15 noiembrie

Lansarea volumului Casa mică de Lică Sainciuc

Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Despre eveniment

str. Ghioceilor, nr.1
Chișinău, Moldova, Republic of
15 noiembrie 2024
13:45 - 14:00

Lansarea volumului Casa mică de Lică Sainciuc
Lică Sainciuc își va lansa volumul Casa mică. Scrisori în Australia, Editura Cartier, 2024, vineri, 15 noiembrie, la ora 13.45, în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret (Pavilionul Central, MoldExpo, str. Ghioceilor, nr.1). Preț promoțional. Sesiune de autografe.
Participă:
Lică Sainciuc
Ada Moșanu
Moderator: Emilian Galaicu-Păun
E povestea tragică a copiilor ucraineni din zilele noastre, care trec prin războiul declanșat de Rusia și dramele refugiului. „Tăticul a alergat spre bombe să le oprească, iar noi ne-am speriat și am fugit. Am fugit și am tot fugit până am ajuns la frontieră. Dincolo era o țărișoară, Republica Moldova, verde și mică. Atât de mică, încât noi credeam că nu vom încăpea acolo – dar oamenii s-au mai înghesuit și ne-au făcut loc și nouă.”
LICĂ SAINCIUC este unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți ilustratori de carte. Născut la 29 iunie 1947, la Chișinău, în familia pictorilor Glebus Sainciuc și Valentina Rusu-Ciobanu. Este licențiat al Institutului Politehnic din Chişinău, secţia Arhitectură (1971).
Prima carte ilustrată cu linogravuri a fost Cele mai frumoase flori, publicată în 1964. Tirajul a fost oprit de așa-numita „luptă cu formalismul”, parte a cenzurii sovietice, inițiată pe timpul lui Nikita Hrușciov.
Începând cu anul 1972, Lică Sainciuc se dedică picturii de şevalet şi artei teatral-decorative. Artistul a elaborat scenografia şi păpuşile pentru spectacolele Ivan Turbincă (1972, Teatrul „Licurici”), Această copilărie îndepărtată de Serafim Saka, după Ion Creangă (1976, Teatrul „Luceafărul”), Iorgu de la Sadagura de Vasile Alecsandri (1978, Teatrul „V. Alecsandri” din Bălţi), Păsările tinereții noastre de Ion Druţă (1980, Teatrul „V. Alecsandri” din Bălţi) ș.a. Semnează scenografia și la unele pelicule cinematografice (Ioana ş.a.).
A ilustrat peste o sută de cărți din creația lui Ion Creangă, Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Petru Cărare, Constantin Dragomir, Lidia Hlib, Cezar Petrescu. Printre cele mai importante momente din activitatea sa se numără totuși, ilustrarea cărţii Albinuţa Grigore Vieru, reeditată de nenumărate ori. A ilustrat primul Abecedar cu litere românești de după 1989, (apărut iniţial în fascicule de ziar).
Lică Sainciuc este autorul mai multe cărți despre Chișinău: Colina antenelor de bruiaj (2000), Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823) cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc (2011), Chișinăul ascuns (2014).
În 2010 a fost decorat de președintele Mihai Ghimpu cu Ordinul de Onoare. În 2019, prin Hotărâre de Guvern, Lică Sainciuc a primit Premiul Național al Republicii Moldova.
Ada MOȘANU este jurnalistă.
Emilian GALAICU-PĂUN este scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier. Cea mai recentă carte:
Times New. Roman 12/18, Editura Cartier, 2024.

Casa mică. Scrisori în Australia, de Lică Sainciuc (Editura Cartier, 2024). Legată, 32 pag. Preț: 139 MDL/ 33 RON.

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt