Editura Cartier
Sâmbătă, 25 Ianuarie 2020
 
Colecții

A B C D E F G H I Î J K L M N O P R S T U V W Z 
Biserica ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească

Colecția CARTIER Istoric
Istoria relațiilor dintre stat și biserică în Uniunea Sovietică este întortocheată și contradictorie, pe alocuri cu puseuri de thriller. Auto­ritățile comuniste mânuiau cu măiestrie biciul și cu mai puțină în­de­mânare biscuitul. Campaniile înverșunate de închidere masivă a lo­ca­­șurilor de cult erau succedate de perioade de îngăduință față de  cre­dința strămoșească, considerată rămășiță a trecutului obscuran­tist atitudine  nu prea firească, generată de rezistența tenace opusă de cre­­­­dincioși zelului iconoclast al  entuziasmului comunist.
Această carte încununează și sintetizează culegerea de documente în patru volume Ortodoxia în Moldova dezvăluie evenimentele atât dramatice, cât și, uneori, bizare, din spatele documentelor oficiale  din cancelariile autorităților. Asaltarea bisericilor de către oamenii puterii și rezistența opusă de enoriași, popasurile neortodoxe ale protipendadei sovietice raionale pe la mănăstirile de maici, intrigile aproape bizantine țesute atât în mediul ecleziastic, cât și în cel ateu militant desemnat să supravegheze politic ortodoxia, alcătuiesc un mozaic impresionant de evenimente din vastul registru dintre tragic și grotesc. 
Este o carte despre asaltarea cerurilor de către niște forțe prea telurice și despre sfârșitul previzibil al acestei bătălii purtate sub dra­pelul raționalismului, care însă s-a dovedit a fi absurdă și, prin urmare, condamnată la eșec. 
Valeriu Pasat
An editie: 2019
Editia: I
Stoc: Disponibil
568 pag. Format 130x195. Legat. ISBN 978-9975-86-364-3


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2020 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel