Blog

poză
Poporul Republicii Moldova este deștept. Răbdător. Înțelegător.
Realitatea TV din București, duminică seara, prin Rareș Bogdan și invitații săi a isterizat o Românie. Prin umilirea cetățenilor Republicii Moldova. „Noi am cheltuit milioane cu voi, v-am dat burse pentru tineri, am construit grădinițe, v-am dat cărți pentru bibliotecile voastre, am construit gazoductul Iași – Ungheni, v-am dat autobuze pentru școli, vă dăm cetățenie.” Ș.a.m.d. „Iar voi ați votat cu Rusia. La Moscova sunt cozi. Unde sunt cozile din București?” E grosso modo.
Erau abia primele rezultate. Din cele mai mici secții. Unde dominau masiv socialiștii. Și komuniștii.
1. La Moscova a fost o diversiune. E răspunsul Mosocvei la experiența Iohannis a diasporei românești. În stil Kremlin. Cei care au fost aduși la vot nu plecau după ce votau.  Alții dintre cei care făceau coadă nu aveau cetățenie moldovenească, eufemistic vorbind. Spre deosebire de legislația românească, orice șef de secție  RM poate prelungi timpul de vot. E o procedură mult mai simplă decât nevoia unei ordonanțe de guvern.
A fost o manevră dintr-un război hibrid.
2. Dacă Patria nu era scoasă din cursă, atunci PDLM-ul ar fi fost învingătorul acestui scrutin. Există o explicație, vorba lui Garcea. Alegătorul rus din RM nu se isteriza. Nu ieșea masiv la vot. Voturile se diluau între socialiști și usatieni (nu pot zice patrioți).
E o notă internă. Care astăzi nu merită să fie discutată. E doar pentru cei care se cred cocoși. Astăzi.
3. După plecarea talibanilor din rândul komuniștilor cel care a luat masca Voronin din perioada 2007 – 2009 (anii komunismului revanșard) este Dodon. Cu Partidul Komuniștilor din Republica Moldova se poate de lucrat și trebuie de lucrat. Pentru a micșora prăpastia dintre cele două societăți sărace ale Republicii Moldova. Nu vorbesc de casta parveniților din politică. Între ei nu există nicio prăpastie.
Un popor sărăcit nu poate evolua decât prin revoluții. Arabe. Orange. De octombrie. Sau de decembrie.
4.  Glonțul rusesc nu a trecut pe lângă tâmpla europeană.  A fost o ruletă rusească. Declanșată de fostele guverne proeuropene. Care au investit milioane în reparația de școli, grădinițe, apeducte, drumuri. Care au semnat Acordurile cu UE, au liberalizat regimul de vize. Ei au crezut că acestea sunt lucruri vizibile.  Crezând că sunt invizibile Pădurea Domnească, Banca de Economii,  Aeroportul și orgoliile liderilor de partid.
Familiile nu se destramă din cauza că o duc greu. Ci din cauza minciunii. Și cele bogate se destramă. Tot din cauza minciunii.
Iar poporul a fost mai înțelept decât politicienii. V-a iertat minciuna. În ultima zi de toamnă.
Vine iarna. Va fi europeană. Dar aveți grijă de Banca de Economii. De Banca Socială. De adevărul spus pe jumătate. Și de minciuna ascunsă. Și de acest popor. Înțelept. Răbdător. Înțelegător.
„Iubirile pierdute se pot recupera”. Și pe timpul  războiului ruso-moldovenesc.

Comentarii(4)

    • Nic Arsa

    • 10 ani în urmă

    Ce văd, de aici (adică de acolo) și acum, exprimat ca o listă aproximativ sintetică, ar fi,
    a.) „Iubirile pierdute se pot recupera”. Ori-și-când.
    b.) Drumul comun, convergent al celor doua state românești continuă (bruiat dar implacabil) către Europa civilizată, adică cea vestică, în ciuda tuturor hopurilor, obstrucțiilor și aparentelor întoarceri de situație.
    c.) Diaspora și ascultarea vocilor diasporei de către cei de acasă face minuni.
    d.) Cretinismele, imbecilismele și ticalosenile (precum exemplul paragrafului al doilea din eseul de mai sus) nu pot deturna poporul de la drumul spre mai bine, mai normal și mai firesc;
    e.) Poporul, din nou poporul a fost mai înțelept decât ori-și-cine.

    1. @Nic Arsa: Sinteza e perfectă. Și justă.

    • Catalin

    • 10 ani în urmă

    George,
    Cred ca ai uitatara(la pct.5) sa amintesti de partidul lui DODON si tinerii romani basarabeni din noua generatie, partial scolita in Romania, si cetateniile lor romanesti obtinute pe juramant. Inclusiv BIBLIA.Si ei se simt umiliti, cu siguranta.Fireste, acuma, vor jura pe alta Biblie ,nu cea de la Bucuresti, cand se vor bate curajosi prin parlament pentru alta cat de curand.Apoi, l-ai uitat si pe ala de-i sef pe la ANTIFA, Petrenco mi se pare, cu firma,nevasta si soacra capitalista in Romania si cu sucursale ,dupa cate se zice, pe la PUNGESTI(judetul Vaslui)Ooo, si era sa uit si eu de musiu VORONIN, cel mai indignat moldovean dupa limba , dupa port la vizita lui Klaus Johannis la KISHINEV.
    De aceea stau si ma intreb-oare pe buna dreptate?- care cetateni ai republicii moldova au fost umiliti?Jumatatea unu sau jumatatea doi?Si care intelepciune apartine jumatatii unu si care jumatatii doi? La congresul lui Ponta, prietenul sau Leanca a umilit jumatatea unu sau jumatatea doi din Romania? Sau poate a isterizat,si el, cum zici, o Romanie aflata in NATO , nu neutra,si in UE , nu cu o jumatate (unu sau doi)?
    Si ,fiindca veni vorba de cele doua jumatati ,mâine-poimâine se va vedea care jumatate va umili”cetatenii Republicii Moldova”:jumatatea unu sau sau jumatatea doi?
    Medierea la Chisinau ,acceptata sau nu, a UE va rezolva cu siguranta …dilema “unu” sau “doi”, cu umilire cu tot.

    1. @Catalin: Sigur. Este și această parte. Grosso modo. E partea vizibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt