Blog

S-a scumpit pâinea la Franzeluța, „cel mai mare producător de panificație din RM”! Titrează toată presa noastră. Unii dau știrea în subsol. Alții fac materiale ample. Cu experți în agricultură. Cu statistici și roada de grâu la hectar. TV-urile pleacă în stradă, cea de la colț de studiou, ca să întrebe părerea revoltată a oamenilor simpli.

E o situație perfectă pentru a cere revoltă populară. Pentru politicienii isterici. Pentru propagandiști plătiți. Pentru trolli. Iar din urma lor, ca o turmă cuminte, au mers toți ziariștii onești. „S-a scumpit pâinea la cel mai mare producător din RM.”

Cota de piață și aria geografică a producătorilor de pâine din Republica Moldova:

  1. Milina, distribuție în toată țara, cota de piață e de 23-25%
  2. Franzeluța, distribuție în Chișinău/suburbii, 20%
  3. Brodețchi, 15-17%
  4. Șapte Spice (în proprietatea Linella): 6-7%
  5. Combinatul Panificație Bălți, 6-7%
  6. Cahul Panificație, 2-3%
  7. Alții (brutării locale), 21-25%

Milina e de doi ani peste Franzeluța. Era numărul 1 pe piața pâinii în perioada premierului Chicu, premierului Ciocoi și este în perioada premierului Gavriliță.

Toți brutarii, exceptând Franzeluța, au scumpit pâinea în noiembrie trecut. Fără tam-tam.

Dar știrile se fac din știrile știrilor de la tv, prin fluxul știrilor agenției de stat Moldpres, care se duc la toate posturile tv și radio încă o dată, din declarațiile bengoase ale celor 2,5 politicieni înțelepți și cei mai iubiți de orheieni, din postările foștilor de pe net și din strada de după colț.

Prețul unei pâini de 600 grame în regiune:

  1. Republica Moldova – 7 lei,
  2. Rusia – 12 lei,
  3. Ucraina – 15 lei,
  4. România – 23 lei.

Istericii, contabilii și foștii vor țipa că puterea de cumpărare e alta în diferite țări. Sunt de acord. Conform BigMac Index puterea de cumpărare în România e cu 12% mai mare decât în RM. România este și unul dintre cei mai mari producători de grâne ai Europei. Raportată la puterea de cumpărare, atunci pâinea vândută în Moldova cu 7 lei, ar fi trebuit să coste 8 lei în România (7+12% = 7.84 lei). Prețul pâinii în România e de aproape trei ori mai mare decât în Republica Moldova.

Sunt vremuri grele. Pentru toți. Pentru orgolioșii, primii și singurii mandatați de popor deputații PAS, pentru frustrații DAiști, pentru cârcotașii de serviciu, pentru ongiștii fără cravată, pentru unioniștii de bună credință și pentru cei de mucava, pentru vaccinați și pentru nevaccinați. Pentru socialiști și comuniști. Până și fugarilor le este greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt