13 martie

Lansare de carte online: În mijlocul unei istorii tragice, imobile, de Cosmin Perța

Loading Events
  • This event has passed.

Despre eveniment

Online
13 martie 2023
19:00 - 20:00

Lansare de carte online: În mijlocul unei istorii tragice, imobile, de Cosmin Perța
Luni, 13 martie, la ora 19.00, vă invităm la lansarea online a volumului În mijlocul unei istorii tragice, imobile (poeme alese 2002 – 2022), de Cosmin Perța, apărut la Editura Cartier, în Cartier de colecție, volumul nr.47. Fotografii de Veronica Ștefăneț. Apărut cu sprijinul AFCN.
Vor participa : Cosmin Perța, Adrian Mureșan, Veronica Ștefăneț și Emilian Galaicu-Păun

Discuția va fi transmisă live, pe paginile facebook ale Editurii Cartier și Librăriilor Cărturești.

Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.
Evenimentul este organizat de Librăriile Cărturești și Editura Cartier.
„În cartea sa de debut, Zorovavel (2002), Cosmin Perţa putea să lase impresia unui manierist cu vocaţia travestiurilor şi a măştilor estetizante. Ulterior, a experimentat mai multe formule poetice. În Santinela de lut (2006), poemele sale implicau deopotrivă vizionarismul tenebros, în registru apocaliptic, şi intuiția mecanismelor „inumane“ ale producţiei textuale, doar că autorul lui Zorovavel se dovedea atras mai mult de realul semnelor, al sistemelor informaţionale şi al excesului de imagini, care spun mult despre lumea actuală. Era o formulă care îl individualiza în momentul acela în raport cu ceilalţi vizionari şi fantaşti ai grupului 2000. Ulterior, va experimenta în câteva direcţii distincte, detaşându se de formula poemului asianic, înlocuit progresiv (ca în volumul Fără titlu, 2011), printr-o lirică lipsită de artificii stilistice. Cea mai recentă dintre cărţile sale, Cântec de leagăn pentru generaţia mea (2018), marchează deschiderea poetului spre contemporaneitatea socială şi politică, iar Cosmin Perţa se metamorfozează aici într-un diagnostician care întocmeşte fişa clinică a lumii actuale, dar nu cu detaşarea observatorului imparţial, ci cu implicarea afectivă a „ţapului ispăşitor“ confruntat cu „teroarea istoriei“.” (Octavian Soviany)

COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș) este poet, prozator și eseist. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un masterat în literatura contemporană, obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. A obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești și câteva rezidențe internaționale. Romanele sale au fost traduse în trei țări, iar fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 18 limbi. În literatura de specialitate românească și internațională există peste 500 de referințe la opera sa. În prezent este lector de literatură la Universitatea Hyperion din București.

Adrian MUREȘAN este critic și istoric literar. Prezent în librării cu volumul Vârstele subversiunii. N.Steinhardt și deconstrucția utopiilor, Editura OMG, 2020.

Veronica ȘTEFĂNEȚ este poetă și fotografă, directoare Ethno Jazz Festival. Cel mai recent volum: Scrum, Casa de Editură Max Blecher, 2019.
Emilian GALAICU-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.
În mijlocul unei istorii tragice, imobile (Poeme alese 2002 – 2022), de Cosmin Perța. Fotografii de Veronica Ștefăneț (Cartier de colecție nr.47). Legată, 256 pag. Preț: 35 RON/ 159 MDL. Apărută cu sprijinul AFCN.

Carțile pot fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

De asemenea, pot fi comandate și online:

În mijlocul unei istorii tragice, imobile

În mijlocul unei istorii tragice, imobile


https://carturesti.ro/carte/in-mijlocul-unei-istorii-tragice-imobile-2064398522?p=1

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt