Editura Cartier
Vineri, 06 Decembrie 2019
 
Colecții

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S T U V W Z 
TESTAMENTUL NECITIT
Scrisorile unei mame plecate la munca in Occident

Colecția CARTIER Varia

"As putea spune ca am scris o carte despre exod. Fenomenul exista si tema este abordata de mass-media. Din pacate, mai mult prin stiri senzationale sau la rubrica “fapt divers”. Nu cred ca cei ramasi acasa isi pot face o imagine veridica a vietii apropiatilor lor plecati la munca in alte tari. Eu am scris despre mine, dar si despre alti oameni care au luat calea instrainarii din disperare, din necesitate, din dorinta de a-si asigura viata proprie sau a copiilor lor.
De-a lungul celor zece ani, dupa ce am plecat de la prima mea casa (acum sunt acasa in Italia), am inteles ca valorile netrecatoare nu sunt conditionate de un trai indestulat. Nimeni nu ia nimic cu el cand trece in nefiinta. Am muncit ca sa-mi asigur copiii, dar in acelasi timp i-am privat de multe bunuri spirituale. Imi notam tot ce as fi vrut sa vorbesc cu ei. Am adunat un teanc de scrisori ticluite in lungile clipe de solitudine absoluta. Nu este o descriere abstracta a realitatii, sunt trairile mele. Este sufletul meu deschis in fata copiilor.
Am fost sincera asa cum se cuvine sa fie o mama cu fiii ei. Nu de dragul sinceritatii, ci de dragul adevarului. Consider aceasta carte drept cel mai important testament pe care il las urmasilor.
Ravasind profunzimile memoriei, am depistat in trecut tangente cu actualele cataclisme sociale. Multe din ele mi-au fost explicate de istoria parintilor mei.
Chiar daca sursa de inspiratie este insasi existenta mea, cu siguranta ca in Odiseea instrainarii se vor regasi si alte mame." Deschide cartea.
Lilia Bicec

Dosar de presa:
În 2009, Lilia Bicec şi-a publicat romanul la Editura Cartier, iar acum câteva zile, directorul editurii Gheorghe Erizanu ne-a informat că, în curând, acesta va apărea în limba italiană, la Editura Einaudi din Torino, care e una dintre cele mai faimoase edituri din Italia.
Dumitru Crudu, februarie 2011, TIMPUL

După lectura ei mi-a venit s-o numesc şi manual de supravieţuire, poate mai mult spirituală, decât fizică. Autoarea însăşi face parte din miile de femei plecate pe parcursul ultimelor decenii la muncă în Occident.
Ana Curcudel, noiembrie 2009, TIMPUL

TESTAMENUL NECITIT de copiii migratiei.
— Cum ai adunat materialul pentru cartea «Testamentul necitit» cu subtitlul «Scrisorile unei mame plecate la muncă în Occident»?
— Scrisul devenise un paliativ în odiseea înstrăinării mele. Dar nu am început de la ideea că vreau să scriu o carte. Primul răvaş a izvorât spontan, era o epistolă scrisă de zeci de ori în gând, apoi, când am avut ceva timp şi posibilitate, m-am aşezat şi am scris. Deseori când dau de primul răvaş, pe alocuri indescifrabil, scris pe nişte foi sustrase cu frică dintr-o agendă străină, privesc la el, recitindu-l, şi parcă nu-mi vine a crede că protagonista aş putea fi eu.
Interviu realizat de Alina Radu cu autoarea Lilia Bicec, noiembrie 2009, Ziarul de garda

Cred că în personajele cărţii se vor regăsi cititori de diferite vârste, dar, în primul rând, “protagoniştii” exodului masiv. 
Ana Curcudel, noiembrie 2009, Jurnal de Chsinau

Ca nici o altă temă din literatura contemporană moldovenească, migraţia moldovenilor în Occident este cea mai bine ilustrată. De mai bine de zece ani, aceasta i-a inspirat pe scriitori sau i-a îndemnat pe unii dintre migranţi să devină scriitori.
Dumitru Crudu, decembrie 2009, blog Dumitru Crudu

Libăria 9 s-a dovedit a fi neîncîpătoare pentru toţi cei veniţi la lansarea cărţii Testament necitit. Scrisorile unei mame plecate la muncă în Occident, Cartier, 2009. Şi – minune! – încă înainte de lansarea propriu-zisă s-a făcut coadă la autografe, ca şi cum autoarea urma să plece de îndată ce ultimul vorbitor şi-ar fi încheiat discursul. Or, vorbitorii au fost unul ca unul!!!
Emilian Galaicu-Paun, decembrie 2009, blog Emilian Galaicu-Paun

An editie: 2009
Editia: I
Stoc: Disponibil
320 pag. Format 130x200. Legat. ISBN 978-9975-79-609-5


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2019 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel