28 iunie

28 iunie 1940. Ocupația Basarbiei și a Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională, de Dorin Dușciac, la Librăria din Centru

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 126
Chișinău,2060Moldova, Republic of
28 iunie 2022
18:15 - 19:00

28 iunie 1940. Ocupația Basarbiei și a Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională, de Dorin Dușciac, la Librăria din Centru
Marți, 28 iunie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului 28 iunie 1940. Ocupația Basarbiei și a Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională, de Dorin Dușciac, apărut la Editura Cartier, în Cartier istoric, colecție coordonată de Virgil Pâslariuc.
Vor participa:
Oleg Serebrian
Ion Țurcanu

Moderator: Em. Galaicu-Păun
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
„Deşi au trecut opt decenii din momentul anexării Basarabiei si nordului Bucovinei de către Uniunea Sovietică, cartea lui Dorin Duşciac e singulară în felul ei. S-au scris multe monografii, studii, articole despre evenimentele din vara anului 1940, dar până în prezent publicul cititor n-a avut la îndemână un volum de acest fel, care ar înmănunchea ştiri şi articole de epocă, capabile să ne furnizeze o imagine a lumii de atunci aşa cum se vedea ea pe sine. Autorul nu se lansează în analiza textelor culese, n-o face pe „istoricul de meserie”, lăsând la latitudinea cititorului interpretarea informaţiei. În lumea de azi, în care ştiinţa istorică s-a cam îndepărtat (pe alocuri nepermis de mult) de la prescripţiile lui Leopold von Ranke, avem nevoie şi de astfel de cărţi, de o «istorie neprelucrată», care îl face pe cititor să reflecteze, să cugete şi să stabilească el însuşi sentinţele.” (Oleg Serebrian)
DORIN DUȘCIAC s-a născut în anul 1981 la Chișinău, într-o familie de profesori. După absolvirea Liceului „Mircea Eliade” din localitate, în anul 1999 a plecat la studii în Franța. În anul 2004 a obținut diploma de inginer în Științe și inginerie a materialelor, la Institutul Național de Științe Aplicate (INSA) din Lyon. În același an a obținut o Diplomă de Studii Avansate (DEA – Diplôme d’Études Approfondies), echivalent masterat, în Fizica materiei condensate, a suprafețelor și interfețelor, la INSA Lyon și Universitatea Claude Bernard Lyon 1. În anul următor a obținut la INSA Lyon un masterat în Dispozitive ale electronicii integrate. În perioada 2005-2008 își face doctoratul în Fizică la École Polytechnique (Palaiseau, Franța). În 2010 obține o diplomă de masterat în Studii internaționale și construcție europeană la Universitatea Sorbonne La Nouvelle Paris 3. Din anul 2009 este inginer cercetător la Comisariatul pentru Energie Atomică și Energiile Alternative (CEA) din Saclay, Franța.
Este autorul mai multor articole științifice și studii în domeniul de specializare (radioprotecția radiațiilor ionizante), dar și în alte domenii, cum ar fi: relații internaționale, diasporă, migrație și dezvoltare etc. Pasiunea pentru istorie o cultivă încă din anii de liceu, când a fost laureatul Olim¬piadei Republicane la Istorie (premiul I, clasa a XII-a, anul 1999).

Oleg SEREBRIAN, diplomat, scriitor, istoric. Cea mai recentă carte publicată: Pe contrasens (roman), Editura Cartier, 2021.
Ion ȚURCANU, istoric, scriitor. Cea mai recentă carte publicată: Sfatul Ţării : istoria zbuciumată a unei importante instituții politice basarabene din anii 1917-1918, Editura Arc, 2018.
Emilian GALAI-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.

28 iunie 1940. Ocupația Basarbiei și a Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională, de Dorin Dușciac (Cartier istoric). Legată, 520 pag. Preț: 59 RON/249 MDL
Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

În Cartier istoric au mai apărut:
Regele ucis de-un porc, de Michal Pastoureau
O istorie a Evului Mediu occidental, de Michal Pastoureau
Aventuri în Rusia de azi, de Peter Pomerantsev
Era revoluțiilor (1789 – 1848), de Eric Hobsbawm
Era capitalului (1848 – 1875), de Eric Hobsbawm
Era imperiului (1875– 1914), de Eric Hobsbawm
Era extremelor (1914 – 1989), de Eric Hobsbawm
Bandiții, de Eric Hobsbawm
Despre istorie, de Eric Hobsbawm
Popoarele, statele și frica, de Barry Buzan
Istorii antisovietice, de Oleg Panfilov
Republica Moldova la răscruce de lumi, de Josette Durrieu și Floreant Parmentier Secolul XXI. Istorie recentă și futurologie, volum coordonat de Alex Cistelecan
Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699 – 1806), de Ion Chirtoagă
Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, de Mihai Gribincea
Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zîgar
Toți oamenii Kremlinului, de Mihail Zîgar
Odessa, de Charles King
Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru
România în secolul XX, de Francesco Guida
Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntașu
Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial, (ediția a II-a) de Anna M.Wittmann
Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov
Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu
Dificila Unire, de Alberto Basciani
Introducere în istoria limbii și literaturii române, de Klaus Bochmann și Heinrich Stiehler

În curând:
Asta nu e propagandă! Aventuri în războiul cu realitatea, de Peter Pomerantsev
Basarabia și nobilimea ei în secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, de Vladimir Morozan
Istorii antirusești, de Oleg Panfilov

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt