Biserica ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească (1940-1991)

289.00 MDL

În stoc

9789975863643 568
Partajare

Istoria relațiilor dintre stat și biserică în Uniunea Sovietică este întortocheată și contradictorie, pe alocuri cu puseuri de thriller.  Auto­ritățile comuniste mânuiau cu măiestrie biciul și cu mai puțină în­de­mânare biscuitul. Campaniile înverșunate de închidere masivă a lo­ca­­șurilor de cult erau succedate de perioade de îngăduință față de cre­dința strămoșească, considerată rămășiță a trecutului obscuran­tist – atitudine  nu prea firească, generată de rezistența tenace opusă de cre­­­­dincioși zelului iconoclast al  entuziasmului comunist.

Această carte încununează și sintetizează culegerea de documente în patru volume Ortodoxia în Moldova, dezvăluie evenimentele atât dramatice, cât și, uneori, bizare, din spatele documentelor oficiale  din cancelariile autorităților. Asaltarea bisericilor de către oamenii puterii și rezistența opusă de enoriași, popasurile neortodoxe ale protipendadei sovietice raionale pe la mănăstirile de maici, intrigile aproape bizantine țesute atât în mediul ecleziastic, cât și în cel ateu militant desemnat să supravegheze politic ortodoxia, alcătuiesc un mozaic impresionant de evenimente din vastul registru dintre tragic și grotesc. 

Este o carte despre asaltarea cerurilor de către niște forțe prea telurice și despre sfârșitul previzibil al acestei bătălii purtate sub dra­pelul raționalismului, care însă s-a dovedit a fi absurdă și, prin urmare, condamnată la eșec. (Valeriu Pasat)

 

Fragment din carte ()

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt