30 martie

…nimic altceva, de Valerie Volontir, la Librăria din Centru

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 126
Chișinău, 2060 Moldova, Republic of
30 martie 2023
18:15 - 19:00

…nimic altceva, de Valerie Volontir, la Librăria din Centru

Joi, 30 martie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea albumului fotografic …nimic altceva, de Valerie Volontir, apărut la Editura Cartier, în colecția Art, coordonată de Vitalie Coroban.

Preț promoțional în ziua lansării.
Vor participa, alături de autor:
Ion Moraru
Leo Bordeianu
Daniela Codreanu
Mihai Potârniche
Moderator: Em.Galaicu-Păun
„Primul, prima nu se uită niciodată. Fiecare dintre noi păstrează în memorie prima zi de școală, învățătoarea, prima carte citită, primul la alergări, primul la matematici, prima dragoste, primul dans… Mie mi-au rămas în amintire și primul aparat de fotografiat, și prima fotografie pe care am realizat-o. S-a întâmplat aceasta în clasa a șaptea. De atunci până azi, fotografia e cea mai mare pasiune a mea din viață. Am încercat mai multe camere de fotografiat – de la Zorki-C până la Leica – și toate mi-au părut minunate. La apariția acestui album, mulți se vor întreba de ce nu fotografiez color. Fac și imagini color, am și un aparat digital, dar am rămas fidel aparatelor de fotografiat cu film, și anume alb-negru. De ce fotografia film alb-negru, în timp ce avantajele digitalului sunt mult mai mari: nu ai nevoie de film, cadrele nu se termină niciodată; poți schimba într-o clipă sensibilitatea, timpul de expunere sau diafragma; în sfârșit, nu ai nevoie de un laborator închis ermetic, cu o singură sursă de lumină – roșie; nu-ți trebuie măritor, chiuvete, revelator, fixator, apă curgătoare… Totodată, fotografiind cu film, sunt mai responsabil de orice cadru, fiind conștient că dispun de doar treizeci și șase. Or, iată un fapt foarte important ( confirmat și de alți admiratori ai fotografiei alb-negru): fotografia alb-negru e mai profundă decât cea color, mai sinceră, mai expresivă, mai convingătoare, mai emblematică…” (Valerie Volontir)
VALERIE VOLONTIR este fotojurnalist, redactor-şef al revistei Noi, născut pe 9 octombrie 1953, în satul Glinjeni, Soldănești, Republica Moldova. Este licenţiat al Facultatăţii de Jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova (1977), membru al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova, membru al Federaţiei Internaționale de Artă Fotografică (FIAP). Laureat al saloanelor şi concursurilor internaționale de artă fotografică: medalie de aur – Danemarca (1995); medalie de aur – Rusia, Jocurile Delfice Internaționale (2000); medalie de aur – Turcia (2001); medalie de aur – Portugalia (2003); premiul mare şi medalie de aur – Polonia (2004); premiul special – Japonia (2005); medalie de aur – Turcia (2006); medalie de aur – Turcia (2007); premiul mare şi medalie de aur – Macedonia (2010); medalie de aur – Egipt (2012), medalie de aur – Sofia (2020). Volume publicate: Întâlniri la poalele vulcanilor, Editura Cartea Moldovenească, 1978; File din cartea naturii, Editura Cartea Moldovenească, 1988; Fereastra cu gutui, Editura Hyperion, 1991; INEDIT Dialog cu actorul, regizorul şi interpretul Mihai VOLONTIR, Editura ARC, 2016.
Ion MORARU este pictor, stabilit la New York. Cea mai recentă expoziție personală (acuarelă): aprilie 2018, Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”.
Leo BORDEIANU este poet. Cea mai recentă carte publicată: Harta, Editura Prut, 2017.
Daniela CODREANU este profesoară la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău.
Mihai POTÂRNICHE este fotograf. Cea mai recentă carte publicată: Anotimpurile neamului, Editura Arc, 2019.
… nimic altceva/ … nothing else (album fotografic), de Valerie Volontir. Traducere în engleză de Andrei Prohin (colecția de artă). Legată, supracopertă, 240 pag. Preț: 109 RON/ 499MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. Livrăm oriunde în lume:

… nimic altceva

În colecția Art au mai apărut:
Republica Moldova, țara vinului și florii soarelui (album fotografic), de Miya Kosei
Alexei Șciusev, un arhitect al stilului imperial stalinist, de Dmitri Hmelnițki
Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin (ediția a V-a), de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov
Igor Vieru (album)
Eleonora Romanescu (album)
În curând:
Chișinău (album fotografic), de Roman Rybaleov

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt