4 aprilie

Lansare de carte online: Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Culegere de documente și materiale (vol. I și II), de Mihai Gribincea

Loading Events
  • This event has passed.

Despre eveniment

Online
4 aprilie 2022
19:00 - 20:00

Lansare de carte online: Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Culegere de documente și materiale (vol. I și II), de Mihai Gribincea
Luni, 4 aprilie, ora 19.00, vă invităm la lansarea online a volumelor Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Culegere de documente și materiale (vol. I și II), de Mihai Gribincea, apărute la Editura Cartier în colecția Cartier istoric.
Vor participa : Radu Carp, Svetlana Suveică, Iulian Fruntașu, Mihai Gribincea
Moderator : Emilian Galaicu-Păun
Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești.
Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.
„Ne propunem să prezentăm succint istoricul trupelor ruse pe teritoriul RSSM, implicarea lor în operațiunile militare de pe Nistru în 1992, implicare ce a transformat conflictul (instigat de Moscova) dintre Chișinău și Tiraspol într-un război moldo-rus, negocierile moldo-ruse privind retragerea trupelor ruse după declararea independenței Republicii Moldova, implicarea timidă și fără succes a OSCE în procesul de retragere a trupelor,, statul de ocupație al trupelor dislocate în prezent în raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova, inclusiv cel al așa-numitelor trupe de pacificație ș.a.” (Mihai Gribincea)
„Mihai Gribincea pledează pentru schimbarea radicală a abordării conflictului transnistrean: în opinia sa, soluţia nu este transformarea prezenţei militare actuale într-o misiune civilă, ci denunţarea Acordului Snegur – Elţin din 1992. Acordul respectiv permiţând, de altfel, suspendarea sa «prin acordul comun al părţilor sau în cazul în care una din părţile contractante îl denunţă, fapt care implică încetarea activităţii «Comisiei de control» şi a contingentelor militare afectate acesteia». În opinia autorului, această denunţare nu ar avea influenţă negativă asupra situaţiei de pe teren, din aşa-numita Zonă de Securitate, deoarece Comisia Unificată de Control oricum nu controlează situaţia în Zona de Securitate. Mai mult, situaţia din Zona de Securitate nu justifică existenţa unei autorităţi militare de control. Dacă s-ar accepta această soluţie, Transnistria ar putea fi declarată oficial de Republica Moldova drept teritoriu ocupat de Federaţia Rusă, ceea ce ar permite ca autorităţile de la Chişinău să ceară Federaţiei Ruse compensaţii materiale pentru daunele provocate în cei 30 de ani de conflict ca urmare a ocupaţiei teritoriului ei.” (Radu Carp)
Mihai GRIBINCEA s-a născut la 27 august 1963, în satul Mingir, Republica Moldova. A absolvit școala medie din satul natal, Facultatea de istorie a USM (1986) și Facultatea Relații Internaționale a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București (1992). Și-a susținut doctoratul în istorie la Universitatea din București, conducător științific Dinu C. Giurescu (1995). De-a lungul carierei a îmbinat activitatea diplomatică cu cea științifică. A fost angajat al Misiunii ONU în Timorul de Est (1999-2001) și al misiunilor OSCE în Georgia (1996-1997) și Croația (1999), Consilier al Înaltului Comisar OSCE pentru Minorități Naționale (2001-2010). A fost Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și prin cumul în Regatul Țărilor de Jos și Luxemburg. Tot prin cumul a fost și Șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO (2010-2015). În continuare a deținut funcția de Ambasador al Republicii Moldova în România și prin cumul în Serbia (2015-2020). Actualmente este consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României.
Cărți publicate: Basarabia în primii ani de ocupație sovietică (1944-1950), Editura „Dacia”, Cluj-Napoca, 1995; Trupele ruse în Republica Moldova: Factor stabilizator sau sursă de pericol?, Chișinău, Editura „Civitas”, 1998; The Russian Policy on Military Bases: Georgia and Moldova, „Cogito Publishing House”, Oradea, 2001; împreună cu Anatol Țăranu. Trupele ruse în Republica Moldova. Culegere de documente și materiale, Chișinău, Editura „Litera”, 2004; împreună cu Anatol Țăranu. Conflictul Transnistrean: Culegere de documente și materiale. Vol. I-IV, Chișinău, Editura „Lexon-Prim”, 2012-2014; Descriptio Bessarabiae. Basarabia în cinci secole de cartografie/ împreună cu Ovidiu Dumitru și Adrian Năstase, București, Editura Institutului Cultural Român, 2017; Historia Transylvaniae: Transilvania în cinci secole de cartografie/ împreună cu Adrian Năstase și Ioan-Aurel Pop. București, Editura Institutului Cultural Român, 2018.
Radu CARP este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Politice. Are un masterat în studii europene și relații internaționale la Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (1996) și este doctor în drept al Uni versității „Babeș-Bolyai“ (2002). Are numeroase colaborări și stagii de predare la universități prestigioase și a participat la proiecte de cercetare în colaborare cu mai multe instituţii. A publicat 15 volume, atât de autor, cât și colective. Ultimele cărţi publicate: Politograma: Incursiuni în vocabularul democraţiei (2015), Dreptul public: perspectiva comparată şi analiza politică – o intersecţie necesară (2015), Calea europeană a Republicii Moldova (2016). A mai publicat articole și capitole în volume colective în Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Olanda, SUA, Ucraina.
Svetlana SUVEICĂ, dr.habilitat, este istoric, specializarea Istoria Europei de est si sud-est. Suplinește postul de profesor si șef de catedra Istoria Modernă a Europei de Est la Universitatea din Göttingen, Germania. Este cunocută în mediul academic românesc și occidental prin multiplele publicații despre Basarabia interbelică, Primul și al Doilea Război Mondial și transformările sociale postbelice în spațiul românesc.
Iulian FRUNTAȘU, doctor în științe politice, este scriitor și diplomat. A activat în cadrul Ministerului de Externe, a fost în mai multe puncte fierbinți (Balcani și Georgia) ale Misiunilor OSCE, responsabil de negocierea Tratatului FACE şi a deciziilor Summitului OSCE de la Istanbul din 1999. A fost ambasador al R. Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. A publicat mai multe cărți de poezii și studii. Cea mai recentă carte: Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, apărută la Editura Cartier în 2019.
Emilian GALAI-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.
Evenimentul este organizat de către Editura Cartier în colaborare cu Librăriile Cărturești.
Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Culegere de documente și materiale (vol. I), de Mihai Gribincea (Cartier istoric). Legată, 880 pag. Preț: 89 RON 379 MDL

Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Culegere de documente și materiale (vol. II), de Mihai Gribincea (Cartier istoric). Legată, 526 pag. Preț: 69 RON/229 MDL
Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
De asemenea, poate fi comandată și online:

Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova

Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Vol. II

Intră în cărți pe cartier.md
Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier
și pe facebook la https://www.facebook.com/librariilecartier

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt