Autor

Vasile Alecsandri

VASILE ALECSANDRI a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
A fost în primul rând un poet important şi un dramaturg original. S-a bucurat de recunoaştere şi admiraţie atât în ţară cât şi peste hotare.
În literatură, Vasile Alecsandri a debutat în 1840 cu nuvela romantică Buchetiera de la Florenţa publicată în paginile „Daciei literare”. A urmat la câteva luni piesa Farmazonul din Hârlău. Posesor al unei opere impresionante, Alecsandri este cunoscut drept unul dintre pionierii pastelului în literatura română.

Opere
Comedii: Chiriţa în provinţie (1852), Chiriţa în voiagiu (1864), Chiriţa în balon (1874).
Volume de poezie: Poezii populare. Balade (Cântice bătrâneşti) (1852), Poezii populare. Balade adunate şi îndreptate de V. Alecsandri, partea a II-a (1853).
Cicluri de versuri: Mărgăritărele (1852-1862), Doine şi lăcrămioare (1853), Pasteluri (1868-1879), Legende (1872-1876), Ostaşii noştri (1878).
Proze: Istoria unui galben, Suvenire din Italia. Buchetiera de la Florenţa, Iaşii în 1844, Un salon din Iaşi, Românii şi poezia lor, O primblare la munţi, Borsec, Balta-albă, Călătorie în Africa, Un episod din anul 1848.
Drame: Cetatea Nemţului, Lipitorile satelor, Sgârcitul risipitor, Despot Vodă (dramă istorică), Fântâna Blanduziei, Ovidiu.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt