Blog

Zilele Literaturii Române revin la Chișinău și Bălți. Suntem la ediția a VI-a. Sunt 45 de invitați din România și Republica Moldova. Avem 20 de evenimente în 12 locații.

Începând cu această ediție, Zilele Literaturii Române are și va avea un slogan. Sloganul acestei ediții: „dar ei ne-au inventat istoria/și nu ne-au întrebat niciodată”, de Judith Meszaros.

Vă așteptăm cu drag în perioada 14-17 decembrie.

Sorin Alexandrescu, București, critic, istoric și teoretician literar român. Cel mai recent volum: Lumea incertă a cotidianului (Polirom, 2021).

Laszlo Alexandru, Cluj,eseist, istoric literar şi traducător, profesor de italiană la Colegiul Naţional „George Bariţiu” din Cluj. În 2020 publică, la Editura Cartier, monumentala traducere și interpretare, vers cu vers, a capodoperei Divina comedie, cu titlul Lectura lui Dante.

Eugenia Bejan, Chișinău, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.

Marcela Benea, Chișinău, poetă.În 2022, publică la Editura Cartier antologia de versuri Eu sunt Cartea.

Alexandru Bordian, Chișinău, prozator și jurnalist. Cel mai recent volum: romanul Casa mai multor primăveri (Cartier, 2022).

Ion Buzu, Chișinău,poet.Cel mai proaspăt volum al său este Realist și egal (Charmides, 2021).

Tamara Cărăuș, Chișinău-Lisabona,este eseistă. A desfășurat proiecte de cercetare în cadrul mai multor instituții: Colegiul Noua Europă, Universitatea din București, Universitatea din Oxford, Universitatea din Uppsala, Universitatea din Groningen ș.a. Cele mai recente cărți publicate : Jurnal precar, (Cartier, 2022) și Militant Cosmopolitics. Another World Horizon (Edinburgh University Press, 2022).

Vitalie Ciobanu, Chișinău,prozator, eseist, critic literar, ziarist, comentator la Radio Europa Liberă și Deutsche Welle. Președinte PEN Centru Moldova din 2004. Cele mai recente cărți: Zilele după Oreste, proză scurtă, (Humanitas, 2019), Revanșa litraturii. Ficțiuni critice (Arc, 2019).

Mircea V. Ciobanu, Chișinău,poet, romancier, critic şi istoric literar, editor de carte. Director editorial la Editura Ştiinţa. Cele mai recente cărți publicate: Un tărâm al literarului (eseu, critică literară), Editura Arc, 2021 și romanul Biblioteca, (Editura Junimea, 2022).

Nina Corcinschi, Chișinău, critic literar, directoarea Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”. Cea mai recentă carte a sa: Realitatea ca hologramă (Cartier, 2022).

Alex Cosmescu, Chișinău, poet, filozof. Împreună cu Anastasia Gavrilovici, a coordonat antologia generației 2000 Cine nu e mângâiat nu există (Cartier, 2021). Împreună cu artiștii Victoria Viprada și Karen Grigoryan, a realizat expoziția Through Touch la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Bogdan Crețu, Iași, critic literar, prozator, profesor universitar. Cele mai recente cărți ale sale sunt romanul Cornul inorogului (Polirom, 2021), studiul Inorogul la porţile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir (Cartier, 2021) și romanul biografic Nichita, poetul ca și soldatul (Polirom, 2022).

Dumitru Crudu, Chișinău,poet, prozator, publicist. Cea mai recentă carte a sa: Ora cinci și șapte minute (Humanitas, 2022).

George C. Dumitru, București, prozator. Cea mai proaspătă carte publicată este Şi toate zilele de azi (Humanitas, 2021).

Paula Erizanu, Chișinău-Londra,scriitoare și jurnalistă. A coordonat, împreună cu Alina Purcaru, antologia Un secol de poezie română scrisă de femei, apărută la Editura Cartier în trei volume (2019-2021). Cea mai proaspătă carte a sa e romanul Ard pădurile (Cartier, 2021), pentru care autoarei i-a fost decernat premiul Tânărul scriitor al anului în cadrul Galei Tinerilor Scriitori din București.

Dumitru Fanfarov, Chișinău, poet, rapper. Face parte din formația peace the gun, împreună cu VonAim. A debutat cu volumul de versuri stepă și transă (Max Blecher, 2020).

Iulian Fruntașu, Chișinău,poet, prozator, diplomat. Cea mai recentă carte a sa (proză scurtă): Uneori trebuie să fii prost pentru a fi deștept (Arc, 2022).

Cristian Fulaș, București, prozator și traducător. Cele mai recente cărți ale sale sunt romanul Ioșca, câștigător al Premiului pentru proză acordat de Agenția de Carte din România, și biografia romanțară Celan (Polirom, 2021). A realizat o nouă traducere în limba română a capodoperei În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust (Cartier, 2022).

Emilian Galaicu-Păun, Chișinău,poet, prozator, traducător, publicist, editor. Este redactor-șef al Editurii Cartier. Cea mai recentă carte a sa este antologia de poeme Sang d‘encre (Cartier, 2020). Cea mai proaspătă traducere a sa este cartea de istorie culturală Regele ucis de-un porc, de Michel Pastoureau (Cartier, 2022).

Oxana Gherman, Chișinău, poetă, cercetătoare, lector universitar. A debutat cu volumul de versuri efect întârziat (Tracus Arte, 2021).

Emanuela Iurkin, Chișinău,prozatoare. Cel mai recent roman al său este Câinele de bronz (Cartier, 2019). În 2022, câștigă bursa Cărturești pentru scriitori basarabeni.

Maria Ivanov, Chișinău, poetă, publicistă. Directoare a revistei Timpul din România, ediția din Republica Moldova. A debutat cu volumul de versuri Totul va fi bine (Prut, 2022).

Adrian Jicu, Bacău, critic şi istoric literar, romancier. Lector la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău și director al Bibliotecii Județene „C. Sturdza“. Cel mai proaspăt volum al său este romanul Iorgu (Humanitas, 2022).

Mariana Jitari, Chișinău, profesoară de limbă și literatură română la Liceul „Spiru Haret”.

Nicolae Leahu, Bălți,șef al Catedrei de literatură română și universală a Universității de Stat „Alecu Russo”din Bălți.Cea mai recentă carte a sa e Onomasticon (poeme), Limes, 2022.

Laura Mesina, București, conferențiară în studii culturale, membră-fondatoare și secretar științific al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii.

Maia Metaxa, Chișinău, ziaristă, directoarea Școlii de Jurnalism din Republica Moldova.

Alina Mihalache, București,cronicar dramatic, specialistă în istoria teatrului modern și contemporan, lector la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din București, în cadrul programului masteral Spectacol, Multimedia, Societate, specializarea Artele spectacolului. Este autoarea cărții Eugen Ionescu/Eugène Ionesco. De la teatrul suprarealist la teatrul postdramatic (Editura Muzeul Literaturii Române, 2016).

Ana Negoiță, București, este istoric de artă și curatoare de artă contemporană, lector la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Facultatea de Litere, Universitatea București.

Alina Nelega, Târgu Mureș,romancieră, autoare dramatică, regizoare, critic de teatru și jurnalistă.Cel mai proaspăt roman al său este Un nor în formă de cămilă (Polirom, 2021), câștigător al premiului pentru proză din cadrul Galei Observator cultural și al Premiilor „Sofia Nădejde”, precum și al Premiului liceenilor din Iași pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021 din cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) din Iași. De asemenea, este autoarea romanului biografic Mărioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc (Polirom, 2022).

Ioana Pelehatăi, București,editor Scena9, o publicație culturală online care înțelege cultura în sensul său larg. Ca jurnalistă, a scris despre feminism(e), drepturile comunității LGBTQIA+ din România, sănătate mintală, fotbal și multe dintre cele ce țin de trecutul și prezentul Europei de Est. Traduce filme, uneori și cărți. Are o poveste neîncheiată de dragoste cu științele sociale.

Cosmin Perța, București,poet, prozator, editor. Cele mai recente cărți de proză ale sale sunt romanul Dispariția (Polirom, 2021), biografia romanțată Labiș. Jurnalul pierdut (Polirom, 2022), cartea pentru copii Anisia și uneltele fermecate (Polirom Junior, 2021). În 2022, publică la Editura Cartier antologia de versuri În mijlocul unei istorii tragice, imobile.

Ion Plămădeală, Chișinău, cercetător științific principal la Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”. Este  doctor habilitat în filologie, specialist în teoria literară. A publicat volumul Opera ca text. O introducere în știința textului (2002).

Sergiu Pavlicenco, Chișinău,profesor de literatură universală la Universitatea de Stat din Republica Moldova.

Alina Purcaru, București,poetă și publicistă. A coordonat, împreună cu Paula Erizanu, antologia Un secol de poezie română scrisă de femei, apărută la Editura Cartier în trei volume (2019-2021). Cel mai recent volum de poezie al său este Tot mai multă splendoare (Cartier, 2022).Din 2010, este parte din redacția revistei Observator cultural.

Ghenadie Postolache, Chișinău,poet, prozator și scenarist. Cele mai recente romane ale sale sunt Canon (Cartier, 2020) și Alt continent (Cartier, 2022).

Galina Sărbușan, Chișinău, autoare de manuale și profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”din Chișinău.

Oleg Serebrian, scriitor, istoric, politolog şi diplomat din Chișinău. Cel mai recent roman al său este Pe contrasens (Cartier, 2021), propus la Premiul UE pentru Literatură, din partea României. În 2022, romanul său Cântecul mării a apărut în traducere germană la Mitteldeutsches Verlag din Halle.

Livia State, Chișinău, este profesoară de limba română la Școala Internațională Heritage din Chișinău. Este coautoare a manualului de Limba și literatura română pentru clasa a VI-a.

Valentina Șcerbani, Chișinău, prozatoare. A debutat cu romanul Orașul promis (Tracus Arte, 2020).

Maria Șleahtițchi, Chișinău,poetă, teoreticiană a literaturii, directoare a Muzeului Național al Literaturii Române din Republica Moldova. Cele mai recente cărți ale sale sunt Arta narațiunii romanești: teorii și practici (Cartier, 2020) și antologia Romanul românesc. Studiu introductiv, concepte operaționale, selecția textelor, note biobibliografice și bibliografie (Ştiinţa, 2020).

Ronin Terente, Chișinău, poet, jurnalist, producător. Cea mai recentă carte a sa e volumul de versuri Șterge conversația (Paralela 45, 2019).

Lucia Țurcanu, Chișinău-Ipotești,critic literar,cercetătoareștiințifică la Memorialul Ipotești. Printre cele mai recente volume, a coordonat Antologie de poezie tânăra din Basarabia ’20 (Arc, 2021).     

Augustina Vișan, Chișinău,poetă.A debutat cu volumul de versuri Fă ceva, tată (Prut, 2021).

Elena Vlădăreanu estepoetă, autoare dramatică, prozatoare și jurnalistă din București. Cele mai recente cărți ale sale sunt colecția de proză scurtă August (Nemira, 2021), cartea pentru copii Poznăi. Întâmplări cu două prințese/zuze(Vellant, 2021) și antologia de versuri Ce pot distinge în întunericul sălii (Cartier, 2022).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt