5 octombrie

Seară poetică Alina Purcaru, la Librăria din Centru

Loading Events
  • This event has passed.

Despre eveniment

bd.Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 126
Chișinău, 2060 Moldova, Republic of
5 octombrie 2023
18:15 - 19:00

Seară poetică Alina Purcaru, la Librăria din Centru
Joi, 5 octombrie crt, la ora 18.15, va avea loc Seara poetică de la Librăria din Centru cu participarea Alinei Purcaru, cu ocazia apariției ediției a II-a a volumului Tot mai multă splendoare, cartea de poezie a anului 2022, și a invitaților săi:

Marcela Benea
Ion Buzu
Alex Cosmescu
Cristina Dicusar
Maria Șleahtițchi
Moderatoare: Paula Erizanu

„Cu siguranță cel mai bun dintre volumele ei și unul alunecos, aș zice, pentru că mereu e cu un pas înainte, jonglează cu registrele & temele pe care și le propune foarte bine, încât ajunge să livreze mereu ceva nou și să lase senzația că unele lucruri scapă interpretării. De citit și
recitit.” (Andreea Pop, Revista Familia) „Tot mai multă splendoare (Cartier, 2022) este veriga lipsă dintre literatura feministă contemporană din România și poezia mai senzorială și mai cosmopolită a poeților ce au debutat după 2010. Poeta reușește să concilieze într-un mod organic ambele lumi, ceea ce nu e puțin.” (Mihnea Bîlici, Scena 9) „Tot mai multă splendoare de Alina Purcaru rămâne o carte reprezentativă pentru actualele situații criză, fie că ne referim la lipsa de limită a consumerismului, la inegalitatea dintre genuri, la anxietatea corporală născută din judecăți sexiste sau la spaima de a anticipa consecințele viitoare ale unui astfel de prezent.” (Denisa Bolba, Echinox)

ALINA PURCARU (n. 1982) este scriitoare, traducătoare și publicistă. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, are un masterat în Teorie literară și Literatură comparată, obținut la aceeași Universitate, a lucrat în presa cotidiană şi a publicat constant cronici de carte şi articole în reviste culturale prestigioase. A debutat cu volumul de poeme rezistență (Editura Cartea Românească, 2016), urmat de alte două, Indigo (Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2018) și Tot mai multă splendoare (Cartier, 2022). Este coautoare a romanului colectiv Rubik (Editura Polirom, 2008), traducătoare din limba engleză şi coordonatoare a mai multor volume colective: Poveşti cu scriitoare şi copii (Editura Polirom, 2014) și 10.000 de semne/Otros 10.000 caracteros (antologie bilingvă de proză românească, în ediție româno-spaniolă, apărută la Editura ICR în 2017) și Un secol de poezie română scrisă de femei (volumele I, II și III, împreună cu Paula Erizanu, Editura Cartier, 2019, 2020, 2021). A scris două cărţi pentru copii, Catrina și marele Domn Somn şi Un unicorn în muzeul de oase (ambele cu ilustrații de Mihaela Paraschivu, publicate la Editura Cartier, 2017, 2018). Este prezentă cu poeme și eseuri critice în reviste literare și în mai multe volume colective: Cum citesc bărbații cărțile femeilor (volum coordonat de Lia Faur și Șerban Axinte la Editura Polirom, 2017), Tu, înainte de toate. O antologie a poeziei contemporane de dragoste, coordonată de Cosmin Perța (Editura Paralela 45, 2018), Ea. Perspective feministe asupra societăţii româneşti (volum coordonat de Oana Zamfirache, Editura Curtea Veche Publishing, 2019), Arta revendicării. Antologie de poezie feministă (volum coordonat de Medeea Iancu, Fractalia și LitFem, 2020), Izolare (volum coordonat de Alexandra Rusu, Nemira, 2020), Generația de aur (volum coordonat de Vasile Leac, Fractalia, 2020) și
Perturbări în desfășurare. O antologie a prezentului ( volum coordonat de Vasile Leac, Fractalia, 2021). O selecție din poemele ei traduse în suedeză a apărut în revista suedeză Lirykvänen. A susținut lecturi în țară și străinătate și a luat parte la festivaluri și târguri de literatură naționale și internaționale. Grupaje traduse în limba maghiară au apărut și în două publicații din Ungaria ÚjNautilus și Prae. A primit premiile ”Gheorghe Iova” pentru Indigo, Premiul ”Observator Universitas” și Cartea de poezie a anului 2022, în cadrul Galei Tinerilor scriitori, pentru Tot mai multă splendoare. Este membră PEN şi, în prezent, face parte din redacţia revistei Observator cultural, unde publică în mod susținut articole de critică literară și interviuri cu scriitori români și străini.

Marcela BENEA este poetă. Cea mai recentă carte publicată: Eu sunt cartea, Editura Cartier, 2022.

Ion BUZU este poet. Cea mai recentă carte publicată: Realist și egal, Editura Charmides,
2021.

Alex COSMESCU este filozof și poet. Cel mai recent volum de poezie: Un spațiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrățișa, Editura Cartier, 2017.

Cristina DICUSAR este poet și critic literar. Prezentă în antologia Unsprezece tineri poeți, Casa de Pariuri Literare, 2019.

Maria ȘLEAHTIȚCHI, critic și istoric literar, poet. Cel mai recent volum de poeme: Fragile, Editura Cartier, 2016.

Paula ERIZANU este jurnalistă și scriitoare. Cel mai recent volum: Ard pădurile, Editura Cartier, 2021.

Cărțile Cartier pot fi comandate și online pe cartier.ro & cartier.md

Partajare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt