- Acest eveniment a trecut.
Despre eveniment
Pogromul. Chișinăul și înclinarea balanței istoriei, de Steven J. Zipperstein, la Librăria din Centru
Joi, 11 aprilie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Pogromul. Chișinăul și înclinarea balanței istoriei, de Steven J. Zipperstein. Traducere din engleză de Cristian Fulaș, apărut la Editura Cartier în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc. Carte apărută cu sprijinul USAID.
Preț promoțional în ziua lansării.
Vor participa:
Igor Cașu
Aliona Grossu
Ian Feldman
Moderator: Emilian Galaicu-Păun
„Pogromul e o carte splendidă, una care fixează acel moment de la începutul secolului XX când în Europa exilul a devenit ucigaș într-un mod care anunța sfârșitul tuturor lucrurilor. Cartea ne arată oroarea stradă că stradă, măcelărie cu măcelărie – cu o claritate covârșitoare și o concizie admirabilă.” (Philip Roth)
„Această carte, un model al artei istoriografice, demonstrează cum un singur eveniment petrecut într-un oraș de provincie poate aprinde imaginația unui secol întreg. Grația structurală și claritatea scriiturii în proză fac ca o viață dedicată meditației cu privire la istorie și un deceniu de cercetare în mai multe limbi să ajungă la orice cititor interesat de istoria evreilor, rușilor și chiar americanilor.” (Timothy Snyder)
„Măcelărirea metodică a unui număr de patruzeci și nouă de evrei pe străzile Chișinăului, capitala Moldovei pe durata a trei zile din luna aprilie 1903 a fost un eveniment de răscruce în istoria antisemitismului modern și în problema ascensiunii Sionismului și, ca simbol al violenței rasiale, a fost un catalizator al ascensiunii NAACP. Cu o debordantă energie de cercetător, Zipperstein dezgroapă surse în limba rusă, idiș și engleză care demonstrează nu doar de ce acest eveniment sângeros a aprins imaginația evreilor și sentimentul luptei din exil, ci și de ce acest eveniment a avut o rezonanță internațională atât de îndelungată.” (The New Yorker)
„Povestea pogromului din Chișinău e o folositoare aducere aminte a faptului că fenomenul fake news, teoriile conspirației și proliferarea zvonurilor nu au început odată cu Twitter, Facebook și Youtube. În anumite sensuri, așa cum subliniază eminentul istoric al istoriei evreilor Steven Zipperstein, totul a început cu era pogromului.” (Mark Mazower, Jewish Review of Books)
„Extraordinar… Genial și consecvent, Zipperstein urmărește punctul de cotitură al ideologiei antisemite de la diferența religioasă la conflictul economic și cultural. Dar se poate ca această carte să aibă un impact cât se poate de profund asupra modului în care vedem mișcările antisemite și rudele lor apropiate – alte mișcări rasiste sau extremiste – azi.” (Jim Kaplan, National Review)
Steven J. ZIPPERSTEIN (n. 1950) este profesor la Universitatea din Stanford, unde ține cursuri de cultură evreiască și unde a fost, o lungă perioadă, director al centrului „taube” pentru studii evreiești. De asemenea, a predat în Rusia, Polonia, Franța și Israel, iar timp de șase ani a lucrat la Universitatea din Oxford. Autor prolific, a scris și a editat volume de rezonanță, cum ar fi: The Jews of Odessa: A Cultural History (1986, Premiul Smilen); Elusive Prophet: Ahad Ha’am and the Origins of Zionism (1993, laureat al „National Jewish Book Award”); Imagining Russian Jewry (1999) și Rosenfeld’s lives: fame, oblivion, and the furies of writing (2008). Lucrările sale au fost traduse în rusă, ebraică și franceză, iar acum Editura Cartier publică, în premieră, în romană (traducător: Cristian Fulaș) lucrarea Pogromul. Chișinăul și înclinarea balanței istoriei, aparută initial la Liveright/W.W. Norton (2018) și nominalizată la prestigiosul premiu „Mark Lytton”. Pogromul a fost sursa de inspirație a romanului The Adventures of the Peculiar Protocols de Nicolas Meyer (2019).
Igor CAȘU este istoric și directorul Agenției Naționale a Arhivelor. Cea mai recentă carte publicată: Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924- 1956. Editura Cartier, 2015.
Aliona GROSSU este directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova.
Ian FELDMAN este președinte al Consiliului pentru egalitate.
Emilian GALAICU-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.
Pogromul. Chișinăul și înclinarea balanței istoriei, de Steven J. Zipperstein. Traducere din engleză de Cristian Fulaș. Legată, 232 pag. Preț: 39 RON/169 MDL
Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. Intră pe cartier.ro sau pe cartier.md.
În Cartier istoric au mai apărut:
Basarabia în componența Imperiului rus (1812 – 1918), de Andrei Cușco și Victor Taki. Traducere din limba rusă de Vevolod Ciornei
Dilomația Vechiului Regat 1878 – 1914, de Rudolf Dinu
Cartea foametei, de Larisa Turea
În curând:
Cum să câștigi un război informațional, de Peter Pomeranstev. Traducere din engleză de Ioana Gruenwald
Ceaușescu. O biografie, de Traian Sandu. Traducere din franceză de Simona Modreanu
Viața lui Celine, de Frederic Vitoux. Traducere din franceză de Cristian Fulaș