Păcat că au fost și examene.
cititordepoezie
adevăr grăiţi. eu, bunăoară, încă… mă resimt (ca să fim în ton cu limbajul fotbalistic) după un an. cu câteva luni înainte de bac un corigent ne avertiza: media mea nu va fi mai joasă de 8,50. ce a urmat se poate bănui.
vitalie sprinceana
(ne)metodologia asta se aplica de vreo 10 ani…note…in detrimentul cunostintelor. bine ca asta da si posibilitate profesorilor de a-si diversifica putin resursele nebugetare (din contul majorarii notelor), acoperind astfel unele goluri lasate de sistemul de salarizare oficial…altfel, la pardea formativ-pedagogica ramane cum a fost. prost, adica.
Gheorghe Erizanu
@vitalie sprinceana: Viitorii profesori, actualmente studenți la o universitate din Chișinău, erau trimiși de profesorul lor universitar să cumpere din librării cartea ultimului. Viitoarele profesoare, fete cu inimă mare, pline de feminitate, intrau val-vârtej în librărie, cereau cu ochii adiind a vise frumoase, cartea distinsului profesor în 2-4 exemplare (și pentru colege), nu vedeau niciun titlu din cele 15 – 20 de mii din librărie, nu le interesau să răsfoiască nicio carte, achitau prețul cărților, luau cartea și ieșeau cu ochii împovărați de vise. În fața lor era atâta viitor! Apropo, la acea universitate se predă și metodologia predării literaturii române.
Ion
Greşiţi domnule Erizanu.
Contează investiţiile pe termen lung.
Alta e că copilul trebuie să înţeleagă la această vârstă, că multe lucruri momentan pot/nu pot fi cumpărate; tot acestui copil, trebuie să i se arate exemple (care cu prisosinţă pot fi găsite) urmările nefaste ale acelor note pe gratis obţinute.
Do not worry, domnule Erizanu, totul va fi bine, iar valoarea va străpunge betonul non-valorii.
Gheorghe Erizanu
@Ion: Inga Druță ne vorbea despre un articol din viitorul nume al revistei „Clipa”: câmpurile energetice ale oamenilor produc vibrații. Vibrațiile din zilele proaste ale lui Viorel Frunză, de-o pildă, cum e ziua de azi, se produc la un nivel scăzut. Viorel este nervos. Are de lucru. Respectiv, vibrațiile lui scăzute caută vibrații scăzute prin jur. Și a dat de mine. În zilele bune, când nu are de lucru, Viorel produce vibrații înalte. Și atunci nu dă de mine.
Mircea
Voi fi simplist. Ne inselam pe noi insine: la note, la cunostinte, la calitatea lucrului efectuat. Inginerii proiecteaza prost, constructorii construesc corespunzator, juristii deasemenea, medicii probabil ca tot. Asa ne construim societatea. Lucrurile corecte sunt in minoritate.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Și ne place. Această dulce iluzia a realității, care se numește minciună.
Mircea
Vrem sa ocolim realitatea din frica. Avem frica. Suntem o natiune traumatizata (poate chear castrata (indraznesc termenul)). Minciuna, printre altele, ne-a ajutat sa supravetuim, si ne mai ajuta inca. Alcoolul tot. Lipseste sabia Voievodului.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Asta înseamnă: suntem fricoși, de aia suntem mincinoși?
Mircea
Cred ca da. Ne lipsesc curajul si determinarea. Suntem o “natiune” pasiva in acest moment.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: De obicei, curajul și determinarea sunt caracterisitice ale națiunilor tinere. Nu prea îmi aduc aminte când am fost o națiune tânără. Sau poate nici nu știm ce fel de poamă și neam purtăm. Sau suntem bîtrâni la vârsta prunciei.
Mircea
Se mai spune ca identitatea ne-o formam atunci cand o exprimam. Ne formam in momentul in care ne declinam identitatea, istoria.
Mircea
Aceiasi idee putin mai detaliat:” En fait, c’est le discours que nous émettons qui fabrique la cohérence de notre histoire, et par là-même notre identité. Michael White avait coutume de dire : “A mon idée, c’est l’histoire de la vie des gens qui façonne leur vie. Ils fabriquent leur vie en conformité avec leur histoire”.”
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Acest blog nu este doar a lui Erizanu, ci e al tuturor oamenilor care sunt, incomensurabil, mai înțelepți ca el. Mă-nclin.