Blog

Ca editorii să nu scrie poezii de jale cu cocoșul roșu, ca actorii să nu o facă pe supărații infantili și bicisnici, ca să nu trăim la infinit cu un slogan care aduce venituri pecuniare celor care strigă mai tare „Unire!” și nu fac nimic, Valentin Naumescu a propus cu un an în urmă proiectul „unirilor mici”.
Proiectul de țară Naumescu:
„…Pe de altă parte, fără a mai discuta la modul general despre unirea celor două state, un program sistematic de integrare a vieţii economice, culturale, academice, artistice, sportive etc. ar fi de mare ajutor. Printre ideile punctuale de luat în considerare, ar putea fi:
– Înfiinţarea unei Academii Naţionale a Românilor (prin fuziunea celor două academii existente), reprezentată instituţional în cele două capitale;
– Înfiinţarea unui Teatru Naţional al Românilor, cu două sedii oficiale: la Bucureşti şi la Chişinău, precum şi cu sedii în marile oraşe din cele două state;
– Compatibilizarea sistemelor educaţionale şi a curriculei din învăţământul preuniversitar şi universitar, respectiv convergenţa deplină a specializărilor şi certificatelor de atestare profesională;
– Înfiinţarea unei televiziuni publice comune;
– Unificarea pieţei muncii;
– Unificarea camerelor de comerţ ale celor două ţări, tehnic posibilă după semnarea viitoare şi intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană;
– Unificarea organizaţiilor sindicale, a asociaţiilor profesionale şi uniunilor de creaţie (colegiul medicilor, avocaţi, ingineri, profesori, artişti şi scriitori etc.);
– Unificarea campionatelor naţionale de fotbal, handbal etc.”
 

Comentarii(8)

    • Florin O.Z.

    • 10 ani în urmă

    Fain. Logic. Se poate face. Desigur, învingând orgoliile unora și altora. Desigur cu inima larg deschisă.
    Mai ales acum, cu domnul Iohannis la volan, al doilea sau al treilea mare german al românilor, dupa Carol I și Carol Schmidt (depinzând după cum socotim). Că ceilalți nu au prea contat.
    Se pare că noi, românii, avem nevoie, măcar în momentele esențiale, din când în gând, de un german hiper-limpede, abrupt de laconic, limpede precum cristalul, incoruptibil și de ne-întors, dar mai ales, de un făcător de visuri realizate și de alți făcători epigoni.

    • Florin O.Z.

    • 10 ani în urmă

    Și nu mă pot abține să nu adaug la Proiectul Unirii Mici a lui Naumescu, menținerea a două capitale administrative, București și Chișinău.
    Că doară Africa de Sud are patru (adică 4). Deci mai avem până a-i ajunge pe dumnealor.

    1. @Florin O.Z.: Dacă visăm frumos, atunci putem avea și patru: București, Chișinău, Cluj, Craiova.

    • Mircea

    • 10 ani în urmă

    Nu am gasit antonimul cuvîntului demagogie (nici nu stiu daca exista), caci asa as califica acest frumos proiect.

    1. @Mircea: „Acțiune”.

    • Nic Arsa

    • 10 ani în urmă

    Concur la tot ceea ce au spus cei de mai sus (“ante-vorbitorii mei,” precum ar fi zis un grup de tovarăși) și adaug,
    Creearea unei sistem educațional special, comun și accelerat atât cât trebuie (de la creșe la grade post doctorale cu integrare socială acasă, rapidă și pragmatică), răspandit armonios în toate direcțiile arealului românimii, pentru toți super-dotații noștrii, aflați oriunde, în oricare din punctele cardinale și/sau inter-cardinale.

    • Nic Arsa

    • 10 ani în urmă

    … atragerea unor adulți, de orice specialitate, foști copii super-dotați, dar și a dascălilor care au crescut super-dotați, în calitate de creatori ai acestor școli, ai programelor acestora, dar și ca dacăli în aceste școli speciale.
    … ajustarea legilor educaționale ale celor două state românești pentru a acorda diplome de absolvire cu dispensă și derogare de la „traseul de melc” al celor care trebuie să facă școala în timpul normal alocat acesteia.

    1. @Nic Arsa: E foarte bună ideea. Dacă e să visăm, atunci în RM în zonele roșii (Comrat, Bălți, Edineț sau Vulcănești) ar trebui deschise cele mai bune licee. Cu profesori de primă mână. Invitați. Plătiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt