Blog

Pe 7 februarie curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a făcut o expertiză și a constatat că două manuale ale Editurii Litera conțin plumb și depășesc cu mult standardele moldovenești.

Pe 15 februarie ministrul Popovici era regele netului și a primelor pagini din presa guvernamentală și de opoziție. A descoperit miros de plumb în manualele. Iar editorul Vidrașcu era aproape un căpcăun care mânca copii. A fost întâlnire specială pe subiect la premier. S-au luat decizii statale. Printr-o circulară manualele Litera au fost retrase de la elevi. Ca să nu fie contaminați cu plumbul Litera. S-a ales dușmanul. Și s-a croit planul de luptă cu acest căpcăun care vrea să ne ucidă copiii neamului. Copia expertizei a fost în toate borțile netului (o găsiți lejer).

Pe 25 martie ANSP (abrevierea aceleași Agenții Naționale pentru Sănătate Publică) mai face o expertiză. Repetată. La solicitarea contra cost a Editurii Litera. Pentru aceleași manuale: Științe, clasa a II-a și Educaţie pentru societate, clasele X-XI. Expertiza repetată constată că manualele nu sunt nocive, nu depășesc cantitatea de plumb conform standardelor moldovenești.

Pe 1 aprilie laboratorul austriac TUV, filiala din România, constată și el că manualele conțin o cantitate infimă de plumb.

Dacă vă uitați atent pe actul de expertiză, atunci standardele moldovenești fac trimitere la un GOST, stabilit în perioada sovietică, când încă nu exista tiparul offset. Era timpul tiparului înalt, încă modelul Gutenberg. Literele se făceau din plumb. Exista profesia de linotipist. Existau linotipuri. Linotipurile au intrat în dicționare la „arhaisme”. GOST-ul sovietic a rămas în RM și e buchie de lege pentru ANSP.

În anii 90, când RM își crea legislația, cineva înțelept a emis un document pentru vamă: toate mărfurile trebuie să conțină GOST. Am tot încercat să explic: cărțile au ISBN, au alte standarde. În zadar. Cuminte și ascultător am început să pun GOST în CMR-urile de export. Aveam o riglă de lemn pe birou. Am descoperit pe verso GOST-ul ei. Și îl puneam într-o fericire în dreptul cărților exportate. Cred că vreo doi ani GOST-ul riglei asigura GOST-ul cerut de vama moldovenească pentru cărți.

În plină pandemie, cu edituri și librării închise, aceeași ANSP vine cu un proiect de Hotărâre de Guvern: „ Regulament sanitar privind publicaţiile tipărite pentru copii şi manualele şcolare”. Denumirea sună nobil. E aproape ca filipica ministrului Popovici despre grija pentru viitorul națiunii. Dacă citești cele 31 de pagini, atunci descoperi un document toxic, arhaic și sovietic. Bun pentru a crea o armată nouă de birocrați mai mare decât numărul angajaților din edituri. Nocivă pentru copii. Ca model e luată o decizie a Rosspotrebnadzorul lui Onișcenko din 2008. Editorilor li se propune formatul, corpul de literă, tipografica într-o singură variantă. Toate cărțile să fie identice. Să fie de o înălțime, să nu sară niciuna din rând. Ca să le cumpărați cu metrul. Dacă se trece prin guvern această inițiativă, atunci cărțile editorilor români nu vor putea ajunge pe piața de carte din RM: nu vor corespunde GOST-ului. Nici InDesignul nu se include în GOST. Conform proiectului punctul „este unitatea de lungime tipografică egală cu 0,376 mm”. În InDesign unitatea de lungime tipografică egală cu 0.36 mm. Va trebui să revenim la linotipiști.

Voi fi obligat să-mi caut, după 20 de ani, rigla de lemn. Să văd GOST-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt