- Acest eveniment a trecut.
Despre eveniment
Bătălia de la Podul Jiului, de Adrian Tudor-Drăghici, la Librăria din Centru
Joi, 4 mai crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Orașul Eroilor. Bătălia de la Podul Jiului, de Adrian Tudor-Drăghici, apărut la Editura Princeps din București.
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
Vor participa:
Sergiu Prodan
Adrian Tudor-Drăghici
Moderator: Em.Galaicu-Păun
Cronica ilustrată despre Bătălia de la Podul Jiului a început șă prindă contur prin redescoperirea unor documente, între care Decretul Regal numărul 2253 din 3 august 1933, când Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, decorează Târgu Jiul cu medalia „Virtutea Militară” de război clasa l „pentru unitatea de simțire, pentru sacrificiul și curajul deosebit de care a dat dovadă populația acestui oraș, care a luptat alături cu trupele, înfruntând năvala inamicului pe Valea Jiului”. Să nu uităm niciodată că la 14 octombrie 1916 copiii, femeile și bătrânii au învins, cu arme din muzeul orașului, cea mai bine organizată și dotată armată germană. Văzându-i pe învingători, prizonierilor bavarezi nu le venea a crede ochilor că aceștia sunt cei care au obținut victoria de la Podul Jiului, un moment-cheie al operațiunilor din zonă întrucât, înainte de toate. salvasera gara orașului, important obiectiv strategic pentru retragerea în ordine a trupelor, civililor și materialelor de război.
Lucrarea de faţă oferă cititorilor un prilej de bucurie și reale emoții, făcându-i părtași la întâmplările acelor zile. Autorul reușește în chip remarcabil să documenteze plasarea urbel în postura de ORAȘ-EROU, recunoscută de presa de peste hotare sau de personalități precum generalul Henri Mathias Berthelot, suveranul României Carol al ll-lea, sculptorul Constantin Brâncuși ș.a.
Subiectul cărții ne introduce pe rând în atmosfera Primului Război Mondial. Foarte bine documentată, cu trimiteri spre lucrări de referință care argumentează iscusit subiectul, cartea vine ca expresia unei cunoștințe pe care o datorăm eroilor de la Jiu dincolo de contextul aniversării Centenarulul Marii Uniri. Sursele citate, bogate ca număr, din arhive militare și civile, din lucrări publicate, articole de presă, facsimile și fotografii din diferite colecții muzeale și particulare, arată că și această carte a avut nevoie, la rândul ei, de o adevărată bătălie pentru documentare. Un sacrificiu de timp, de investire personală și de trăire profundă, menit să întregească fila remarcabilă de istorie a Bătăliei de la Jiu prin adăugarea unor noi substraturi și prin rememorarea datoriei de a ne onora eroii oriunde în lume, întrucât aceștia ne aduc aminte că idealurile pot fi, într-adevăr, atinse – și în această viață, și dincolo de ea.
Adrian TUDOR-DRĂGHICI, născut în Târgu Jiu la 12 octombrie 1977, este licențiat în studii de Drept și studii de Administrație Publică, master în Managementul Afacerilor, studii în domeniul Securității Naționale, în prezent doctorand. Mediator, lector în domeniul Comunicării, în prezent este viceprimar al municipiului Târgu Jiu şi coordonator al Comisiei Centenar din Târgu Jiu. Decorat cu Emblema de Merit „Partener pentru Apărare” clasa I, de către Ministerul Apărării Naţionale în anul 2017.
Sergiu PRODAN este ministru al Culturii al Republicii Moldova și regizorul filmului despre Bătălia de la Târgul Jiu.
Emilian GALAI-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.