Autor

Daniela Rațiu

Daniela RAȚIU s-a născut la Brașov. A absolvit Liceul de Arte Plastice Ion Vidu din Timișoara, licențiată a Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării – Jurnalism, a Universității de Vest, licențiată a Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității Tibiscus. A urmat un master de Foto/Video din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara. Este membră a PEN România și a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara. Membră a Societății Timișoara. A activat în cadrul Ariergarda, fondată de scriitorii Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Lucian P. Petrescu. Ca jurnalist a scris la Ziua de Vest, Evenimentul Zilei – Ediția de Vest, Ziare.com, evz.ro, adevărul.ro. A publicat în newsweek.ro, lapunkt.ro. A coordonat UVT TV/Media Hub. Scrie pe www.sunmedia.ro.

A debutat editorial cu volumul de poezie Ciorap cu firul dus, editura Marineasa, Timișoara, 2005. A publicat romanul Ochelari de damă, editura Brumar, Timișoara, 2005. În 2007, a publicat romanul In Vitro, editura Cartea Românească, București. În 2015, a fost unul dintre finaliștii concursului de scenarii HBO, coautor al scenariului Pauker. În 2016, a publicat volumul de teatru Măcelarul îi citea pe ruși, editura Tracus Arte, București. În 2018, a publicat volumul de poezii Staniol, editura Charmides, Bistrița. În 2022, a publicat volumul cronică-jurnal Cinci luni care au salvat România. Matrioșka. Războiul Hibrid și războiul lui Dragnea cu România, editura Cartea de Pariuri Literare, București. Pandemia izbucnită în 2022 a blocat piața editorială, astfel că, în același an, 2022, au fost publicate și romanul Ultimul an cu Ceaușescu, editura Litera, București, și Anestezia. Un singur poem, editura Casa de Pariuri Literare.

A realizat o serie de eseuri vizuale despre scriitori (Dan Coman, Petronela Rotar, Lavinia Bălulescu, Tatiana Țîbuleac, Robert Șerban, Borco Ilin, Claudiu Komartin), de recuperare istorică, revoluție/protest și literatură – Vom lupta și vom fi liberi, cu Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Petru Ilieșu și Radu Vancu, dar și Omul care a oprit tramvaiele, despre Ion Monoran. A realizat și eseul vizual Pusta, 36 min, cu Borco Ilin, Gabriel Timoceanu și Mircea Leschian.

Presa despre autor:

suplimentuldecultura.ro - Anul editorial 2023: câteva însemnări și observații

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt