Blog

În Anglia istoricul Low a scos volumul Continentul crunt.

După al doilea război mondial:

– cehii îi obligau pe etnicii germani să poarte svastică pe spate. Era interzisă intrarea lor în cinematografe și frizerii sau saloane de coafură;

– iugoslavii îi aruncau de vii, mii, de pe stânci, în mare pe prizonierii italieni;

– norvegienii i-au luat la evidență strictă pe toți copiii născuți din tați germani și erau tratați ca slab dezvoltați mintal.

Ce s-a întâmplat cu etnicii germani din Basarabia de la sosirea lor aici și până după 1945? Vom vedea din volumul Bessarabien de Ute Schmidt, care va apărea în decembrie în română. La Cartier.

Comentarii(5)

  1. Unul din autorii care s-a concentrat asupra germanilor din Basarabia a fost Gh. A.Cuza, secretar al Partidului Naţional-Ţărănesc, care a colindat în lung şi-n lat Bugeacul, în speţă a publicat în 1941 un volum cu acest titlu: “Bugeacul. Drumuri şi popasuri basarabene”, apărut la Iaşi. Toate cărţile lui au fost puse la index, după 1948.
    Tot în 1941 a publicat cartea: “Prin Tighina şi Cetatea Albă”, tot la Iaşi.

    1. @vladimir b.: Nu știam. Am știut un om drag mie care s-a dus la Lipcani să-l vadă pe Cuza, făcând 15 km pe jos. Cu un picior beteag. Lipcanii în interbelic era un târg evreiesc.

    • dandy

    • 11 ani în urmă

    Exista un studiu remarcabil despre colonistii germani di din Balcani (bulgari si gagauzi cu pecadere) in sudul Imperiului tarist – “Von den Zaren adoptiert: Die deutschen Kolonisten und die Balkansiedler in Neurussland und Bessarabien 1751–1914” de Detlef Brandes. “Mirabilul” secol XX este prezentat, foarte documentat, in “Lexikon der Vertreibungen. Deportation, Zwangsaussiedlung und ethnische Säuberung im Europa des 20. Jahrhunderts” (ed. Detlef Brandes, Holm Sundhaussen, Stefan Troebst; Böhlau Verlag, Wien, Köln, Weimar 2010).

    1. @dandy: Apreciez mult efortul. Merci.

    • E.R. Bellu

    • 11 ani în urmă

    “Omul este cel mai crud dintre toate animalele.”
    Am uitat cine a zis-o, dar nu am uitat ce a zis acela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt