24 octombrie

Lansare de carte online: Jurnalul pandemiei, de Goncalo M. Tavares

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

Online
24 octombrie 2022
19:30 - 20:30

Lansare de carte online: Jurnalul pandemiei, de Goncalo M. Tavares
Luni, 24 octombrie, ora 19.30, vă invităm la lansarea online a volumului Jurnalul pandemiei, de Goncalo M. Tavares, traducere din portugheză de Simina Popa, apărut la Editura Cartier, colecția Biblioteca deschisă.
Vor participa : Valeriu Gherghel, Marius Chivu, Simina Popa, Goncalo M.Tavares și Emilian Galaicu-Păun
Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești.
Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.
„Goncalo M. Tavares a dat buzna pe scena literară portugheză înarmat cu o imaginaţie cu totul originală, care a depăşit toate graniţele tradiţionale ale imaginarului. Acest lucru, combinat cu un limbaj întru totul aparte, în care se amestecă invenţia îndrăzneaţă cu o stăpânire desăvârşită a colocvialului, înseamnă că nu exagerăm când afirmăm că există un înainte şi un după Goncalo M. Tavares.” (Jose Saramago)
„Tavares a scris cel mai autentic jurnal al pandemiei, reușind să surprindă exemplar absurdul, comedia și lirismul omenirii față cu amenințarea planetară. Literar vorbind, acesta este Vaccinul!” (Marius Chivu)
„Goncalo M. Tavares este un scriitor care nu seamănă cu niciunul pe care l-aţi citit până acum. Are un dar – la fel Flann O’Brien, Kafka sau Beckett – de a dezvălui căile prin care logica poate sluji la fel de loial atât nebunia, cât şi raţiunea. Poate cărţile lui par sumbre şi supărătoare, dar, tocmai din acest motiv, sunt captivante aşa cum numai opera unui artist cu forţa originalităţii poate fi.” (Mark O′ Conell, The New Yorker)
Gonçalo M. TAVARES s-a născut în Luanda în 1970. A copilărit în Aveiro, în nordul Portugaliei, și în prezent predă epistemologie la o universitate din Lisabona. Laureatul Nobel portughez José Saramago a declarat: „În treizeci de ani, dacă nu mai puțin, Tavares va câștiga Premiul Nobel, și sunt sigur că prevestirea mea se va adeveri… Tavares nu are niciun drept să scrie atât de bine la vârsta de 35 de ani. Îți vine să-i tragi o chelfăneală!”
În 2001, Gonçalo M. Tavares a publicat primul său volum de poezie, Livro da dança (Cartea dansului). Acestuia i-au urmat o serie de scrieri mai puțin convenționale ca încadrare, Cadernos (Caietele), pe care autorul le-a numerotat pe măsura publicării lor. De la editarea primei cărți, Tavares a fost distins cu multe premii și este considerat una dintre marile surprize ale literaturii portugheze recente. În 2005 a câștigat Premiul Saramago, decernat scriitorilor tineri sub 35 de ani, pentru romanul Ierusalim.
Romanul Să înveți să te rogi în era tehnologiei a primit prestigiosul Premiu pentru cea mai bună carte străină în Franța în anul 2010. Același premiu a fost acordat anterior unor nume precum Gabriel García Márquez, Elias Canetti, John Updike, Mario Vargas Llosa sau António Lobo Antunes.
Volumele sale ulterioare au fost nominalizate de-a lungul anilor la Prix Médicis Étranger 2012 și Best Translated Book Award Fiction 2013 (Călătorie în India), Premiul Jean Monnet pentru Literatură Europeană 2015 (Un om: Klaus Klump, Mașinăria lui Joseph Walser) și Prix Femina 2016 (Matteo perdeu o emprego).
Opera lui Gonçalo M. Tavares a fost tradusă și publicată în 50 de țări.
Valeriu GHERGHEL este filozof și eseist. Cele mai recente cărți publicate: Porunca lui rabbi Akiba. Ceremonia lecturii de la sfintul Augustin la Samuel Pepys, Editura Polirom, 2019 și Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?, Editura Polirom, 2018.

Marius CHIVU, scriitor și jurnalist cultural. Cea mai recentă carte publicată: Sfârșit de sezon, Editura Polirom, 2022.
Simina POPA este traducătoare din literaturile portugheze. Cea mai recentă carte tradusă: Jurnalul pandemiei, de Goncalo M. Tavares, Editura Cartier, 2022.
Emilian GALAICU-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.
Evenimentul este organizat de către Editura Cartier și Librăriile Cărturești.
Jurnalul pandemiei, de Goncalo M. Tavares. Traducere din portugheză de Simina Popa (Biblioteca deschisă). Broșată, 308 pag. Preț: 49RON/199 MDL. Carte recomandată de Scena9.

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
De asemenea, poate fi comandată și online:

https://carturesti.ro/carte/jurnalul-pandemiei-1597198033?p=1

Jurnalul pandemiei

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt