Editura Cartier
Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020
 
Colecții

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S T U V W Z 
IMPERIUL IN OGLINDĂ
Strategii de mare putere în Statele Unite şi Rusia

Colecția CARTIER Istoric

Autori: Florent Permentier, Benoit Pelopidas

Traducere din franceză de Gabriela Siclovan.

La momentul revenirii Rusiei pe scena internaţională, ideea de imperiu a cunoscut o reînnoire în ochii intelectualilor care căutau să influenţeze marile puteri, fie că aceştia erau neo-conservatorii de la Washington, fie neo-eurasiştii de la Moscova. Analiza tradiţiei politice în care se înscriu aceştia din urmă scoate la lumină nişte imperii care nu-şi dau numele şi care trădează mult naţionalism în spatele retoricii imperiale. Imperiul în Oglindă. Strategii de Mare Putere în Statele Unite şi Rusia este un aprofundat studiu geopolitic care încearcă să definească gradul de convergenţă dintre aceşti intelectuali şi politica externă a celor două mari puteri – Statele Unite şi Rusia – care desenează viitorul ordinii internaţionale.

„Publicarea Imperiului în Oglindă aruncă o lumină inedită şi originală asupra genezei intelectuale a ideii de imperiu şi asupra impactului său actual în Statele Unite şi în Rusia, prin analiza influenţei grupului neo-conservator de la Washington şi a grupului neo-eurasist de la Moscova."
Philippe Conde pe Diploweb.com

„Lucrarea Imperiul în Oglindă este o tentativă curajoasă de analiză a două curente ideologice în două state care prin tradiţie nu sunt ostile ideii de imperiu. Viziunea mesianică asupra istoriei şi viitorului privind Statele Unite şi Rusia justifică în parte interesul autorilor pentru aceste două potenţiale imperii. Istoria naţională devine, din această perspectivă, piatra de temelie a construcţiei imperiale, iar interpretarea acesteia justifică şi întăreşte postulatul unui excepţionalism naţional. Statele Unite, apostolii autoproclamaţi ai valorilor democraţiei occidentale, şi Rusia, animată prin tradiţie de o misiune pe care ea o consideră culturală şi civilizatoare, sunt două state care încă mai prezervă această viziune profetică asupra propriei lor existenţe."
Vassily A. Klimentov, pe Nonfiction.fr

Dosar de presă:
Potrivit lui Florent Parmentier, o analiză a fenomenului imperial se impune pentru a „demasca” structurile de putere pe care le utilizează SUA şi Rusia. „Ne-am propus să înţelegem ce înseamnă imperiul aşa cum îl reprezintă SUA şi Rusia. Pentru că, dacă îi înţelegem logica internă, putem prevedea într-o oarecare măsură şi tendinţele politicilor pe care mai târziu le-ar putea adopta”, a declarat autorul.
februarie 2009, Info-Prim Neo

An editie: 2008
Editia: I
Stoc: Disponibil
336 pag. Format 130x200. Legat. ISBN 978-9975-79-509-8


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2020 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel