17 aprilie

Lansare de carte tzara mea & Capcanele identității, de Tamara Cărăuș, la Librăria din Centru

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 126
Chișinău, 2060 Moldova, Republic of
17 aprilie 2025
18:15 - 19:00

tzara mea & Capcanele identității, de Tamara Cărăuș, la Librăria din Centru

Joi, 17 aprilie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului tzara mea & Capcanele identității, de Tamara Cărăuș, apărut la Editura Cartier în colecția Cartier popular, coordonată de Gheorghe Erizanu.

Preț promoțional în ziua lansării. Sesiune de autografe.

Participă:

Tamara Cărăuș

Anastasia Condruc

Mihaela-Olivia Pila

Cristian Hîrștioagă

Oleg Serebrian

Virgil Pâslariuc

Moderator: Gheorghe Erizanu

„Între aceste coperți se adună două texte care au fost două cărți separate: tzara mea, publicată în 2001, și Capcanele identității, publicată în 2011. Deceniul scurs între publicarea celor două cărți e marcat de o dublă ieșire din capcana căutării identității naționale, căci capcana a fost cu un dublu mecanism de prindere: o cursă cotidiană, întinsă zi de zi, și o cursă teoretică asemenea unui văl gros pe ochi. În tzara mea deconstruiam discursurile care mă încadrau în „voi, studenții basarabeni în Romania”. Sub auspiciile unui poem de Tristan Tzara, puneam cele două corpuri ale țării în trei valize și, eliberată dadaist de povara țărilor și identității, mergeam mai departe. Iar acea eliberare genera un optimism motivant, care m-a dus direct în cealaltă cursă. Am vrut să îndrept lumina ce îmi părea mie că vine dinspre teorii și asupra celorlalți care treceau printr-o autentică, dar iritantă nedumerire, întrebându-se aprig ce limbă vorbesc și cine/ce sunt. Înfruntarea cu principiul nevăzut, dar fondator al științelor numite sociale, precum că lumea e împărțită în națiuni și fiecare trebuie să aibă o națiune cum are un nas și două urechi, a durat un deceniu, iar Capcanele identității e povestea acestei înfruntări. Intrată de un sfert de veac în secolul 21 și în posesia unor tehnologii avansate, lumea, de la un capăt la altul, se afundă în mlaștina naționalistă, „își ia țările înapoi”, duce
războaie pentru teritorii, reia discursuri și gesturi otrăvitoare sfidând istoria… Reeditarea acestor două cărți trage din nou vălurile identitare de pe ochi și e o intervenție în contextul politic prezent.” (Tamara Cărăuș)

TAMARA CĂRĂUȘ (n. 1972) a studiat filosofie și litere la Universitatea din București, cu doctoratul susținut, în 2001, la aceeași universitate. A desfășurat proiecte de cercetare în cadrul mai multor instituții: Colegiul Noua Europă, Universitatea din București, Universitatea din Oxford, Universitatea din Uppsala, Universitatea din Groningen, Universitatea din Rijeka, Institut für die Wissenschaften vom Menschen, Viena, Academia de Științe a Poloniei ș.a. A publicat mai multe articole științifice și a coordonat volumele Cosmopolitanism and the Legacies of Dissent (Routledge, 2014), Cosmopolitanism Without Foundations (Zeta Books, 2015), Re-Grounding Cosmopolitanism: Towards Post-Foundational Cosmopolitanism (Routledge, 2016), Migration, Protest Movements and the Politics of Resistance. A Political Philosophy of Cosmopolitanism (Routledge 2018). A publicat cărțile tzara mea (Editura Arc, 2000), Efectul Menard (Editura Paralela 45, 2003), Capcanele identității (Editura Cartier, 2011), Limba de hârtie (Editura Cartier, 2017, ediția II 2019), Militant Cosmopolitics. Another World Horizon (Edinburgh University Press, 2022) și Jurnal precar (Editura Cartier, 2022), volum care vă apărea și în traducere germană.

Anastasia CONDRUC, redactoră-șefă moldova.org, editoarea volumului Subiectiv. Prima dată (Cele mai bune eseuri din concursul Subiectiv), apărut la Editura Cartier în 2023.

Oleg SEREBRIAN este scriitor și diplomat. Cele mai recente cărți publicate: romanul Pe contrasens (ediția a II-a), Editura Cartier, 2022; Politică și geopolitică (ediția a II-a), Editura Cartier, 2023.

Mihaela-Olivia PILA este studentă la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Cristian HÎRȘTIOAGĂ este student la Academia de Studii Economice din București.

Virgil PÂSLARIUC este istoric și coordonatorul colecție Cartier istoric.

Gheorghe ERIZANU este editor. Cel mai recent volum publicat: Și-am să devin erou. Texte egoiste, Editura Cartier, 2023.

 

tzara mea & Capcanele identității, de Tamara Cărăuș, (Cartier popular). Legată, 424 pag. Preț: 69 RON/299 MDL

 

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe cartier.ro, cu livrare din București, sau pe cartier.md, cu livrare din Chișinău.

 

În Cartier popular au mai apărut:

Times New. Roman 12/18, de Emilian Galaicu-Păun

Ginta latină (Amintiri. Inedite), de Ion Druță

Fragmente (eseu), de Arthur Suciu

Legată cu funia de pământ (roman), de Lorina Bălteanu

Subiectiv. Prima dată. Cele mai bune eseuri din 2023 de pe moldova.org

Orașul promis (roman), de Valentina Șcerbani

Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut (roman), de Tatiana Niculescu

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt