Blog

Primul val de pogromuri în Rusia a fost după 1881, după asasinarea țarului Alexandru al II-lea. A mai fost valul de pogromuri după 1905, după eșecul rușilor în războiul ruso-japonez.

Dar cel mai cunoscut pogrom din Rusia a fost cel din aprilie 1903 din Chișinău.

După numărul populației Chișinăul din acea perioadă era al cincilea oraș ca mărime din Imperiul rus, înaintea Kîivului. Ohranka, poliția secretă țaristă, avea doar trei birouri permanente: St.Petersburg, Moscova și Varșovia. Ohranka obișnuia să-și deschidă birouri temporare în localitățile care intrau în vizorul lor.

Biroul ohrankăi a fost deschis la Chișinău în ziua dinaintea pogromului.

Autoritățile statului rus n-au intervenit două zile în pogromul de la Chișinău.

Pogromul din Chișinău a fost mediatizat în presa internațională. Informațiile despre pogrom erau însoțite de fotografii. Care au ajuns în afara imperiului prin contrabandiștii din Iași. Imperiul rus n-a putut ascunde ororile.

După pogromul din Chișinău au apărut primele structuri paramilitare de apărare ale comunităților evreiești.

După aprilie 1903 Imperiul rus a fost condamnat și perceput de marile puteri de atunci ca un paria. Franța, care avea tratat de prietenie cu Rusia, i-a întors spatele în timpul războiului ruso-japonez.

Lansarea volumului Pogromul. Chișinăul și înclinarea balanței istoriei de Steven J. Zipperstein, traducere din engleză de Cristian Fulaș, a avut loc săptămâna trecută la Librăria din Centru. Înregistrarea lansării e pe cartier.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt