Blog

„- Care au fost cartile de de referinta publicate de editura Cartier in acest an?
– După mine, cred că am avut un an foarte bun pentru literatura română. În colecția „Rotonda” au apărut „Un anotimp în Berceni” de Claudiu Komartin, „Dictionarul Mara” de Dan Coman, „Monstrul fericit” de Radu Vancu, „Arme grăitoare” de Em.Galaicu-Păun (cred că cea mai importantă carte a poetului), „Nu stiu alții cum sunt…” de Serban Foarta (iarăși, după mine, un volum foarte important al poetului, poate doar  „Ariel” il intrece), „Dați-mi voie să vă enervez” de Ovidiu Șimonca. Am reușit să demonstrăm ca volumele de poezie au loc in librării și sunt cărți care se vând. În „Cartier istoric” au aparut „Despre geopolitica” de Oleg Serebrian, „Cine suntem?” de Dan Dungaciu, „Antropologia corpului si modernitatea” de Dadid le Breton, „Dupa 20 de ani de la caderea Zidului” de Pierre Verluise. Colectia de literatura contemporana straina a avut trei nume grele: Roland Barthes cu „Junral de doliu”, Paul Morand cu „Jurnal inutil” si Patrick Grainville cu „Fortaretele negre”.Printre numeroasele titluri din colectia „Verde” as evidentia „Rasismul pe intelesul fiicei mele” de Tahar Ben Jelloun, „Drepturile omului pe intelesul copiilor de la 7 la 77 de ani” de Rama Yade, ”Caderea Zidului din Berlin si a comunismului pe intelesul nepotelei mele Soazig” de Marc Ferro. Separat se pozitioneaza „Icoane” de Nikodim Kondakov, un album excelent cu un studiu al unuia dintre cei mai mari specialisti pe care i-a avut iconografia ortodoxa.
– Prin ce se deosebeste anul literar 2009 de ceilalti ani?
– Este anul cand cartile tinerilor ies in prim planul literaturii romane. Canonicii nu prea au venit cu ceva consistent. Cei intrati in Istoria lui Manolescu, cu mici exceptii, ar putea ramane cu bibliografia din Istorie.
– Care sunt asteptarile tale culturale de la anul care vine?
– Nu pot sa dau niciun pronostic. Vom vedea. ”
Am uitat să vorbesc despre „Sex & Perestroika” de Constantin Cheianu. Cea mai rapidă carte vândută. Am uitat să pun diacriticele. Este insuportabil să le schimbi ulterior. Am uitat să vorbesc despre cartea lui Ernu și cartea lui Crudu. Dar Dumitru Crudu era cu întrebările. Am uitat să spun că de ger și de alte nevoi numai la rezultatele lui 2009  m-am gândit. A fost și este un an parșiv. Poate doar roada de vin a anului 2009 va fi bună. Dacă vinificatorii noștri se vor învăța a face și vin bun din struguri buni.
Difuzat la Europa Liberă în decembrie 2009.

Comentarii(4)

    • Ion Chihai

    • 15 ani în urmă

    Cu vinul aţi nimerit-o. E o roadă excepţională.

    • Viorel

    • 15 ani în urmă

    Mama a fost la biserica cu „Icoane” de Nikodim Kondakov si a binecuvantat-o… A facut furor la babe…

    1. @Viorel: Extindem targhetul Cartierului.

  1. „Sex & Perestroika” de Constantin Cheianu este o carte extraordinara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt