4 februarie

Clubul de lectură Librăriile Cartier & #Diez: Internat, de Serhii Jadan

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 126
Chișinău, 2060 Moldova, Republic of
4 februarie 2023
14:00 - 15:00

Clubul de lectură Librăriile Cartier & #Diez: Internat, de Serhii Jadan

Portalul Diez și Librăriile Cartier lansează un club de lectură, la care este binevenit oricine dorește. Prima ședință va avea loc sâmbătă, 4 februarie, la ora 14.00, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr. 126). Împreună cu moderatoarea dezbaterii, scriitoarea Paula Erizanu, vom discuta o carte extraordinar de actuală: „Internat”, de Serhii Jadan, superstarul literaturii ucrainene contemporane.

Publicat în ucraineană în 2017, „Internat” spune povestea unui profesor de liceu care se declară apolitic, dar a cărui casă nimerește pe linia frontului. Romanul este axat pe călătoria pe care o face el pentru a-și recupera nepotul de la internat și pentru a-l aduce în siguranță. Ce se întâmplă e un soi de călătorie prin Iadul lui Dante, doar că în Donbasul anilor 2014-2017. E exact ce se întâmplă azi în aproape toată Ucraina.

Noi, cei de la #diez și de la Librăriile Cartier, credem că e o necesitate morală să citim și să înțelegem experiența oamenilor care trăiesc acest război, dincolo de titlurile de știri.

În limba română, romanul a fost tradus de Maria Hoșciuc pentru Editura Cartier.
Vă așteptăm la prima ședință a Clubului de lectură fie că ați citit, fie că încă abia urmează să citiți cartea. Vă încurajăm să veniți cu o întrebare, o idee sau un comentariu.
În 2022 Sehii Jadan a obținut și Premiul pentru libertate al Fundației Frank Schirrmacher, și Premiul pentru literatură BERD (împreună cu traducătorii Reilly Costigan-Humes și Isaac Stackhouse Wheeler). De asemenea, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură de către Academia Poloneză.

„Ca persoană publică, Jadan este sexy și tare. Muzica lui e punk post-proletar, poezia lui e lirică, iar romanele amintesc de William Burroughs și beatnici, cu ocazionala intruziune a realismului magic, în stil latino-american.” (The New Yorker)

Serhii JADAN s-a născut în 1974, la Starobilsk, Ucraina, și a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Harkiv. În anul 1995 debutează cu volumul de poezie Generalul Iuda, urmat de Pepsi (1998). Publică apoi mai multe antologii de poezii, poeme și povestiri: Balade de război şi reconstrucţie (2001), Maradona (2007), Etiopia (2009) și altele. Big Mac este primul volum de proză scurtă, apărut în 2003, urmat de romanele Depeche Mode (2004), Anarchy in the UKR (2005) și Voroșilovgrad (2010). În 2014 a publicat antologia de nouă povestiri și treizeci de poeme Mesopotamia. Romanul Internat apare în 2017, la Editura Meridian din Cernăuți. Serhii Jadan a primit peste 20 de premii și distincţii, atât în Ucraina, cât și în străinătate. Versurile lui au fost puse pe muzică de cele mai cunoscute formaţii rock din Ucraina.
La Editura Cartier au apărut Jazz în Donbas (Voroșilovgrad), 2017, Internat (2021) și Anarchy in the UKR (2021). În curs de apariție: Depeche Mode.
Cărțile lui Serhii Jadan pot fi procurate în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
Sau comandate online pe cartier.md: https://cartier.md/carte-autor/serhii-jadan/
Jazz în Donbas (roman), de Serhii Jadan. (Biblioteca deschisă). Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc. Broșată, 404 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL
Anarhy in the UKR (roman), de Serhii Jadan. (Biblioteca deschisă). Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc. Broșată, 252 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL
Internat (roman), de Serhii Jadan. (Biblioteca deschisă). Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc. Broșată, 312 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL

Clubul de lectură Librăriile Cartier & #Diez: Internat, de Serhii Jadan

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt