23 martie

Când istoria vine peste noi, dezbatere la Humanitas Cișmigiu

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

b-dul Regina Elisabeta, nr.38
București, România
23 martie 2024
16:00 - 17:00

 

Când istoria vine peste noi, dezbatere la Humanitas Cișmigiu

Sâmbătă, 23 martie, la ora 16.00, la Humanitas Cișmigiu (b-dul Regina Elisabeta, nr.38, București) vă invităm să discutăm cum facem Când istoria vine peste noi, pornind de la romanele Sfârșitul lumii e un tren, de Daniela Rațiu, și Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut, de Tatiana Niculescu, apărute la Editura Cartier. Volumele ficționalizează istorii răvășitoare de familie despre refugiul din Basarabia în România în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Alături de autoare, participă la dialog:
Cristian Fulaș
Dana Papadima
Marian Voicu
Moderează: Paula Erizanu

„Am ținut ca acest roman făcut din mărturii de familie și realism magic să apară la editura Cartier în amintirea bunicilor mei materni, români refugiați de două ori din Basarabia (în 1940 și în 1944), și a rudelor lor deportate de ruși în Siberia. Se întrețes în poveste mai multe trecuturi și mai multe memorii, iubiri, trădări, ospețe, cozonaci calzi, istorioare tragi-comice, destine frânte, exiluri voluntare, o Românie pierdută și o Românie regăsită în tulbure tranziție. Cartea mea e o declarație de dragoste pentru basarabeni.” (Tatiana Niculescu)

„După Ultimul an cu Ceaușescu, Daniela Rațiu publică un alt roman-vérité pe care nu l-aș recomanda celor slabi de inimă. Ceea ce pare inițial un scenariu distopic ce amintește de Drumul lui Cormac McCarthy se dovedește o reconstituire ficțională a unei catastrofe umanitare, cum a fost foametea de după război din Basarabia (și nu numai). E blestemul Europei răsăritene: ceea ce alții și-au imaginat, aici s-a trăit. Romanul își transformă cititorul în martor al celor mai cumplite orori. Cât reușește un om să mai rămână om? Care e limita? Pentru că ea există. Citită în contextul războaielor de azi, cartea capătă o rezonanță aparte. E o experiență nu numai literară, ci și etică.” (Bogdan Crețu)

Tatiana NICULESCU a absolvit Facultatea de Litere a Universității București și Institutul European de Jurnalism „Robert Schuman” de la Bruxelles. Între 1995 și 2008, a fost redactor și realizator de programe, iar apoi redactor-șef la secția română a postului de radio BBC World Service, la Londra și București. De aceeași autoare: Englezul din Gara de Nord (Humanitas, 2023); Singur: Viața lui Mihail Sebastian (Humanitas, 2022); Nepovestitele iubiri: 7 minibiografii sentimentale (Humanitas, 2021); Seducătorul domn Nae: Viaţa lui Nae Ionescu (Humanitas, 2020, tradusă în italiană); Regele și Duduia: Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee (Humanitas, 2019); Ei mă consideră făcător de minuni: Viaţa lui Arsenie Boca (Humanitas, 2018); Mistica rugăciunii și a revolverului: Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu (Humanitas, 2017, 2021, tradusă în poloneză); Mihai I, ultimul rege al românilor (Humanitas, 2016, 2020, 2022); Regina Maria: Ultima dorinţă (Humanitas, 2015, 2016, 2018, 2020); Spovedanie la Tanacu (Humanitas, 2006, 2008, 2021, Polirom, 2012; piesă de teatru în regia lui Andrei Șerban, cu premiera la New York în 2007, și film, premiat la Cannes în 2012, în regia lui Cristian Mungiu, cu titlul Dincolo de dealuri; cartea a fost tradusă în italiană); Nopţile Patriarhului (Polirom, 2009; Humanitas, 2019); Povestea domniţei Marina și a basarabeanului necunoscut (Polirom, 2013, ediția întâi); Tăierea fecioarelor (Humanitas, 2018, ed. a doua), Brâncuși contra SUA, piesă de teatru (ebook, Humanitas, 2021). Tatiana Niculescu a coordonat volumele colective Iubirea din oglindă: Despre sex și identitate (Humanitas, 2017) și Cartea întâmplărilor: Mistere, ciudăţenii, uimiri (Humanitas, 2019) și a îngrijit volumul Maria, regina României, Gânduri pentru vremuri grele (Humanitas, 2020).

Daniela RAȚIU s-a născut la Brașov. A absolvit Liceul de Arte Plastice Ion Vidu din Timișoara, licențiată a Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării – Jurnalism, a Universității de Vest, licențiată a Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității Tibiscus. A urmat un master de Foto/Video din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara. Este membră a PEN România și a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara. Membră a Societății Timișoara. A activat în cadrul Ariergarda, fondată de scriitorii Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Lucian P. Petrescu. Ca jurnalist a scris la Ziua de Vest, Evenimentul Zilei – Ediția de Vest, Ziare.com, evz.ro, adevărul.ro. A publicat în newsweek.ro, lapunkt.ro. A coordonat UVT TV/Media Hub. Scrie pe www.sunmedia.ro.
A debutat editorial cu volumul de poezie Ciorap cu firul dus, editura Marineasa, Timișoara, 2005. A publicat romanul Ochelari de damă, editura Brumar, Timișoara, 2005. În 2007, a publicat romanul In Vitro, editura Cartea Românească, București. În 2015, a fost unul dintre finaliștii concursului de scenarii HBO, coautor al scenariului Pauker. În 2016, a publicat volumul de teatru Măcelarul îi citea pe ruși, editura Tracus Arte, București. În 2018, a publicat volumul de poezii Staniol, editura Charmides, Bistrița. În 2022, a publicat volumul cronică-jurnal Cinci luni care au salvat România. Matrioșka. Războiul Hibrid și războiul lui Dragnea cu România, editura Cartea de Pariuri Literare, București. Pandemia izbucnită în 2022 a blocat piața editorială, astfel că, în același an, 2022, au fost publicate și romanul Ultimul an cu Ceaușescu, editura Litera, București, și Anestezia. Un singur poem, editura Casa de Pariuri Literare.

Cristian FULAȘ este scriitor și traducător. Cel mai recent roman publicat: Specii, Polirom, 2023.
Dana PAPADIMA este Director Educațional la Avenor College.

Marian VOICU este jurnalist. Cea mai recentă carte publicată: Matrioșka mincinoșilor. Fake news, manipulare, populism, Humanitas, 2018.

Paula ERIZANU este scriitoare și jurnalistă. Cea mai recentă carte publicată: Ard pădurile, Cartier, 2021.

Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut (roman), ediția a II-a, de Tatiana Niculescu. Broșată, 200 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL

Sfârșitul lumii e un tren (roman), de Daniela Rațiu. Broșată, 252 pag. Preț: 39 RON/169 MDL

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt