19 mai

Lansare de carte: Omul nou. O antologie a poeziei proletcultiste din RSS Moldovenească: 1924 – 1970, de Dumitru Crudu, la Librăria din Centru

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 126
Chișinău, 2060 Moldova, Republic of
19 mai 2022
18:15 - 19:00

Lansare de carte: Omul nou. O antologie a poeziei proletcultiste din RSS Moldovenească: 1924 – 1970, de Dumitru Crudu, la Librăria din Centru
Joi, 19 mai, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Omul nou. O antologie a poeziei proletcultiste din RSS Moldovenească: 1924 – 1970, de Dumitru Crudu. Volumul a apărut la Editura Cartier, în colecția Cartier popular.
Preț promoțional în ziua lansării. Sesiune de autografe.
Alături de autor vor participa:
Mihai Fusu
Claudia Partole
Igor Cașu
Moderator: Gheorghe Erizanu
„Această antologie cuprinde cinci decenii de poezie proletcultistă. Poezie fără valoare estetică, aşa cum o calificase academicianul Mihai Cimpoi în Istoria deschisă a literaturii române din Basarabia, dar foarte importantă pentru a înţelege acea perioadă sovietică de pomină. Sociologii, istoricii, antropologii, filosofii şi toţi cei interesaţi să descopere rădăcinile unui comportament inexplicabil şi ale unor atitudini iraţionale din prezent ale basarabenilor si transnistrenilor ar trebui să citească această poezie, pentru că ea le-ar putea oferi anumite răspunsuri şi nişte explicaţii plauzibile de ce aceştia votează masiv cu stânga filorusă şi sunt nostalgici după imperiul de cândva. Această poezie a fost tăişul de baionetă al propagandei sovietice. Ea a fost folosită ca armă propagandistică pentru a manipula masele şi a rescrie istoria. Pentru a-i face pe basarabeni să-şi uite trecutul şi să se mancurtizeze.” (Dumitru Crudu)

Dumitru CRUDU (1967, Flutura, Ungheni, R. Moldova), prozator, dramaturg, poet. Pentru Alegerea lui Alexandru Suțțo, a luat premiul UNITER (Uniunea Teatrală din România) și al Principesei Margareta pentru cea mai bună piesă de teatru a anului 2003 din România. Pentru cartea de poezie Falsul Dimitrie, publicată în 2018, în limba polonă, la Editura Institut Kultury Miejskiej, Gdańsk, în traducerea lui Jakub Kornhauser și a Joannei Kornaś-Warwas, a fost nominalizat la premiul Poetul European al Libertății, ediția 2016-2018, Gdańsk, Polonia. A primit premiul pentru debut în limba sârbă, pentru volumul de versuri Cinci poeme din Rotterdam, tradus de Vasile Barbu, în cadrul ediției din 2019 a Festivalului „Cununa de spice” din Uzdin, Serbia. Din 2008, publică proză. Pentru romanul Un american la Chișinău, a fost nominalizat la premiul Visegrad Eastern Partnership Literary Award, Bratislava, Slovacia, la premiile revistei „Observator cultural” și al „Ziarului de Iași” și a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Chișinău. Pentru cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki, i s-a decernat Premiul de proză „Ion Creangă” al Academiei Române. Editura Petr Štengl din Praga i-a publicat romanul Oameni din Chișinău, tradus în limba cehă de Jiři Našinec. La Editura L’Harmattan din Franța, vede lumina tiparului cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki, tradusă în franceză de Benoit Vitse. Cel mai recent roman publicat: Margareta noastră, Editura Cartier 2021.
Mihai FUSU, actor, regizor, directorul Centrului de Arte „Coliseum”. Cel mai recent spectacol monatat: Recviem pentru Bucea (împreună cu Luminița Țâcu), premiera 9 mai 2022, Teatrul Național „Mihai Eminescu”..
Claudia PARTOLE, scriitoare. Cele mai recente cărți publicate: Straniera, Editura Bestseller, 2021; Fraierul, Editura Lumina, 2021.
Igor CAȘU, istoric, directorul Arhivei Naționale a Republicii Moldova. Cea mai recentă carte: Dușmanul de clasă, Editura Cartier, 2015.
Gheorghe ERIZANU, editor și director al Editurii Cartier. Cea mai recentă carte publicată: Texte egoiste, Editura Cartier, 2017.
Omul nou. O antologie a poeziei proletcultiste din RSS Moldovenească: 1924 – 1970, de Dumitru Crudu (Cartier popular). Broșată, 192 pag. Preț: 33 RON/139 MDL
Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
De asemenea, poate fi comandată și online https://cartier.md/libraria/poezie/omul-nou/

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt