Publicată în Germania în anul 1929 (cu titlul Im Westen nichts Neues), Pe frontul de vest nimic nou va deveni „fără îndoială, cea mai bună poveste despre Primul Război Mondial”. În numai un an, romanul se vinde în peste un milion de exemplare, fiind tradus aproape imediat în douăsprezece limbi și inspirând în 1930 un film de succes, câștigător a două Premii Oscar. După nici trei ani, cartea și filmul sunt interzise de regimul nazist, sub pretextul ca ar aduce prejudicii națiunii germane.
Cuprins de entuziasmul de a deveni soldat, Paul Baumer vrea să lupte alături de prietenii săi pe frontul Primului Război Mondial. Pentru generația lui, războiul e glorie, e școala vieții unde băieții devin bărbați, e eroism. Odată cu începutul înfruntării și cu intrarea în tranșeele morții, iluziile tinerilor se destramă. Pe măsură ce războiul se prelungește, văzându-și apropiații doborâți de gloanțe unul câte unul, Paul încearcă să supraviețuiască îmboldit de un singur gând: trebuie să lupte împotriva unui principiu distructiv, care conduce la moarte tineri de aceeași vârstă, îmbrăcați în uniformele unor armate potrivnice.
„Umbra războiului plutește asupra noastră mai ales când încercăm să-l uităm. în clipa când m-a izbit acest gând, am început să scriu.” (Erich Maria Remarque)
„Pe frontul de vest nimic nou rămâne o piesă esențială în puzzle-ul istoriei umanității.” (The Telegraph)
„Prin Erich Maria Remarque, lumea a câștigat un mare scriitor. El este, neîndoielnic, un maestru de prim rang, un om care poate îmblânzi limbajul. Indiferent dacă scrie despre oameni sau despre natura încremenită, fraza lui rămâne plina de sensibilitate, ferma, hotărâtă.” (The New York Times Book Review)
Recenzii
Nu există recenzii până acum.