Blog

A venit ca un comentariu la „Istoria”. N-am găsit cuvinte. Nici pentru comentarii. Nici pentru injurii. Nici pentru ironii.
Era semnat: Maria. Este fără diacritice.

Și este despre noi.
Valeric s-a nascut la sat. Prin anii 60. Aurica s-a nascut la sat. In satul vecin. Cu vreo 10 ani mai tarziu decat Valeric. Ambii au crescut in familii cu multi copii. Au frecventat si absolvit cu mai mult sau mai putin succes scoala din sat. Valeric si Aurica s-au cunoscut la un hram. Acum 18 ani. In satul ei. Sau in satul lui. S-au placut. S-au casatorit. S-au stabilit cu traiul in satul lui Valeric. Familie tinara, venituri modeste, somaj camuflat. In primul an de casnicie s-a nascut si primul fiu, Serioja. Vreo 12 ani mai tarziu s-a nascut si al doilea fiu, Catalin. Familie vulnerabila, venituri mai mult decat modeste, certuri (aproape interminabiile). Catalin avea un an jumatate cand mama a plecat la lucru la Moscova. Serioja a apucat sa termine gimnaziul din sat. Apoi a inceput sa lucreze cu ziua prin sat. Si sa ingrijeasca, impreuna cu tata Valeric, de fratiorul mai mic. Mama a mai venit de cateva ori pe acasa. Apoi si-a gasit alt sot. Din alt sat vecin. Dar care lucra la Moscova. Peste trei ani a hotarat sa-l ia pe Catalin de la Valeric. “Bea si n-are grija de copil.” Aurica l-a lasat pe Catalin in satul ei natal. In grija unei rude, care tocmai isi ispasise pedeapsa pentru careva pacate in fata justitiei. Si a plecat la Moscova. De unde a trebuit sa revina de urgenta: Catalin a ajuns in stare grava la spital. La Chisinau. Dupa ce a fost maltratat de fostul puscarias. Copilul de 6 ani a refuzat sa mearga in sat sa caute bautura pentru tutorele sau. A fost batut bestial, a fost ars cu tigara. La Chisinau a fost operat la cap, medicii spun ca e in afara pericolului.
In afara oricarui pericol este deja si Serioja. Care a facut o criza de nervi, cand a aflat ce s-a intamplat cu Catalin. “De ce i l-ai dat, tata?”. Apoi a luat o franghie. A fost gasit peste doua zile. Pe un copac din rapa satului. A fost condus pe ultimul drum si de Catalin. Si de numaroase rude indoliate. Inclusiv de fostul puscarias.
Acum Aurica ingrijeste in spital de Catalin. Si asteapta ca acesta sa se faca bine. Ca sa plece iarasi la Moscova. La lucru.

Comentarii(5)

    • ana

    • 13 ani în urmă

    nici prin cap să-i treacă Mariei că ea este cea care poartă vina…

    • ana

    • 13 ani în urmă

    Auricăi 🙂

    • dandy

    • 13 ani în urmă

    E un aspect al istoriei sociale. Pe care e aproape imposibil sa accepti sa-l integrezi in eroica istorie nationala.
    Istoria lui Valeric & Aurica & Serioja & Catalin e reala. Dureros de reala. Cit de reala (= cu origini intr-o realitate) este eroica istorie nationala?

  1. ABSOLUT halucinant! După astfel de răbufniri – mi taci o vreme. Din nefericire cele descrise nu sunt singulare, nici prea rare…doar locurile şi formele marasmului uman diferă. Nu e consolare. Rana rănîne…

    • maria

    • 13 ani în urmă

    Am scris doar despre Serioja. Din disperare. Din dorinta de a sparge ceva tandari. Leguma din noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt