- Acest eveniment a trecut.
Despre eveniment
Armand Goșu, la Librăria din Centru
Vineri, 6 mai crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumelor Rusia, o ecuație complicată, (ediția a II-a, adăugită cu cele mai recente texte despre războiul din Ucraina) și Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei (ediţia a II a, revăzută şi adăugită), de Armand Goșu, apărute la Editura Polirom.
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
Alături de autor vor participa:
Virgil Pâslariuc
Cristina Gherasim
Oleg Serebrian
Moderator: Emilian Galaicu-Păun
„Aveţi în mâini o carte de istorie prevăzută, explicată şi trăită. După trei decenii de studii postsovietice – cu un strălucit doctorat la Moscova, unde a fost şi corespondentul BBC –, profesorul Armand Goşu ne prezintă «complicata ecuaţie» a Rusiei lui Vladimir Putin până la faza ei paroxistică: agresiunea armată asupra Ucrainei şi urmările sale globale. Analizele incluse în această ediţie adăugită a volumului cuprind fapte, evenimente, doctrine şi trăsături specifice gândirii neoimperiale prin care contestatul lider de la Kremlin încearcă, manu militari, reunificarea spaţiului slav şi reîmpărţirea Europei în sfere de influenţă.
De vreme ce România se află în prima linie a acestui joc geo-politic periculos, avem interesul de a ne cunoaşte turbulentul vecin, cu tot cu fantasmele şi ambiţiile sale nemăsurate. Armand Goşu rămâne cel mai competent ghid în «chestiunea rusă», pe care ne-o prezintă radiografic, ajutându-ne să ieşim de sub asediul dezinformării şi al emoţiilor imediate. O lectură fundamentală, într-un moment epocal, când încleştarea dintre despotism şi democraţie nu mai poate fi amânată.” (Teodor Baconschi)
Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene.
ARMAND GOȘU predă din 2004 istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și a diplomației sovietice, evoluții în fostul spațiu sovietic și introducerea în istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat până la gradul de cercetător științific principal II, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat între 1991 și 2001. A fost coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004). Din 2004 este conferențiar la Universitatea din București. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 și 1999-2000. Între 2005 și 2010 a fost redactor-șef adjunct, iar în perioada 2013-2014 redactor-șef al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social. De același autor: Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic (2016), Democrația sub asediu. România în context regional (coordonator împreună cu Alexandru Gussi, 2019), Istoria comunismului din România. Vol. III. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975) (coeditor, Polirom, 2016).
Virgil PÎSLARIUC, doctor în istorie, este profesor la Facultatea de Istorie şi Filozofie, Universitatea de Stat din Moldova, specialist în istorie medievală şi modernă, preocupări de socio-istorie şi antropologie istorică. Este coordonatorul colecției Cartier istoric.
Cristina GHERASIM, doctor în istorie, conferențiar universitar, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova; cercetător științific superior, Institutul de Istorie al Ministerului Educației și Cercetării. Specialist în istoria modernă, istoria Basarabiei, istoria mentalităților și elitelor.
Oleg SEREBRIAN este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Cele mai recente cărți publicate: Rusia la răspântie, Editura Cartier, 2019 și Pe contrasens, Editura Cartier, 2021.
Emilian GALAI-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.
Rusia, o ecuație complicată, de Armand Goșu. Editura Polirom. Broșată, 464 pag. Preț: 49,95 RON/ 199 MDL
Între Napoleon și Alexandru I. Contextul internațional al anexării Basarabiei, de Armand Goșu. Editura Polirom. Broșată, 384 pag. Preț: 59,95 RON/ 249 MDL
Intră în cărți pe cartier.md
Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier
și pe facebook la https://www.facebook.com/librariilecartier