30 mai

Lansarea online a volumului Aventuri în Rusia de azi. Nimic nu este adevărat și totul este posibil, de Peter Pomerantsev

Loading Events
  • This event has passed.

Despre eveniment

Online
30 mai 2022
18:00 - 19:00

Lansarea online a volumului Aventuri în Rusia de azi. Nimic nu este adevărat și totul este posibil, de Peter Pomerantsev

Luni, 30 mai, la ora 18.00, vă invităm la lansarea online a volumului Aventuri în Rusia de azi. Nimic nu este adevărat și totul este posibil, de Peter Pomerantsev, traducere din engleză de Adrian Ciubotaru. Vor participa, alături de autor, jurnalistele Magda Grădinaru și Paula Erizanu. Discuția va avea loc în limba engleză și va fi transmisă live, pe paginile facebook ale Editurii Cartier și Librăriilor Cărturești.
Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube. Evenimentul este organizat de Librăriile Cărturești și Editura Cartier.
“Totul era spectacol la Moscova, o lume în care gangsterii deveneau artiști, căutătorii de comori îl citau pe Pușkin, iar bikerii se credeau sfinți. Rusia a cunoscut atâtea lumi, înlocuindu-se una pe cealaltă într-o progresie accelerată – de la comunism la perestroika, apoi la terapia de șoc, apoi la penurie și, în cele din urmă, la oligarhie, la stat mafiot și la megabogăție –, încât eroii ei au rămas cu sentimentul că viața nu este
decât o mascaradă strălucitoare, unde fiecare rol și orice atitudine sau credință sunt efemere, nestatornice.”

“Kremlinul schimbă mesajele după voia și în folosul său, infiltrându-se peste tot: naționaliștii europeni de dreapta sunt seduși cu mesaje anti-UE; extrema stângă este cooptată cu povești despre lupta împotriva hegemoniei SUA; conservatorii religioși din SUA sunt convinși că Kremlinul luptă împotriva homosexualității. Rezultatul este un cor de voci care acționează diferit asupra spectatorilor din toate colțurile lumii, voci care spun lucruri diferite, dar răsună concomitent în susținerea Kremlinului, ecoul lor cumulat fiind difuzat după aceea la Russia Today.“ (Peter Pomerantsev)
„Nimic nu este adevărat și totul este posibil apare la sfârșitul unui an în care președintele rus a dominat prima pagină a publicațiilor din toată lumea. Anexarea Crimeei de către ruși și susținerea rebeliunii din estul Ucrainei au fost prezentate, în cel mai bun caz, drept rezultate ale ambițiilor sale imperiale, și în cel mai rău caz, drept expresii ale unei minți nebune. Refuzul lui Pomerantsev de a menționa numele lui Putin ar putea fi o aluzie la faptul că ne concentrăm prea mult pe persoana acestuia, că ar fi atât de mare, încât nici nu mai merită să fie luat în discuție. Iar dacă nu știm și nici nu am putea afla vreodată cine este el cu adevărat, de ce să ne mai frământăm mintea cu asta?“ (The New York Times)
“Putinismul e ca mercurul și tocmai de aceea e atât de înșelător pentru oponenții și criticii săi – cu ce luptă de fapt? –, iar Pomerantsev surprinde reușit această stare de lucruri.” (The Guardian)

Peter POMERANTSEV s-a născut pe 30 septembrie 1977 la Kiev, într-o familie de intelectuali (tatăl său, poetul Igor Pomerantsev, a fost arestat pentru răspândirea literaturii antisovietice, apoi s-a refugiat în Marea Britanie, unde a lucrat ca jurnalist la BBC World Service; mama sa, Lina Pomerantsev, e producătoarea filmelor documentare multi-premiate Gulag, The Beslan Siege, The Train, câștigător BAFTA). După absolvirea Școlii din Westminster și a Școlii Europene de la Munchen, Peter Pomerantsev a studiat literatura engleză și limba germană la Universitatea din Edinburgh. Între 2001 și 2010, locuiește la Moscova, unde a urmat cursurile superioare pentru scenariști și regizori, lucrând ca producător TV la o companie privată. Începe să scrie despre Rusia pentru publicațiile Newsweek, The Atlantic Monthly, London Review of Books ș.a. Despre experiența sa de jurnalist în Rusia, “o dictatură postmodernă”, relatează în volumul de memorii Aventuri în Rusia de azi. Nimic nu este adevărat și totul este posibil, apărut la Editura Faber în engleză în 2015, iar la Editura Cartier, în limba română, în 2022. În 2019, Pomeranstev revine cu o nouă carte, Aceasta nu este propagandă, în curs de apariție la Cartier.
Nimic nu este adevărat și totul este posibil. Aventuri în Rusia de azi, de Peter Pomerantsev. Traducere din engleză de Adrian Ciubotaru (Cartier istoric). Legată, 224 pag. Preț: 39 RON/169 MDL
Găsiți cartea Aventuri în Rusia de azi. Nimic nu este adevărat și totul este posibil în librăriile din România și Republica Moldova sau comandați-o online, livrăm oriunde vă aflați (cu excepția Rusiei și Belarusului):

Aventuri în Rusia de azi

https://carturesti.ro/carte/aventuri-in-rusia-de-azi-1597197937

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt