Blog

Săptămâna viitoare în librăriile bune din Republica Moldova și România va intra Ori-ori, volumul doi din trilogia Revolta lui Atlas de Ayn Rand.
Zece citate alese despre bani:
1. „Banii sunt barometrul stării morale a unei societăţi. Când vezi că afacerile sunt făcute nu prin consimțământ, ci prin constrângere, când vezi că pentru a produce ai nevoie să obţii permisiunea de la oameni care nu produc nimic, când vezi că banii curg către cei care fac afaceri nu cu bunuri, ci cu favoruri, când vezi că oamenii devin din ce în ce mai bogaţi mai curând prin mită și șmecherii decât prin muncă, iar legile nu te protejează, dar îi protejează pe ei de tine, când vezi că este recompensată corupția, iar cinstea este un sacrificiu de sine, atunci vei ști că societatea în care trăiești este condamnată.”
2. „… banii sunt doar unelte. Te vor duce oriunde dorești, dar nu-ți vor ține loc de șofer. Îţi vor oferi mijloacele să-ţi satisfaci dorinţele, dar nu te vor alimenta cu dorinţe.”
3. „Fugi cât te ţin picioarele de oricine-ţi spune că banii sunt diabolici. Propoziţia asta este precum clopoțeii leprosului pentru tâlharul care se apropie. Atâta timp cât oamenii trăiesc împreună pe Pământ şi au nevoie de căi ca să coopereze, singurul substitut, dacă ar lăsa banii deoparte, ar fi țeava puștii.”
4. „Banii nu vor cumpăra inteligenţă pentru prost, sau admiraţie pentru laș, sau respect pentru incompetent.”
5. „Banii nu vor cumpăra fericirea pentru omul care nu are nici cea
mai vagă idee despre propriile lui dorințe: banii nu-i vor oferi o scară de valori dacă el a uitat ce e demn să fie prețuit și nu-i vor construe un scop dacă a renunțat la dorinţa de a-l căuta.”
6. „Omul care încearcă să cumpere creierul celor superiori lui pentru ca ei să-l servească – banii înlocuindu-i rațiunea – va ajunge o victimă a celor inferiori lui.”
7. „Banii sunt năpasta oamenilor care încearcă să răstoarne legea cauzalităţii și nenorocirea celor care încearcă să substituie rațiunea umană prin luarea în posesie a produselor rațiunii.”
8. „Banii sunt un mediu atât de nobil, încât nu intră în competiție cu armele și nu fac casă bună cu violența. Nu vor permite unei ţări să supravieţuiască pe jumătate în sărăcie, pe jumătate în jaf.”
9. „Dar banii îţi cer cele mai înalte virtuţi dacă îţi doreşti să reuşeşti sau să-i păstrezi. Oamenii care n-au curaj, mândrie şi stimă de sine, cei care n-au niciun simţ etic faţă de dreptul la bani şi nu-s gata să-i apere la fel cum îşi apără vieţile, cei care-şi cer scuze pentru că sunt bogaţi nu vor rămâne bogaţi pentru mult timp.”
10. „Ei sunt momeala naturală pentru muşuroiul de tâlhari care stau sub stânci de secole, dar se târăsc afară cum simt miros de om care imploră iertare pentru vinovăţia pe care o simte din pricina faptului că are avere. Se vor grăbi să-l elibereze de vină – şi de viaţă, după cum și merită.”
 
 
 
 

Comentarii(6)

  1. Un fel de raport CEPA (sfaturi americane pentru România).

    1. @Max Ciudin: Inițial a fost „un raport CEPA” pentru americani. În anii 50 ai secolului trecut, când a apărut prima ediție a trilogiei.

    • alina

    • 10 ani în urmă

    Parafrazez (cu permisiunea Dvs. 🙂 “… citatele sunt doar unelte. Iti pot sugera /confirma orice idee sau concept, dar nu pot tine locul cartii /textului.” Dar citatele pot deschide apetitul pentru lectura intregului.

    1. @alina: Așa e: „citatele pot deschide apetitul pentru lectura întregului.” Se merită. Integralul.

    • Rod Udar

    • 10 ani în urmă

    „Banii sunt un mediu atât de nobil, încât nu intră în competiție cu armele și nu fac casă bună cu violența. Nu vor permite unei ţări să supravieţuiască pe jumătate în sărăcie, pe jumătate în jaf.”
    Yes, da, … cu excepția notabilă a României post-decembriste, deci de la 17 decembrie 1989 încoace, de când lichelele din rândurile din spate ale (niciodată defunctului) P.C.R. (Partidul Comunist Român) au pus laba și labele pe toate pârghiile puterii, de orice natură.
    Sperând că în Republica Moldova este nu chiar atât de oribil, pentru că – de fapt – habar nu am cum este, închei aici.

    1. @Rod Udar: Nu sperați. „Suntem români și punctum,” după cum spunea Eminescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt