Blog

Reținerea lui Igor Dodon a stârnit eforii pentru jumătate din RM. A ținut capul știrilor pentru presa ucraineană (care are un război), română și rusă. Kremlinul a venit cu o reacție: speră să-i fie respectate lui Dodon toate drepturile cetățenești. Dodon a venit și el cu o reacție nocturnă. În care face trimitere la Plahotniuc. Dar nu la scena cu „kuliokul”. Ci la justiția din perioada Plahotniuc & Dodon.

Mă tem că procuratura (o parte sau altă parte) și SIS-ul (care ar fi trebuit să-i raporteze președintelui) fac jocul altcuiva decât a narativului statul de drept a președintelui Sandu. Despre arestarea unui fost președinte, fie el și „kuliokar”, actualul președinte era obligat să fie informat. Și era de bun-simț, dacă nu ține de cutuma profesionistă, arestarea să nu se producă în ziua de naștere a președintelui Maia Sandu, în concediu, plecată din țară. Procuratura a legat reținerea lui Dodon de Maia Sandu. Acest exercițiu a fost amânat trei ani. Mai putea aștepta 2-3 zile. Același show procuratura l-a mai practicat în cazul reținerii procurorului Stoianoglo. Capetele de acuzare erau la fel de grave și mari.

Or procuratura obstrucționează statul de drept pe care îl vrea Maia Sandu (show cu arestul, show cu mâncatul unei hârtii, show cu imaginile bancnotelor: toate lansate în spațiul public), or își demonstrează mușchii și încearcă să câștige teren pentru negocieri ulterioare cu președintele Sandu, or, și mai grav, participă la destabilizarea situației social-politice din RM, făcând jocul unor forțe străine.

Nu cunosc și nici nu vreau să cunosc toate clanurile din procuratură. Și din SIS. Niciun concurs pentru funcția de procuror-șef nu va reforma procuratura. Varianta zero, chiar dacă sperie experții străini, pare a fi o soluție mai bună decât bombele aruncate periodic în spațiul public de procurori independenți și cei de la SIS. Acum procuratura o pune într-o situație penibilă pe Maia Sandu. Mâne îl va pune într-o situație penibilă pe viitorul procuror-șef.

Această reținere a procuraturii și SIS-ului e ca și mestecatul hârtiei a cumnatului lui Igor Dodon.

De ce să rumegi hârtie, dacă poți să-i dai foc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt