Blog

De ieri este în Librăriile Cartier Descrierea Basarabiei de Ion Țurcanu.
Este o carte polemică. De aproape 500 de pagini. Cu indice. Cu hărți.
Istoricii au preferat ani buni să ascundă undeva departe tema. În perioada sovietică: Basarabia era un tabu și o noțiune eretică. După anii 90 ai secolului trecut basarabenii s-au topit în oceanul românismului.
Ion Țurcanu revine la părerea lui Cantemir: dinastia munteană a Basarabilor și-a luat numele de la basarabenii de la est de Prut. După Hasdeu, situația ar fi fost inversă. Teoria lui Hasdeu a dominat istoriografia românească.
În secolele XII – XIV teritoriul dintre Prut și Nistru s-a numit Basarabia. Iar trăitorii din acest spațiu se numeau basarabeni. Susține Ion Țurcanu.
Sper că:
1. polemicile nu vor ajunge la statalitate și cine e mai român;
2. volumul nu va fi trecut cu vederea ca o carte eretică despre care nu trebuie să pomenim;
3. moldovenismul primitiv nu se va transforma în basarabenism primitiv.
În octombrie cartea se vinde în Librăriile Cartier la preț promoțional. Asta înseamnă că economisiți aproape 50 de lei. Volumul este legat, ca toate cărțile din colecția Cartier Istoric. A fost tipărit în 510 exemplare. Prețul de pe copertă: 247 MDL/63 RON.
Tirajele Cartier au această proprietate: se epuizează. Și prețurile promo se sfârșesc. Exact atunci când sunt anunțate.

Comentarii(7)

  1. Dl. Erizanu, mi-ati putea spune in ce tiraj au aparut alte titluri Cartier, cum ar fi Capcanele identitatii, 157 de trepte, Interviu la Contrafort?

    1. @talex: De ani buni Editura Cartier indica tirajul fiecărei cărți, luna apariției și prețul de raft. Capcanele sunt în 340 exemplare, 157 de trepte – 610 exemplare, Interviu … nu pot verifica pe carte. Nu o am în față. Dar, cred, că tot e pe acolo (300 – 600 exemplare).

  2. pai eu am cartile, ma duc sa ma uit, n-am observat, scuze

    1. @talex: Cărțile Cartier, ca și alte cărți, au o pagină tehnică. Unele edituri o pun la coada cărții. Editura Cartier o pune în fața cărții. Din respect pentru cititor. Și din responsabilitate. Acolo sunt numele celor care au lucrat la acea carte. E o asumare a responsabilității. Este luna și anul apariției. Adresele librăriilor Cartier, a editurii Cartier și a partenerului din București. Tot acolo este indicat și numărul de exemplare. Ediția. Descrierea bibliografică. Iar pe ultima copertă este tipărit prețul cărții: în lei românești și lei moldovenești. Și asta facem de ani buni. Informația corespunde adevărului.

  3. confirm 🙂

    • Viorel

    • 13 ani în urmă

    O sa merg sa o cumpar. Apropo de Descrierea Basarabiei de Crușevan am vazut pe undeva o referinta – poate fi gasita cumva?

    1. @Viorel: Nu te pot ajuta. Cu Crușevan.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt