Blog

Ieri a ars Filarmonica Națională. Președintele, premierul și primarul s-au dus azi să vadă ce a mai rămas din Filarmonica Națională. Au constatat: „tavanul prăbușit, pereții și podeaua ruinată, lacrimi și durere în ochii angajaților”.

Tavanul de lut poate fi reconstruit din beton. Pereții pot fi vopsiți. Podeaua poate fi reparată cu marmură italiană. În locul pianului vechi poate fi cumpărat unul nou.

Alta e pierderea irecuperabilă!

Biblioteca Filarmonicii Naționale, Chișinău, 25 septembrie 2020

A ars biblioteca. Au ars partiturile. Multe dintre ele erau într-un singur exemplar. Asta nu poate fi recuperat. Istoria muzicii din Republica Moldova. Partituri scrise de Eugen Doga sau Dumitru Blajinu. Cultura este unicul bun al unui popor, care, odată dispărut, nu mai poate fi recuperat. Degeaba facem drumuri bune, arene sportive, gazoducte, bugete grase pentru organele de forță, trotuare, dacă irosim prin nepăsare sau accidente stupide cultura. Degeaba facem promisiuni de pensii, bunăstare, stabilitate, dacă uităm de cultură și ne aducem aminte de ea doar atunci când arde. Toate pierderile pot fi recuperate. Mai puțin oamenii & cultura.

În Chișinău mai avem un incendiu. Care mocnește de vreo 20 – 30 de ani. La Muzeul Național de Literatură. Sper mult să nu ajungem acolo la o inundație sau la un incendiu. Niciun activ economic din Republica Moldova nu are asemenea capitalizare. Nu trebuie să ardă ca să înțelegem ce am pierdut!

Comentarii(8)

    • Iuliu

    • 4 ani în urmă

    Domnule Erizanu, haidem sa polemizam! 1 a ars o cladire, nu o institutie. Lacasurile de cultura sunt chestii inpalpabile, nu presupun chirpici, betoane si tigla. A murit baiatul de la violoncel sau domnisoara de la marimbofon? Daca nu, inseamna ca filarmonica traieste, e vie si va face ceea ce trebuir sa faca. 2 cei trei crai de la rasarit pe care ii pomeniti n au vazut nicio lacrima. Au vazut doar comisioane. Pentru ei, pentru partid, pentru cei dragi recte familie etc samd.

    • Iuliu

    • 4 ani în urmă

    3 o filarmonica oarecare de pe mapamond realizeaza un spectacol. Care poate fi si in aer liber sau la caminul cultural din cucuietii din deal. Sa privim si partea plina a paharului, au ocazia de a tine concerte in toate orasele din rm. 4 poate e momentul unei analize obiective asupra calitatii oamenilor angajati in institutii de cultura. Nu m ar mira sa aflu ca incendiul a fost provocat de vreun ondulator de par uitat in priza de vreo amploaiata plecata sa bea cafeluta de dimineata la colega de la public relations. Stiti si dumneavoastra ca virgula cafeluta culturnicilor dureaza vreo 3 ore. Cat mai barfim, cat mai ne laudam, timpul trece.

    • Iuliu

    • 4 ani în urmă

    5 cultura oricarui popor are sanse sa dispara odata cu disparitia poporului. Nici macar asa nu e garantata disparitia. Limba latina exista astazi datorita calugarilor irlandezi din secolele viii_viii. 6 numai decedatii nu pot fi recuperati. In rest, orice persoana poate fi recuperata. A se vedea cazul sartre. 7 la biblioteca nu e foc, probabil e jar mocnit. Poate fi folosit drept furaj pentru calul lui fat frumos, asa am citit eu in p ispirescu.

    • Iuliu

    • 4 ani în urmă

    8 s au pierdut partituri originale. De acord, e un lucru neplacut, dar nu e o tragedie. Ca nu a murit nimeni. Moartea e o tragedie. In alta ordine de idei, filarmonica aia a avut manageri, directori, secretari artistici samd. I a oprit cineva sa facsimileze partiturile???? Ca bani la buget au avut, pariez. Sau prioritara a fost mobila din birou, marirea salariului si angajarea amantei? 9 haidem sa privim acest incendiu drept o sansa pt katharsis.

    1. @Iuliu: De acord. Filarmonica va continua. Sper să înțelegem, în sfârșit, că valoarea culturii nu e în pereți. Filarmonica e doar un exemplu.

        • Iuliu

        • 4 ani în urmă

        Titlul postarii in schimb il consider nepotrivit. Cultura rm nu e doar in resedinta fostului judet lapusna. Sunt sigur ca si in caransebes un cetatean, vremelic sper, al rm va gasi cultura romaneasca. Totul e sa vrea sa o caute.

    • Iuliu

    • 4 ani în urmă

    Titlul postarii in schimb il consider nepotrivit. Cultura rm nu e doar in resedinta fostului judet lapusna. Sunt sigur ca si in caransebes un cetatean, vremelic sper, al rm va gasi cultura romaneasca. Totul e sa vrea sa o caute.

    1. @Iuliu: Posibil-posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt