- Acest eveniment a trecut.
Despre eveniment
Seară poetică Dan Coman & Șerban Axinte, la Librăria din Centru
Joi, 28 septembrie crt, la ora 18.15, va avea loc Seara poetică de la Librăria din Centru cu participarea lui Dan Coman & Șerban Axinte.
Moderator: Em.Galaicu-Păun
„Poezia lui Dan Coman e una claus-trofobică, htonică, spaţiul în care evoluează animalele lui totemice e închis, apăsător, greu, e «In cealaltă parte», acolo unde respiraţia nu e decât un act mimat. Am senzaţia din ce în ce mai pregnantă că Dan Coman este genul de poet care decupează din când în când fragmente dintr-un text interminabil, aflat în flux continuu, şi pe care-l muzicalizează şi-l predă cu regret hârtiei.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)
„Crâncenă carte, de moarte, de dragoste, de boală, de limită a limitelor. Reuşeşti (Șerban Axinte) să fii autentic acolo unde cei mai mulţi mimează, se exhibă, se încadrează într-un trend al transgresiunilor de fiţe. Tu însă eşti autentic. Ai fost acolo, eşti acolo, mori şi învii cu adevărat. Ai scris o carte care va rămâne. ” (O. Nimigean)
Dan COMAN s-a născut la 27 iulie 1975 în Gersa, Bistrița-Năsăud, România. Absolvent al Facultății de filosofie din Cluj-Napoca, în 1998. Debutează cu poezie în volumul colectiv Camera (alături de Marin Mălaicu-Hondrari, John Florin Partene și Alin Salvan), Editura Euphorion, 1995. În anul 2003, ca urmare a câștigării concursului național de poezie „Aurel Dumitrașcu”, publică volumul de poeme Anul cârtiței galbene, Editura Timpul, Iași (ediţia a doua, Editura Vinea, Bucureşti, 2004). În 2004, i se acordă Premiul Național de poezie „Mihai Eminescu” – Opera Prima și Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut. În 2005, la Editura Vinea îi apare al doilea volum de poeme, ghinga, iar în 2007 scoate, la aceeași editură, antologia de poeme d great coman. În 2009, publică Dicționarul Mara (ghidul tatălui: 0-2 ani), la Editura Cartier din Chișinău, carte distinsă cu Premiul pentru poezie Radio România Cultural și Vilenica Crystal Prize, Vilenica, Slovenia. În anul 2010 beneficiază de o bursă la Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Germania, unde scrie prima sa carte de proză, Irezistibil (Editura Cartea Românească, 2010). Tot ca urmare a acestei burse, apare volumul de poeme ghinga în limba germană, la Edition Solitude, în traducerea lui Georg Aescht.
Realizează, împreună cu Petru Romoșan, antologia Compania poeților tineri în 100 de titluri, (Editura Compania, 2011). În anul 2012, la Editura Cartea Românească apare al doilea volum de proză, Parohia (ediţia a doua, Editura Polirom, 2017), roman editat şi în limba polonă cu titlul Parochia (Editura Universitas), 2019, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas. Tot în anul 2012 publică o a doua antologie de poeme, Erg, la Editura Charmides din Bistrița. În 2014 realizează, împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari, o antologie din poemele lui Mihai Ursachi, sub titlul Magistrul Ursachi pe vremea când se credea pelican (Editura Charmides, Bistrița). În 2015 publică cea de-a treia carte de proză, Căsnicie (Editura Polirom). Realizează antologia Benjamin Fundoianu – Herța și alte priveliști, poeme alese (Editura Cartier, Chișinău, 2016). În anul 2017 publică Insectarul Coman, al patrulea volum de versuri, apărut la Editura Charmides, Bistrița, carte distinsă cu Premiul Cartea de poezie a Anului – în cadrul Galei Tinerilor Scriitori; Premiul pentru poezie al revistei Observator Cultural; Premiul pentru poezie Radio România Cultural. Insectarul Coman apare și în limba spaniolă, El Insectario Coman (Editura La Bella Varovia, Madrid), în traducerea Elenei Borras. În anul 2018 publică, la Editura Cartier, cartea pentru copii Moara de frig, pornind de la ilustrațiile lui Lică Saiciuc. Tot în 2018, tipăreşte Povestea lui Mihai Codreanu, o biografie romanțată apărută sub egida Muzeului Literaturii Române de la Iași.
În perioada august 2018 – noiembrie 2018 beneficiază de o bursă în Iowa City, SUA, în cadrul International Writing Program – perioadă în care scrie aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată, roman apărut în 2019 la Editura Polirom. Tot la Editura Polirom, în cadrul proiectului Biografii Romanțate, publică în 2019 cartea George Enescu – Caiete de repetiții. Prezent în antologia Grand Tour: Reisen durch die junge Lyrik Europas (Ed. Hanser, Germania), avându-i ca antologatori pe Federico Italiano și Jan Wagner, care au realizat o selecție masivă din poezia europeană contemporană (peste 400 de autori din 46 de literaturi). Textele sale au apărut în mai multe antologii și reviste din SUA, Canada, Belgia, Franța, Suedia, Germania, Italia, Serbia, Slovenia, Albania, Rusia, Cehia, Polonia, Spania etc.
Din 2009 organizează, împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari și Gavril Țărmure, Festivalul Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița.
Şerban AXINTE (n. 27 iulie 1976, Iaşi) este cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române – Filiala Iaşi, colaborator la mai multe reviste culturale, Observator cultural, Dilema Veche, Astra, Vatra. A publicat volumele de versuri: Starea balanței (Eurocart, 1996), Pragurile Apeiron (ouTopos, 1999), lumea ţi-a ieşit aşa cum ai vrut (Vinea, 2006, 2015) şi păpădia electrică (Casa de pariuri literare, 2012), studiul Definiţiile romanului. De la Dimitrie Cantemir la G. Călinescu (Timpul, 2011) şi Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică (Tracus Arte, 2015). A coordonat, împreună cu Lia Faur, volumul colectiv Cum citesc bărbații cărțile femeilor (Polirom, 2017). Este coautor al Dicționarului general al literaturii române (coord. Eugen Simion) (Univers enciclopedic 2004-2009). A primit Premiul USR – Filiala Iaşi pentru poezie (2013) şi Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române pentru critică literară (2013). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2009, până în 2017, când şi-a dat demisia.
Emilian GALAICU-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.
Cărțile Cartier pot fi procurate online pe cartier.md & cartier.ro