16 iunie

Lansare de carte: Filtre, de Valentin Guțu, la Librăria din Centru

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 126
Chișinău, 2060 Moldova, Republic of
16 iunie 2022
18:15 - 19:00

Lansare de carte: Filtre, de Valentin Guțu, la Librăria din Centru
Joi, 16 iunie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Filtre. Articole de cultivare a limbii, de Valentin Guțu. Volumul a apărut la Editura Cartier, în colecția Cartier popular.
Preț promoțional în ziua lansării. Sesiune de autografe.
Alături de autor vor participa:
Inga Druță
Vasile Botnaru
Alexandru Pleșca și Valentin Zorilă

Moderator: Emilian Galaicu-Păun

„ Cartea lui Valentin Guțu reunește cronici lingvistice care descriu – cu deplină claritate, într-un stil captivant și în același timp riguros științific – o serie de abateri de la normele românei standard. Impresionând prin remarcabila cunoaștere a etimologiei și a semanticii cuvintelor românești, a variantelor sociale și culturale, regionale și istorice ale limbii, autorul argumentează întotdeauna convingător, cu umor și moderație, fără a fi didactic sau încrâncenat; metafora filtrelor este emblematică pentru o fericită reinventare a prescriptivismului, practicat cu prudență și subtilitate, în scopul eficienței comunicative. Cititorul va descoperi în această carte, în primul rând, o serie de diferențe între uzul limbii române vorbite în Republica Moldova și româna standard: în cuvintele și expresiile vieții cotidiene, în limbajul presei, în stilul juridic și administrativ. Improprietățile, confuziile, calcurile semantice și sintactice sunt puse în cea mai potrivită lumină, prin reconstituirea contextului lor istoric, social și cultural, și sunt raportate la cele mai recente indicații normative (din 2021). Multe dintre recomandări – de exemplu, cele referitoare la punctuație sau la acord – privesc uzul actual al românei vorbite pretutindeni, indiferent de granițe și de influențe. Extrem de utile, mai ales pentru traducători și jurnaliști – sunt explicațiile (de mare actualitate) asupra transcrierii numelor proprii din ucraineană, rusă și belarusă. Filtre este un ghid excelent pentru toți cei care scriu și citesc în limba română și se pot pierde în hățișul variațiilor și al oscilațiilor de tot felul, al incertitudinilor și al ambiguităților pe care textele din mediul online ni le aduc permanent în fața ochilor. E o lectură pasionantă pentru toți cei interesați de starea limbii române de azi.” (Rodica Zafiu)

Valentin GUȚU, născut la 27 martie 1954 în satul Măcăreuca, județul Soroca, a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1977). Este redactor la Editura „Cartier” și stilizator la revista „Noi”. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A publicat articole de cultivare a limbii în „Revista literară” și în cărți de specialitate, proză scurtă în „Literatură și artă”, „Contrafort”, „Viața Basarabiei”, „Vatra”. În 1998, la Editura „Arc” din Chișinău i-a apărut ediția I a Dicționarului greșelilor de limbă, iar în 2014, la Editura „Cartier”, ediția a II-a, revăzută și adăugită. La aceeași editură – „Cartier” –, îi apare, în 2017, volumul de „lingvistică prozaică sau / și proză lingvistică” Duși cu Titanicu’.
Inga DRUȚĂ, lingvistă. Cea mai recentă carte publicată: Fiinţa cuvântului. Limba română: corectitudine şi controverse (coautoare, alături de Eugenia Mincu, Viorica Molea ș.a.). Editura Lyceum, 2021.
Vasile BOTNARU, ziarist. Cea mai recentă carte publicată: DesCântece pentru vin. Editura Arc, 2018.
Alexandru PLEȘCA și Valntin ZORILĂ sunt actori ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
Filtre. Articole de cultivare a limbii, de Valentin Guțu. (Cartier popular). Broșată, 384 pag. Preț: 49 RON/199 MDL
Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
De asemenea, poate fi comandată și online https://cartier.md/libraria/educatie/filtre/

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt